ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menekültek

Az autoriter hajlamú Orbánnak nem kellene megengedni „nagy műve” felépítésének befejezését

A  Der Spiegel 1956 alkalmából a lap Mécs Imre emlékein keresztül mutatja be a forradalmat, hangsúlyozza azonban, hogy az egykori halálra ítéltet világok választják el Orbán Viktortól, akivel pedig együtt mondott beszédet 1989-ben, Nagy Imre és társainak újratemetésekor. A 83 éves Mécs azonban megmaradt a polgárjogok fáradhatatlan harcosának, aki elutasít mindenfajta totalitarianizmust. Azt pedig hatalmas hazugságnak és a felkelés meghamisításának tartja, hogy a kormányfő október 23-i felszólalásaiban minden évben rendszeresen gyalázza a liberális demokráciát, a völkisch-nemzeti Magyarországot hirdeti és kiosztja Európát.

Orbán Viktor Potyemkin-Magyarországról álmodik

Magyarország csendesen igyekszik megünnepelni 1956 évfordulóját, mivel feszült a viszonya több uniós szövetségesével – tudósít a Bloomberg/Yahoo. Az ellentétek oka Orbán Viktor menekült-ellenes politikája, a magyar demokráciáért érzett aggodalom, valamint Budapest baráti viszonya Oroszországhoz. Csupán a lengyel államfő vesz részt a megemlékezésen, 10 évvel ezelőtt még több mint 60 külföldi méltóság volt jelen a Kossuth téren. Nagy Attila Tibor a Méltányosság Intézettől túlzásnak tartja, hogy Orbán elszigetelődött volna az EU-ban, de az biztos, hogy nem jó a kapcsolata több nyugati vezetővel, így nem meglepő, hogy most vasárnap senki nem jön el közülük Budapestre.

A Népszabadság-ügy a magyar sajtószabadság állapota miatti félelmeket táplálja

Fesztiváldíjat kapott László Petra, a hírhedt operatőrnő, aki menekülteket rúgott meg, illetve gáncsolt el tavaly szeptemberben, miután azok Szerbia felől magyar területre rohantak – kezdi beszámolóját a Financial Times. Azóta vádat emeltek ellene a közrend megsértéséért, ám nagyrészt a háttérbe húzódott. Most viszont ismét reflektorfénybe került, mivel odaítélték neki Lakitelken, a Lezsák Sándor által szervezett filmseregszemle egyik elismerését. Közpénzből finanszírozott olyan alkotással érdemelte ki, amely 1956-ról szól. Mint ismeretes, annak idején 200 ezren kényszerültek elhagyni az országot. A díj időzítése ügyetlen – közvetlenül a 60. évforduló előtt –, mert felidézi egy évvel ezelőtti válságot, amit pedig a hivatalos megemlékezések mindenképpen szeretnének elkerülni.

Hatékonyan működik a törökországi menekülteket támogató eszköz

Az Európai Tanács október 20–21-i ülését megelőzően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról tájékoztatta az uniós állam- és kormányfőket, hogy az életbe lépése óta eltelt hat hónapban törökországi menekülteket támogató eszköz teljes körűen működik, és hozzájárul a Törökországban befogadott menekültek megfelelő életkörülményeinek kialakításához.

A Népszabadság halott – a jól megszervezett puccs elnémította a legfőbb Fidesz-ellenes hangot

A magyarok szerint a jobboldali-populista Orbán Viktor kormányának benne van a keze abban, hogy bezárt a Népszabadság – írja a The New York Times. A cikk ismerteti, miként csapta be a tulajdonos az újságírókat, hogy leállítsa a legnagyobb, ellenzéki lapot, miután a hatalom megzabolázta az állami médiát, és most a jelek szerint egyre nagyobb befolyást gyakorol a magánsajtóra is. Megszólal Gergely Márton, az egyik főszerkesztő-helyettes, aki egészen biztos abban, hogy a szálakat Orbán mozgatja.

Orbánt csupán a hatalom, a pénz és a futball érdekli

A The New York Times szerkesztőségi cikke úgy gondolja, az európai vezetőknek egy ponton túl fontolóra kell venniük, hogy megbüntessék Magyarországot, bár egyelőre nemigen fűlik a foguk hozzá. Orbán és a többi nacionalista ugyanis, aki nem kér a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeiből a korszerű Európa szívében, szóval ők azt kockáztatja, hogy olyan ellentéteket gerjeszt, amelyek jó 100 éve háborúba vitték a földrészt. Az elemzés aggasztónak nevezi, hogy érvénytelen lett ugyan a magyar népszavazás, ám 3,3 millióan voksoltak a menekültek befogadása ellen.


<   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   >