ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Gyönyörű, virágos Magyarország – csak tenni kell érte
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Gyönyörű, virágos Magyarország – csak tenni kell érte

Gyönyörű, virágos Magyarország – csak tenni kell érte Tanulhatna nagyon sok helyi politikus, önkormányzati vezető, polgármester a tápiógyörgyei Varró Istvántól. Nemzetközi elismerést szerzett szülőfalujának azzal, hogy országnak, világnak példát adó módon sikerült mozgósítania földijeit: "Mi nyertük a magyarországi falumegújítási díjat, az európai falumegújítási versenyen pedig második kategóriás díjat kaptunk". Az idén Tápiógyörgye is benevezett az európai Virágos Városok és Falvak versenyébe, és igen nagy valószínűséggel...No, de ne vágjunk a történések elébe!

Varró István.Varró István.
Varró István, Tápiógyörgye polgármestere két évvel ezelőtt a párizsi Sorbonne Egyetem településfejlesztés városmenedzsment szakán szerzett másoddiplomát. Az elsőt öt évvel azelőtt, a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán: civilben gyengeáramú üzemmérnök, katonaként (igaz, már leszerelt) légvédelmi rakétaüzemeltető üzemmérnök. Ma délelőtt, amikor sajtótájékoztatón jelentették be: a 15. évébe lépett a «Virágos Magyarországért», hazánk legsikeresebb környezetszépítő versenye, és folyamatosan mintegy kétmillió lokálpatriótát mozgósít, Varró barátunk is megtette a maga bejelentését: Tápiógyörgye benevezett az európai Virágos Városok és Falvak versenyébe.

Miért jutott erre az elhatározásra?

Minden bizonnyal a szolgáltató jellegű önkormányzat kialakításával elért sikere is hajtja. "A múlt években 150 pályázatot írtunk, mellyel 600 millió forint pályázati forrást értünk el; 2006-ban a település vagyona a nagyszámú önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően csaknem tizedével gyarapodott. Tápiógyörgye lakossága nem csupán megmarad szülőföldjén, de még gyarapszik is. Alig csökkent az iskolások, óvodások száma, a település gazdálkodása és pénzügyi helyzete jónak mondható." Mintafalu; zöld jövő; élhető falu; nem gondolkodnak ipartelepítésben; ökoiskola; zöld óvoda; tájház; tanösvények; erdei iskola; falusi turizmusszervezés saját, ökormányzati referenssel; helyi munkateremtés... – nem is győzi jegyzetelni a krónikás a szülőfaluját bemutató polgármester szavait. Azt viszont mindenképpen megjegyzi, mert országosan is ki kéne mondani: "Nálunk tilos az avart, a növényi nyesedéket, hulladékot elégetni az udvarokban, a házak előtt. Saját kocsival, ingyen elszállítjuk és környezetbarát módon földolgozzuk a növényi hulladékot". Ezt aközben mondja Varró István, miközben a fél ország füstöl, mert például a főváros egyik legzöldebb kerületében, a Rákosokon sem képes az önkormányzat megtiltani a nyílt színi égetést, nem bünteti a szemetelést, a rendetlenséget, nem figyelmezteti a csúf porták tulajdonosait... (Ehhez aligha kéne a Sorbonne padjait koptatni ám! Csak el kéne menni legalább egyszer Tápiógyörgyére.)

Tápiógyörgye, kastély. (Fotó: Hajni István)Tápiógyörgye, kastély. (Fotó: Hajni István)
Az Európai Falumegújítási Díjat odaítélő nemzetközi zsűri értékelése: "Tápiógyörgyén példamutató módon sikerült felismerni a helyi közösség erősségeit, és azokra fenntartható fejlesztési stratégiát építeni, a meglévő eszközöket célszerűen és igen hatékonyan alkalmazni, a belső kezdeményezéseket érzékelhető mértékben megerősíteni, a gyermek- és ifjúságnevelésben jelentős sikereket elérni és nem utolsó sorban átlagon felüli szinten eleget tenni az ökológiai igényeknek is. Mindezekért Tápiógyörgyét az egészleges és fenntartható, mottónknak megfelelő tartalmú, kiemelkedő minőségű falufejlesztésért járó Európai Falumegújítási Díjjal tüntetjük ki."

Vissza a hivatalos valóságba! A ”Virágos Magyarországért”, mint írtuk, Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, kezdettől egybecseng a Magyar Turizmus, az idegenforgalom csúcsvállalatának elképzeléseivel, céljaival, sikeresen mozgósít a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése végett – jelentette ki Pollák Erika, a környezetszépítő verseny szerző bizottságának tisztségviselője. Miként eddig, az idén is támogatja a kormányzat a minisztériumok, parlamenti bizottságok, önkormányzati szervek és civil társaságok által szorgalmazott mozgalmat – hangoztatta dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára. Elvégre a "Virágos Magyarországért" a múlt másfél évtizedben nagyon fontos szerepet játszott a vendégváró, kulturált országkép kialakításában. Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. Igazgatóságának elnöke bejelentette: az általa képviselt társaság és a "Virágos Magyarországért" szervező bizottsága az idén is pályázatot hirdet a Rozmaring-díj elnyerésére, amelyet régiónként egy-egy étteremnek adományoznak. Az értékelők kiemelten vizsgálják az éttermek környezetét, tisztaságát, kulturáltságát, a természetes vizeket, idegenforgalmi vizes létesítményeket; ne feledjük, hogy 2008 "a vizek éve".

Prutkay János.Prutkay János.
Még egy kis hivatalosság: tudni kell, hogy a "Virágos Magyarországért" versenybe az önkormányzatok nevezhetnek a polgármester aláírásával ellátott jelentkezési lapon. Prutkay János, a környezetszépítő verseny szervező bizottságának alelnöke: ez évtől az interneten lehet jelentkezni a versenyre; a nevezést öt napon belül írásban elfogadják. Az idei versenyfelhívás itt érhető el.

Kunczené Fellegi Katalin.Kunczené Fellegi Katalin.
Kunczené Fellegi Katalin, a "Virágos Magyarországért" verseny fővédnöke, hazánk képviselője az európai verseny szervező bizottságában bejelentette: a fődíj Magyarország képviselete jövőre «az európai virágos városok és falvak versenyében» (Entente Florale Europe), amelyet két település, egy-egy város és falu nyerhet el. A 12 európai ország részvételével zajló Entente Florale Europe versenyben tavaly a város kategóriában Eger arany, a falu kategóriában indult Noszvaj pedig bronz fokozatot ért el. Az idén az európai versenyben Gyula és Tápiógyörgye képviseli Magyarországot.

Dr. Perjési Klára.Dr. Perjési Klára.
A faluról, Tápiógyörgyéről már szó volt, a városról, Gyuláról dr. Perjési Klára polgármester beszél. Mindenekelőtt említi, hogy tavaly októberben az ő pátriájában osztották ki a "Virágos Magyarországért" 2007. évi díjait: 94 települést jutalmaztak 114 díjjal. A városi fődíjat Gyula, a falusit Tápiógyörgye kapta. (A díjkiosztóról részletesen itt.) A polgármester asszony képekkel kísért beszámolója minden bizonnyal meggyőzte a ma délelőtti sajtótájékoztató részvevőit arról, hogy megérdemelte jutalmát a város lakossága. Hagyomány Gyulán a virágosítás, a parkok, a természetes vizek ápolása, a szökőkútépítés, a természetes és épített környezet védelme; a Körös-parti település belvárosát szigorúan gyalogos övezetté építették át, a pihenést, a nyugalmat, a kikapcsolódást szolgálják a példásan tiszta, rendben tartott parkok, terek, sétányok. Egymás között még a városrészek is versengenek a kitüntető virágos jelzőért. Folyamatosan növekszik a Gyulára látogató, ott időző vendégek száma.

Gyula: a kép magáért beszél.Gyula: a kép magáért beszél.
Az «Infovilág – a hiteles hírportál» munkatársa azt kérdezte dr. Perjési polgármester asszonytól, hogy honnan van Gyulának ennyi pénze a szépítésre és a színvonal megtartására? A válasz szerfölött természetes és egyszerű forrásokat említett: pályázati pénzekből ("Tessék kérem szüntelenül pályázni!"), továbbá abból, hogy a gyulaiak szeretik a városukat, rengeteget tesznek érte. Ha a város kiültet tíz virágot, ők legalább ennyit ültetnek el a saját környezetükben; cserjét, fát is persze. És ami nagyon fontos: megbecsülik, megőrzik, megvédik azt, ami az övék, és amivel szeretnék elnyerni a hozzájuk látogatók rokonszenvét, hogy visszajöjjön a vendég. Gyula bátran megméretteti magát a nyáron érkező nemzetközi bíráló bizottsággal, és bízik abban, hogy nyertesként említik majd a spliti díjkiosztón az ősszel.

A „Virágos Magyarországért” versenyben Keszthely minden évben kiváló eredményt ért el, a városról bővebben itt olvashat.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.