ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Természetes dolgok: szerelem, testiség, védekezés
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Természetes dolgok: szerelem, testiség, védekezés

Természetes dolgok: szerelem, testiség, védekezés Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) évek óta egyik fontos feladatának tekinti az iskolai egészségfejlesztésen belül a nemi felvilágosítást és nevelést.

Számos konferenciánk témája volt már a családi életre nevelés, a nemi érintkezéssel terjedő betegségek megelőzése, a biztonságos szexuális magatartás megvalósításának lehetőségei. Megelőző céllal foglalkozásokat szerveztünk, tanári kézikönyvet és tanulói munkafüzetet adtunk ki. Tavaly elkészült a „Meglévő és működő modellprogramok, valamint az iskolai szexedukációs események értékelése” című egészségfejlesztési módszertani füzet is. Az elméleti képzés mellé most felzárkózott egy célirányosabb, a gyakorlati továbblépést segítő lehetőség.

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2007 őszén, az AIDS elleni világnapon kezdődő közös kísérleti programjának célja az abortuszok számának mérséklése, a szexuális úton terjedő betegségek magatartási kockázatának csökkentése a fiatalok körében. A megelőzésben az óvszerhasználat népszerűsítése, hozzáférhetőbbé tétele elengedhetetlenül fontos szerepet játszik. A programhoz önként kapcsolódó üt budapesti középiskola ingyen kap használatra egy – igény esetén két – óvszerárusító automatát. (Itt jegyezzük meg, hogy azz iskolákban felállítandó óvszerautomatákkal kapcsolatban azonban még mindig sok az ellenérzés, idegenkedés, gyakori vélemény, hogy az óvszerautomata jelenléte szexuális tevékenységre serkenthet.)

Az OEFI álláspontja szerint nem ez a kiindulási alap: nem a szexuális élet gyakoriságán van a hangsúly. Lényeg a biztonság! A fiatalok szokjanak hozzá, váljék ez természetessé a biztonságos védekezés. Evégett mi elérhető áron tesszük hozzáférhetővé, s ami nagyon fontos, az intimitásnak is eleget teszünk, az automatákat a férfivécében állítják föl. (A szerk. megj.: az sem lenne szentségtörés, ha éppen a női mosdókban is elhelyeznének ilyeneket, elvégre, mint mondani szokták, kettőn áll a vásár…)

Az óvszerekhez hozzáférés megkönnyítése a szexuális életet elkezdő fiatalok számára lehetőséget kínál a biztonságos védekezésre a nemi kapcsolatban, bizonyítottan csökkenti a HIV/AIDS-fertőzés kockázatát, csökkenti a nem kívánt terhességek bekövetkeztét.

• Napjainkban a fiatalok nagy többsége a 16–17 évesen kezdi el a nemi életet.
• Felmérések arra utalnak, hogy a fiatalok 90 százaléka az első alkalommal nem védekezik.
• Még mindig drámaian sok a 18 évnél fiatalabbaknál a művi abortusz.
• „A HIV-re/AIDS-re vonatkozó átfogó fellépés egyéb tevékenységei a megelőzésen állnak vagy buknak. Mivel nincs sem védőoltás, sem gyógykezelés, a HIV/AIDS elleni védelem sarokköve még mindig a megelőzés. A más területeken kitűzött célok eléréséhez központi fontosságú az elsődleges megelőzési tevékenység, az oktatás, az óvszerhasználat népszerűsítése.” (AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGÁNAK KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK az Európai Unióban és a szomszédos országokban a HIV/AIDS ellen folytatott küzdelemről 2006–2009)
Az öleléshez ez is kell...Az öleléshez ez is kell...
• A Nemzeti AIDS ellenes stratégia, amely a hazai népegészségügyi program egészére támaszkodik, megállapítja, hogy kiemelt jelentősége van az ifjúság egészségfejlesztésének az iskolán belül és azon kívül is.

A serdülőkorúak érdeklődése a nemi élet iránt világszerte felgyorsult (tv, internet, tulajdonképpen szűretlenül, mindenki számára hozzáférhető módon áramlik az információ).

Hazai felmérések szerint a 15–18 éves középiskolásoknak a fele folytat szexuális életet. A budapestiek között ez az arány magasabb, 56%. Az első szexuális aktus idején az átlagos életkor nem egészen 17 év.

A fiatalok 90%-a első testi kapcsolata alkalmával egyáltalán nem védekezik. Hazánkban évente mintegy 50 ezer terhességmegszakítást végeznek, minden tízediket 18 évnél fiatalabbakon!

A szerelmet belénk kódolta a természet.A szerelmet belénk kódolta a természet.
A nemi aktus közbeni védekezés két ok miatt nagyon fontos:

1. nem kívánt terhesség (ebben a korban a gyógyszer még nem ajánlott, ráadásul nem véd meg az STD-től)
2. A szexuális úton terjedő – HIV/AIDS is – betegségek.

Az iskolai egészségfejlesztésben esetleges a szexuális felvilágosítás. Ráadásul a téma jellegéből
fakadóan nem mindig tudják, mely részét kéne orvosnak és mely részét kellene pedagógusnak tartani. A
fiatalok érettségében is nagyok az eltérések: az egyik rendeltetésszerűen használja az óvszert, a másik
vízibombázik vele, a harmadik meg a szemét lesüti, ha szó van róla. Ezért kellene már kisiskolás kortól az
életkori sajátosságoknak megfelelően minden évfolyamban felvilágosító órát tartani.

A világon percenként 5, óránként 300, naponta 50 000 ember fertőződik meg vírussal. A vírus nem válogat. És nem tudható, hányan vannak, akinek nincs is tudomása arról, hogy vírushordozó.

Az idén az OEFI minden eddiginél előbb elküldte az AIDS elleni világnap hivatalos plakátját hírlevél
kíséretében minden magyar közoktatási intézménybe.

A méhnyakrák megelőzésére is hatékony a gumióvszer.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(3)
(1)
címkék:  AIDSHIVOEFInemi érintkezésóvszer
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.