ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Balsorsú műemlék: szőlősardói református temető – báli bevételből támogatják megmentését
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Balsorsú műemlék: szőlősardói református temető – báli bevételből támogatják megmentését

Balsorsú műemlék: szőlősardói református temető – báli bevételből támogatják megmentését A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Balsorsú műemlékek jótékonysági bálján a szőlősardói (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) református temetőt találták a résztvevők azonnali segítségre szoruló örökségi értéknek, a bál bevételére első helyen méltónak. A temetőmentésre egymillió forint gyűlt össze.

Ma már alig látszik valami az egykori sírkertbőlMa már alig látszik valami az egykori sírkertből
Szőlősardó község az országhatárral kettévágott egykori Torna megyében, a Galyaságban található. A határszélre szorult, mélyen a csereháti dombok közé rejtett falucska küszködik a hasonló sorsú, magukra hagyott kistelepülések minden kínjával. Elöregedés, elvándorlás, munkanélküliség, a közlekedés és a közszolgáltatások hiányosságai. Az egykor szebb napokat látott közösség ma már 150 lelket számlál; 1427-ben még ezren (!) laktak ott. A település egyöntetűen református lakosságú. Középkori eredetű, a barokkban átépített református temploma nem védett.

Szőlősardó peremén, még belterületen található temető a falu egyetlen műemléke. A viszonylag kis kiterjedésű (kb. 3000 m2-es) sírkertben kizárólag fából faragott sírjelek, kopjafák találhatóak. A felső-magyarországi kopjafás temetők egyik utolsó, érintetlen tanúja, jellegzetes helyi ízléssel és szimbolikával, helyi mesterek keze munkájával készült sírjelei kiemelten értékesek. Sajnos, a múlt évtizedekben számtalan fa sírjel nyomtalanul elpusztult, megsérült. Így az egykor sűrű kopjafaerdő mára ritkássá, esetlegessé vált. Felrémlik a védett temető közeli teljes pusztulása. Ez már csak azért is sajnálatos lenne, mert a temető fontos szerepet tölt be a falucska helyi identitásában, azt ismerik, azzal büszkélkednek az ott lakó „régi öregek”. A temető lezárt, már évtizedek óta nem temetkeznek oda a helyiek. Gyakorlatilag a sírgondozás is megszűnt. A telket a helyiek kaszálják, de pl. a tavaszi avarégetéskor „néha” fejfák is „megpörkölődnek”.

A temető tudományos jelentőségére a néprajz és a műemlékvédelem szakemberei évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek. Korábbi munkákat követve, a miskolci Herman Ottó Múzeum akkori munkatársaként az azóta elhunyt Kunt Ernő, a szakrális néprajz és a honi kultúrantropológia kiemelkedő képviselője évtizedeken át kutatta, mérnöki pontossággal felmérte és dokumentálta a vidék hasonló temetői és síremlékeinek maradványait, így Szőlősardót is. Olyan alapos dokumentáció készült, melynek segítségével a kb. 40 évvel ezelőtti állapot tökéletesen és hitelesen rekonstruálható. A mára nem kis részben megsemmisült sírjelek helye, alakja, mérete tökéletesen ismert.

Megmentésre váró kopjafa.Megmentésre váró kopjafa.
Legfontosabb munkának a még meglévő, eredeti kopjafák megmentése. Ott a hasonló, más országrészek temetőinél bevált módszert kellene követni, a fa részt erre alkalmas vegyszerrel konzerválni illetve a korhadásnak kitett, földbe mélyedő részeket az eredetivel azonos faanyaggal (tölgy) „megtalpalni”, évtizedekkel meghosszabbítva a kopjafa „életét”.

Szükségesnek látszik az egész, ma kerítetlen temető köré az egykor minden bizonnyal létezett kerítés visszaépítése. Mivel erre eredeti adat nincs, környékbeli analógiákat felhasználva a temető köré birsalmacsemetékből bokorsort, a falu irányából ide vezető út felől helyi formakincsre, párhuzamokra támaszkodva megtervezett, alacsony (kb. derékig érő magasságú) fakaput lehet építeni.

Mivel ismert a temető tudományos igényű, hiteles felmérése – az alaprajz és az egyes fejfák tekintetében – megvalósítható az egykori sírkert eredeti állapotához közelítő rekonstrukciója, az anyagi lehetőségekhez mérten az egykor volt fejfák hiteles másolatának elkészítése, és visszahelyezése eredeti helyükre.

A tervezett munkálatokat az e területen tevékenykedő Galyasági Településszövetség végzi majd el. E szervezet több mint egy évtizede munkálkodik, számtalan, a kistérség múltjával, történetével, néprajzával foglalkozó kiadványt, köztük hiányt megszüntető forráskiadványt készítettek és jelentettek meg. (Részben az ezekben közölt motívumok képezik a tervezett munka tudományos alapját.) Rendszeres és sikeres rendezvényeik, munkájuk nyomán éledt fel pl. a perkupai tájház. Ők helyezték vissza a hazai néprajz térképére a Cserehátat, a Galyaságot, a határral kettévágott Tornát, Gömört. Számos műemlékvédő vállalkozásuk közé tartozik egy hagyományos gyümölcsaszaló rekonstruálása Jósvafőn.

A Galyasági Településszövetség a térségben még fellelhető, általuk másutt is foglalkoztatott, idős mesteremberekkel készítteti majd el a tervezett munkát avégett, hogy az alkalmazott szakmai fogások szintjéig a lehetőleg a leghitelesebb legyen.

A tervezett temetőmentő munka kiadásai két részből, a faanyag beszerzésének költségéből, illetve a mesteremberek munkadíjából állnak majd. A munkálatok teljes költsége hozzávetőlegesen egymillió forint. Egy kopjafa kifaragása eredetivel azonos módon, anyagköltséggel együtt kb. 20 ezer forintba kerül. A tervezett beavatkozás megvalósításához a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi engedélye szükséges.


A temető alaprajza.A temető alaprajza.
A temető válogatott bibliográfiája:


• Koleszár K. – É. Kovács J. – Laki-Lukács L.: Népi díszítőművészet Dél-Gömörben és Dél-Tornában. mintagyűjtemény. Gömörszőlős-perkupa-Hídvégardó, 2004.
• Kunt Ernő: Temetők az Aggteleki-karszt falvaiban. Studia Folkloristica et Ethnographica 3, Debrecen, 1978.
• Kunt Ernő: Temetők népművészete, Bp., 1983.
• Kunt Ernő: Az utolsó átváltozás. A magyar parasztság halálképe. Bp., 1987.

 Kosáry Domokos (1913–2007)

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.