ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Gyűrűsujj-akupresszúra a mentőautóban – a szállítás okozta rosszullét ellen
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Gyűrűsujj-akupresszúra a mentőautóban – a szállítás okozta rosszullét ellen

Gyűrűsujj-akupresszúra a mentőautóban – a szállítás okozta rosszullét ellen A bécsi mentőorvosok rájöttek, hogy a gyűrűsujj akupresszúrás kezelésével elmulasztható a betegek szállítás okozta rosszulléte. Az ősi technika hatékonynak bizonyult a modern mentőautókban is: rossz közérzet, émelygés, szívdobogás-érzés esetén egyaránt segít.

Naponta 400 személyt szállítanak Bécsben a mentőautók. Nagyon kevesen tudják, hogy az érintettek rosszul lesznek, ha a mentőautó hátsó, ablak nélküli részében „végighintáztatják” őket az utcákon. Alexander Kober aneszteziológus és mentőorvos a Bécsi Mentőszolgálat és a Vöröskereszt alkalmazottaival közösen keresett megoldást e problémára. „Eközben figyelembe kellett vennünk, hogy a betegszállítók nem sok mindent tehetnek a mozgó járműben”, mondta Kober. Az émelygés elleni injekció nem jöhetett számításba. Végül Kober rábukkant innsbrucki kutatók egy tanulmányára, miszerint tiroli szakorvosok koreai akupunktúrával kezelték pácienseiket a műtétek után, és ezzel jelentősen csökkentettek olyan tüneteket, mint az émelygés és a hányinger. „Bár a nyugati orvoslás megrögzött híve vagyok, ezt mégis ki akartam próbálni”, vallja a mentőorvos.

Az első nehézséget a mozgó jármű jelentette, hiszen ott nem lehet a betegeket tűvel kezelni. Az orvosok ezért az akupresszúra mellett döntöttek: az akupunktúrás pontokat nem tűvel szúrják meg, hanem enyhe nyomással ingerlik.

Következhetett a módszer tesztelése a nem túl súlyos sérülteken. Ötven személynél stimulálták a K-K9 akupunktúrás pontot. A koreai akupunktúrás rendszer K-K9-es pontja mindkét kéz gyűrűsujjának középső percén, középen található, a tenyér felőli oldalon. A betegszállítók a tesztszemélyeknél ragasztószalaggal egy-egy golyót rögzítettek az adott akupunktúrás ponton. További 50 személynél a golyó a mutatóujj középső percére került, amelynek a hatástalansága közismert az akupunktúrát és akupresszúrát művelők körében.

Mindkét betegcsoport részletes tájékoztatást adott közérzetéről a szállítás előtt és után. Az adatok kiértékelése bizonyította, hogy a régi technika a modern mentőautókban is hatékony. A rossz közérzet, az émelygés érzése a helyesen kezelt pácienseknél egyértelműen gyengébben mutatkozott meg, mint a kontrollcsoportnál. Az erős szívdobogás szubjektív érzése is lényegesen gyengébben jelentkezett az első csoportnál, mint a helytelenül kezelteknél. Nem csoda, hogy a helyesen kezelt betegek általános közérzete és elégedettsége jobb volt, mint a kontrollcsoport szállítottjaié.

Az orvosok a hatásmechanizmus vizsgálatakor abból indulnak ki, hogy a K-K9 pont akupresszúrás (vagy akupunktúrás) kezelése az idegvégződések ingerlését idézi elő. Ezek tovább vezetik a jelzést a gerincvelőbe, a középagyba és a hipotalamuszba.

Válaszként ezek az agyterületek hasznos hírvivő anyagok – endorfinok, neurotranszmitterek – egész sorát bocsátják ki. Az endorfinok révén jobb lesz a hangulatunk, a neurotranszmitterek – a szerotonin és az epinefrin – pedig lefékezik a beáramló stresszjelzéseket.

A módszerünk olcsó és könnyen megtanulható – állapítja meg Kober. Az adott akupresszúrás terület viszonylag széles, ezért még nem nyugodt körülmények között történő szállítás esetén is jól megtalálható.

A Vöröskeresztnél gyorsan elterjedt a kezelés hatékonyságának híre. A bécsi betegszállítóknál a szükséges akupresszúrás felszerelés ma már minden egyes jármű alapfelszereléséhez tartozik.

Ez a kezelés egyébként nemcsak a betegeknek, hanem a betegszállítóknak és a mentőorvosoknak is jól jön. Maga Kober ugyancsak élvezi a módszer jótékony hatását, hiszen korábban a mentőautó hátsó részében utazva rendszeresen rosszul lett, hányingere támadt. Ezt megelőzendő, ma már ő is akupresszúrás golyókkal a kezén utazik a mentőautóban.

(Forrás: Der Standard, németből fordította Mészáros Csilla )

Terméketlenség és meddőség kezelése a hagyományos kínai orvoslás szerint

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(3)
(2)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.