ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A Sun bemutatja: tanítható takarékos korszerűség
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A Sun bemutatja: tanítható takarékos korszerűség

A Sun bemutatja: tanítható takarékos korszerűség Elfogultság nélkül rokonszenvesnek mondható az a vékonykliens-megoldás, amelyet a Sun Microsystems magyar leányvállalata ma délelőtt a budai Jövő Házában megrendezett Klikk 2.0 kiállításon berendezett tanteremben mutatott be a szaksajtónak.

A nap főszereplője:## a vékonykliens.A nap főszereplője:
a vékonykliens.
Az érthetőség kedvéért mindenekelőtt a vékonykliensről, a számítógépes szakmában közismert nevén: a Sun Ray vékonykliensről. Olyan (hálózatos) munkaállomás, amely alig nagyobb egy ADSL-modemnél, nincs benne mozgó alkatrész, nem futtat szoftvert, valójában egy sokoldalú csatlakozódoboz a számítógépes hálózat lelke, a szerver és a munkaállomás (monitor, billentyűzet, egér) között. Áramfogyasztása minimális, alig 5 (öt) watt, mégis úgy működik, mint egy komplett asztali számítógép, ám annál nagyob tudású (lehet) azáltal, hogy hálózatra kapcsolódik. Számítógépes hálózatra, azon belül pedig a világhálóra is. A kis áramfogyasztás (ezt aligha kell magyarázni) közvetlenül környezetkímélő; hát még ha tudjuk, hogy a világ legnagyobb elektromosáram-fogyasztója éppen a számítástechnika és az informatika.

Porkoláb Dániel.Porkoláb Dániel.
Porkoláb Dániel, a magyar Sun asztali rendszerekért felelős ifjú mérnöke lelkesen és tények sokaságával érvelt az általa képviselt világcég terméke mellett, mondván ez a jelen és a jövő, különösen az oktatás valamennyi szintjén. Ez az argumentáció persze nem véletlen: maga a Sun annak idején éppen az egyetemi oktatásból nőtt ki, és kezdettől az egyszerűen kezelhető és hálózatos megoldásokat szorgalmazza, ráadásul nyílt forráskódú, lehetőség szerint ingyenes szoftverekkel, hogy bárki hozzáférhessen a számítástechnika életet és világot megváltoztató áldásaihoz.

Tekintettel arra, hogy a "napsugár (Sun Ray)-kliensek" eleve szerverről élnek (a Jövő Házában berendezett bemutató tanteremben 16 munkaállomás működik egy egyszerű anyagépről), nem fertőződhetnek rafinált vírusokkal és egyéb kártevőkkel, nem kell egyenként ellátni őket merevlemezzel, munkamemóriával, különféle alkalmazásokkal (kiegészítő szoftverekkel), mégis teljes értékűek. Használója – ízlése és tudása szerint – Windows, Linux vagy Solaris operációs rendszerrel dolgozhat. (A Sun persze a Solarist meg a Linuxot ajánlja, továbbá a többi, hasonlóan nyílt forráskódú szoftvert.) A Sun Ray megoldás azért is kézenfekvő ott, ahol eddig is számítógépes hálózat működött (vállalatoknál, pénzintézetekben, oktatási intézményekben stb.), mert elképesztően energiatakarékos (egy-egy munkaállomás néhány wattot fogyaszt csupán, szemben a személyi számítógépek akár több száz wattjával), a kis vagy a közepes hálózat működtetéséhez elegendő egy-két szerver (esetünkben, miként Porkoláb barátunk megmutatta, az abszolút biztonság kedvéért két Opteron-alapú Sun-munkaállomás élteti a bemutató tanterem 16 állomását). Ennyi gépet (de még jóval többet is) egyetlen rendszergazda könnyedén felügyel. A nálunk és a nagyvilágban már működő nagy vagy hatalmas Sun-hálózatokat (akár ezer vagy még több klienssel) néhány szakember kiszolgálja.

Jó tudni, hogy a Jövő Házában működő tanteremben/Sun-teremben rendszeresen rendeznek bemutató oktatást általános és középiskolás diákoknak. Szaktanárok tanórákat tartanak a "jövő iskolájában" számítógépek segítségével, korántsem csak számítástechnikából, hanem valamennyi olyan tárgyból, amelyet társítani lehet az intézményben napi 790 forintos (csoportos) beléptidíj ellenében megtekinthető interaktív kiállítás anyagával.

"A jó bornak is kell a cégér" elve alapján ajánlható fiatalnak s idősebbnek, szakembernek és érdeklődőnek egyaránt: tanulmányozza, próbálja ki a Sun digitális tantermének kínálatát, ismerkedjék meg a lehetőségekkel, mert könnyen lehet, hogy rövid időn belül ő is hasonló körülmények közé kerül.
Hernádi József.Hernádi József.
Hernádi József, a magyar Sun vezérigazgatója bejelentette, hogy a Jövő Házában megtekinthető Klikk 2.0 kiállítás időtartama alatt (szeptember végéig) mindazon tanintézmények, amelyek Sun Ray-t vásárolnak, egy áráért kettőt kapnak. A kliensek darabja nettó 52 ezer forint, sokkal olcsóbb tehát, mint egy hasonló teljesítményre képes asztali számítógép kiegészítőkkel és szoftverekkel együtt. Emellett legalább kétszer hosszabb ideig számít korszerűnek. Természetesen ebben az árban nincs benne sem a monitor, sem a billentyűzet meg az egér, mert ahol az egyedi gépekről hálózatra váltanak, ott általában megtartják a pc-nél jóval lassabban elavuló megjelenítőt és kezelőeszközöket.

Magyar Sun: derűs évértékelő, napfényes kilátások

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.