Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menekültek

Orbán Viktor Potyemkin-Magyarországról álmodik

Magyarország csendesen igyekszik megünnepelni 1956 évfordulóját, mivel feszült a viszonya több uniós szövetségesével – tudósít a Bloomberg/Yahoo. Az ellentétek oka Orbán Viktor menekült-ellenes politikája, a magyar demokráciáért érzett aggodalom, valamint Budapest baráti viszonya Oroszországhoz. Csupán a lengyel államfő vesz részt a megemlékezésen, 10 évvel ezelőtt még több mint 60 külföldi méltóság volt jelen a Kossuth téren. Nagy Attila Tibor a Méltányosság Intézettől túlzásnak tartja, hogy Orbán elszigetelődött volna az EU-ban, de az biztos, hogy nem jó a kapcsolata több nyugati vezetővel, így nem meglepő, hogy most vasárnap senki nem jön el közülük Budapestre.

A Népszabadság-ügy a magyar sajtószabadság állapota miatti félelmeket táplálja

Fesztiváldíjat kapott László Petra, a hírhedt operatőrnő, aki menekülteket rúgott meg, illetve gáncsolt el tavaly szeptemberben, miután azok Szerbia felől magyar területre rohantak – kezdi beszámolóját a Financial Times. Azóta vádat emeltek ellene a közrend megsértéséért, ám nagyrészt a háttérbe húzódott. Most viszont ismét reflektorfénybe került, mivel odaítélték neki Lakitelken, a Lezsák Sándor által szervezett filmseregszemle egyik elismerését. Közpénzből finanszírozott olyan alkotással érdemelte ki, amely 1956-ról szól. Mint ismeretes, annak idején 200 ezren kényszerültek elhagyni az országot. A díj időzítése ügyetlen – közvetlenül a 60. évforduló előtt –, mert felidézi egy évvel ezelőtti válságot, amit pedig a hivatalos megemlékezések mindenképpen szeretnének elkerülni.

Hatékonyan működik a törökországi menekülteket támogató eszköz

Az Európai Tanács október 20–21-i ülését megelőzően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról tájékoztatta az uniós állam- és kormányfőket, hogy az életbe lépése óta eltelt hat hónapban törökországi menekülteket támogató eszköz teljes körűen működik, és hozzájárul a Törökországban befogadott menekültek megfelelő életkörülményeinek kialakításához.

A Népszabadság halott – a jól megszervezett puccs elnémította a legfőbb Fidesz-ellenes hangot

A magyarok szerint a jobboldali-populista Orbán Viktor kormányának benne van a keze abban, hogy bezárt a Népszabadság – írja a The New York Times. A cikk ismerteti, miként csapta be a tulajdonos az újságírókat, hogy leállítsa a legnagyobb, ellenzéki lapot, miután a hatalom megzabolázta az állami médiát, és most a jelek szerint egyre nagyobb befolyást gyakorol a magánsajtóra is. Megszólal Gergely Márton, az egyik főszerkesztő-helyettes, aki egészen biztos abban, hogy a szálakat Orbán mozgatja.

Orbánt csupán a hatalom, a pénz és a futball érdekli

A The New York Times szerkesztőségi cikke úgy gondolja, az európai vezetőknek egy ponton túl fontolóra kell venniük, hogy megbüntessék Magyarországot, bár egyelőre nemigen fűlik a foguk hozzá. Orbán és a többi nacionalista ugyanis, aki nem kér a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeiből a korszerű Európa szívében, szóval ők azt kockáztatja, hogy olyan ellentéteket gerjeszt, amelyek jó 100 éve háborúba vitték a földrészt. Az elemzés aggasztónak nevezi, hogy érvénytelen lett ugyan a magyar népszavazás, ám 3,3 millióan voksoltak a menekültek befogadása ellen.

A Népszabadság leállítása a sír szélére juttatta a sajtószabadságot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ médiabiztosa a sajtószabadságra és a média sokszínűségére mért újabb hatalmas csapásnak tartja a Népszabadság bezárását – írják vezető amerikai orgánumok. Dunja Mijatovics szerint a lap hirtelen vége túlmutat a hivatalos indokláson, vagyis a felhalmozott veszteségeken. És aggasztó a mód, ahogyan végrehajtották, minden átláthatóság nélkül, a megfelelő folyamat elhagyásával. Mint mondta, nehéz elhinni, hogy itt egy egyszerű üzleti húzásról lenne szó. De ugyanilyen furcsa, hogy nem működhet tovább az internetes változat sem, hiszen nagyon sok újság még akkor is fenntartja az on-line megjelenést, ha nyomtatott formában nem létezik is tovább.


<   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   >