ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Finisben mobil-tv hazai bevezetése: marokfonon maroktévé
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Finisben mobil-tv hazai bevezetése: marokfonon maroktévé

Finisben mobil-tv hazai bevezetése: marokfonon maroktévé Ma délben megtudhatta a szakmai sajtó: az Antenna Hungária, a T-Mobile és a Vodafone a DVB-H alapú mobiltelevíziós kísérleteinek a vége felé jár; a platformot a Nokia Siemens Networks szolgáltatja. Az Infovilág szerkesztőjének kérdésére – várható-e a mobiltelefonba épített maroktévé megjelenése itthon is a foci Európa-bajnokság kezdetére, netán a pekingi olimpia nyitányára? – a tájékoztató házigazdái nem titkolták: rajtuk kívülálló okból időzavarral küszködnek. Egyelőre ugyanis nem írták ki a tendert a szolgáltatásra, messze tehát az eredményhirdetés is.

Nokia mobiltelefon tévével: N92.Nokia mobiltelefon tévével: N92.
Ám közben sem tétlenkednek: milliárdos befektetésekkel épül a DVB-H (=digitális videosugárzás mobiltelefonra) technológia széles körű meghonosítását szolgáló új hálózat, folytatódnak a múlt tavasszal elkezdett tesztelések a kezdetben kísérleti hálózaton és a műsorsugárzás vételére alkalmas készülékekkel. Az eredmények szerfölött bíztatók: a szakemberek megismerhették a vételi körülményeket, miközben finomították a kísérlethez használt készülékeket és a Nokia Siemens Networks-nek (NSN) a szolgáltatás alapjául választott platformját.

Ésik Róbert.Ésik Róbert.
Ésik Róbert, az NSN ügyvezetője: "Nyolcszáz munkatársunk fele a kutatással és fejlesztéssel foglalkozik..."

Az mindenesetre dicséretes, hogy a hazai mobilszolgáltatók (legalább is az a kettő, amelyik képviseltette magát a mai bemutató tájékoztatón) hatalmas erőfeszítéseket tesznek napjaink legkorszerűbb (mivel mobil!) tévéműsorszóró technológiájának a meghonosításáért. Szellemesen fogalmazott Winkler János, a T-Mobile első embere: hisz a képernyők sikerében. A mindinkább mobil számítógépekében, a mobiltelefonéban és most már a mobil televízióéban. Igaz, a mobiltelefon és a mobiltévé képernyője egy, nagy előnye, hogy egyetlen gombnyomással lehet váltani a használati módok között. Nagyon fontos, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a marok-televízió használata, kezelése, mert különben nem válik tömegessé. Winkler is, és vodafone-os kollégája, Podhorányi László vezérigazgató-helyettes is hangoztatta: jó két éven belül akár annyi tévévételre alkalmas mobiltelefon működhet az országban, mint napjainkban "mezitlábas" mobilkészülék.

Winkler János.Winkler János.
Ezen a ponton érkezett el a tájékoztató az árak kérdéséhez: mibe fog kerülni a DVB-H technológiás mobiltelefon és mennyibe a kikerülhetetlen előfizetés? A készülék nem olcsó, 400 euró röppent föl árként, és tüstént Winkler János kiegészítése: a szolgáltatók csak akkor nyerhetik meg a közönséget, ha (a mai gyakorlathoz hasonlóan) támogatják a készülékek árát, magyarán: olcsóbban adják, mint amennyibe kerül. Ezt a politikát folytatják minden bizonnyal a szolgáltatók azokban az országokban is, amelyekben egy idő óta már kézben tartható valóság a mobil maroktévé (Olaszország, India, Finnország...) A mostani kísérleti sugárzás/vétel alkalmával a közszolgálati csatornák ingyen foghatók; minden valószínűség szerint a szolgáltatás bekapcsolása után is ekként lesz. (Elhangzott: Albániában a teljes műsorkínálat ingyenes.) A várhatóan igen széles körű kínálatért/választékért pedig mérsékelt árat kell kérni – vélekedtek a mobilszolgáltatók vezetői –, mert különben oda a tömeges használat, ami viszont elsődleges cél. Nemzetközileg azzal számolnak az előrejelzők, hogy 2010-ben már 80 millió DVB-H-készülék lesz használatban, egy évvel később pedig akár fél milliárd! A Föld 25 országában folynak a sikeres próbák, ötben pedig már működik a kereskedelmi szolgáltatás.

Jean-François Fenech.Jean-François Fenech.
A magyar tv- és rádió-műsorszórásban élen járó Antenna Hungária vezérigazgatója, Jean-François Fenech rámutatott: az általa képviselt társaság fölkészült a tartalomsugárzásra, nagyszerűen együttmunkálkodik a mobilszolgáltatókkal és persze a Nokia Siemens Networkkel, amelynek berendezései gyakorlatilag már belesimultak az AH hálózatába. Hangoztatta, hogy nyílt, minden szakmai érdekelt számára nyitott platformról van szó, emellett Magyarország nagyvonalúan széles sávszélességhez jutott a DVB-H működtetéséhez, akár nyolc szolgáltató is megélhetne belőle.

Podhorányi László.Podhorányi László.
Fölvetődött a mai tájékoztatón a készülékválaszték kérdése is, tekintettel arra, hogy egyelőre, a kísérletek idején csak a Nokia N92-es és N77 jelű mobilját vonták be a tesztbe. A szakemberek elismerték: egyelőre valóban szűkös a készülékkínálat, de ígéretet kaptak a gyártóktól (mindenekelőtt a Nokiától), hogy rövidesen kedvezően változik a helyzet. A DVB-H szabvány ma még kevésbé ismert, elterjedt, holott az internetalapú tévéműsor-szolgáltatás kínálatában már meglévő szolgáltatásokat kínál, a többi között elektronikus műsorújságot, interaktivitást (pl. szavazás), gazdag tartalomletöltést stb.

Ha a hatóságok nem húzzák az időt, akkor minden lehetőség adott arra, hogy az idén megkezdődjék a kereskedelmi mobiltévé-szolgáltatás Magyarországon. Jó lenne, ha a hivatalok figyelembe vennék: az év nagy sporteseményei, a labdarúgó EB és az olimpia óriási keresletet generálhatnak ezen a piacon.

 

ÉS A PANNON MIT CSINÁL?

Tekintettel arra, hogy a mai sajtótájékoztató házigazdái közül hiányzott a mobiltelefon- és internetszolgáltató Pannon, az Infovilág szerkesztősége állásfoglalást kért a társaságtól a mobiltévés terveiről. Dr. Majorosi Emese sajtó- és információs igazgató az alábbiakat közölte szerkesztőségünkkel:


"A Pannon is felkészülten várja, hogy a kormányzat zöld utat adjon a DVB-H tendernek. A Pannon anyacége, a Telenor is sikerrel tesztelte a szolgáltatást, amelynek tapasztalatait a Pannon is felhasználja, hogy minél jobb, felhasználóbarátibb szolgáltatást indíthasson. A Telenor a kedvező európai tapasztalataival a háta mögött készül az új szolgáltatás mielőbbi bevezetésére, és figyelembe véve a mobilhálózatokon megjelenő mobilTV-képes készülékek várhatóan gyorsan növekvő számát, mindenképp kedvező fogadtatásra számít a piacon.

A Pannon az anyacége tapasztalatainak hasznosításán túl kész az Antenna Hungáriával a további hazai tesztelésekre. Ez a fajta szolgáltatás egy teljesen más típusú tévézési élményt nyújt az előfizetőknek, így
mindenképp hatalmas előrelépés az emberközpontú mobiltechnológia területén."

A digitális műsorterjesztéshez szükséges feltételekről itt olvashat.

Személyes belépőjegy a szórakozás világába: Nokia N96: a multimédiás számítógép

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.