ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Kukoricaszár-repülőgépmodell nyerte a Lufthansa pályázatát
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Kukoricaszár-repülőgépmodell nyerte a Lufthansa pályázatát

Kukoricaszár-repülőgépmodell nyerte a Lufthansa pályázatát Általános iskolás tanulók számára írt ki a Lufthansa gyereknapi rajz- és repülőgépmodell-építő pályázatot. A német légitársaság „Rajzolj, ragassz és repülj!” versenyére benevezőknek repülőgép-modelleket kellett építeniük környezetbarát anyagokból, illetve a repüléshez kapcsolódó témájú rajzzal is pályázhattak.

A repülőgép-vetélkedőre jó 200 általános iskolás készített pályamunkákat, s összesen 41 rajz, repülőgép-modell és -terv érkezett be. Nehéz volt a zsűri dolga, mivel sok-sok igazán ötletes és szép munkát kellett elbírálnia. A választás végül a budapesti Hermann Ottó Ökoiskola 6/a osztályának „Ecocopter” pályázatára esett: a diákok egy teljes repülőgép flottát készítettek kukoricaszárból és papírból.

„Iskolánkban kötelezően választható tantárgy a felső tagozatban a néprajz, illetve az ökológia. Hangsúlyozottan tanítjuk, hogy a paraszti gazdálkodás környezetkímélő, hosszú távon fenntartható megoldás volt” – mondja Csere Jánosné, az osztály rajztanára. A környezetbarát kukoricaszár kézenfekvő alapanyagnak tűnt, hiszen évszázadok óta készítenek belőle kórójátékokat, s a gyerekek ezt a hagyományt elevenítették fel makettjeikkel, ötvözve a hagyományos alapanyagot a modern témakörrel. A zsűri azért is döntött az Ökoiskola diákjainak pályázata mellett, mivel különféle repülőgépekből egy teljes flottát állítottak össze; az utasszállító-, a kétfedelű-, a hidroplán-, a vitorlázórepülő-modellek természetesen a helikopter is helyet kapott.

A nyertes pályázók kirándulást nyertek osztályuk számára a budapesti Ferihegy Repülőgép-emlékparkba, illetve a Lufthansa Technik Budapest Kft. hangárjába. Ma délután kívül-belül megtekinthették a mai legkorszerűbb repülőgépeket, illetve a felújítás folyamatait is bemutatták számukra. „Örömmel adunk teret a reménybeli környezetbarát tervezőmérnököknek. Remélem, hogy a pályázatban részt vevő, nagyszerű fantáziával megáldott gyerekek valóra váltják álmaikat, és néhányan közülük a Kossuth Lajos Műszaki Szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat, hogy a legjobbak nálunk kezdhessék nemzetközi karrierjüket” – mondta Szomora Sándor, a Lufthansa Technik Budapest Kft. vezérigazgató-helyettese.

A zsűri ezenkívül a rajzkategóriában első hellyel díjazta a Remetekertvárosi Általános Iskola diákjainak rajzait, akik szintén egy környezetbarát flottát jelenítettek meg munkáikon. A beérkezett pályamunkák közül kiemelkedik a Montágh Imre Általános Iskola két diákjának modellje is; a tanulók rendkívüli alapossággal és részletességgel dolgozták ki kétfedelű repülőgépüket, őket a zsűri különdíjban részesítette.

A beérkezett pályázatokat a Lufthansa június 30-ig a Ferihegy Repülőgép-emlékparkban állítja ki.

A Lufthansa Rajzolj, ragassz és repülj! pályázatának eredménye:


I. helyezett – repülőgép-modell kategória
Hermann Ottó Ökoiskola 6/a osztály „Ecocopter flotta” pályázata
Készítők: Gáspár Péter, Lukács Máté, Ratiland Árpád, Szopkó Róbert, Cseri Szabolcs, Tóth Nikolett, Kondor Csenge, Pomázi Szonja
Felkészítő tanár: Csere Jánosné

I. helyezett – rajzkategória
Remetekertvárosi Általános Iskola
Takáts Lívia: A szeretet szárnyán szárnyalunk
Fekete Noémi: Cápa Air
Gomez Cermona Lara: A szivárvány szárnyakat ad
Murányi Albert: Napenergia

Különdíj:
Montágh Imre Általános Iskola
Jung Kristóf: Kétfedelű
Inotay Zajzon: Hidroplán

limitált szériájú kisgép és más érdekesség a lufthansa.hun

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.