ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Budapest lett Európa K+F fővárosa!
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Budapest lett Európa K+F fővárosa!

Budapest lett Európa K+F fővárosa! Ma megszületett a döntés Brüsszelben: a magyar főváros ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyének. Az EIT az európai innováció középpontja lesz: feladata az Unió tudományos életének irányítása.

Magyarország először 2005-ben jelezte hivatalosan az Európai Bizottságnak, hogy helyszínt kíván adni az EIT irányító testületének. A 2008. február 25-i Versenyképességi Tanács ülésén hazánk újból megerősítette elkötelezettségét. A magyar pályázatot 2008. május 29-én ismertette Brüsszelben Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, amely alapján a magyar kandidálás szakmai előkészítettségét és megalapozottságát a tagállamok egyértelműen a legjobbnak tartották. A magyar pályázat mellett szólt a magyar szürkeállomány tudományos teljesítményének elismerése, a főváros kiterjedt, széles campus-hálózata, a centrális geopolitikai elhelyezkedése és könnyű megközelíthetősége is.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet lesz a jövő közös Európájának szellemi innovációs központja. Itt fogják megtervezni az európai kutatásfejlesztést, innen fogják finanszírozni, és innen fogják kiválasztani, hogy Európában hol legyenek azok a központok, ahol a konkrét kutatásokat végzik.

A működését várhatóan 2009-ben megkezdő intézet az Infopark egyik új épületében kap helyet. A magyar kormány ígéretet tett arra, hogy a központnak otthont adó épület bérleti díját húsz éven keresztül, az intézményben dolgozók közül húsz munkatársnak a bérét pedig öt éven keresztül átvállalja.

Az EIT működésének finanszírozását a közösségi költségvetés 2013-ig 308,7 millió euróval és magánforrások bevonásával biztosítja. Bár a székhely viszonylag kisméretű uniós intézmény lesz, az ún. tudás- és innovációs társulások (KIC-ek) munkáján keresztül átfogja a teljes európai innovációs tevékenységet.  A szakmai munkát végző KIC-ekből 2013-ig valószínűleg három működik majd: a klímaváltozás, az energia és várhatóan az infokommunikáció területén.


EURÓPAI INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI INTÉZET (EIT)

Mi az EIT?

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and
Technology, EIT) az unió gyorsabb gazdasági növekedést célzó stratégiájának egyik
eszköze. Irányító testülete a 18 fős igazgatótanács. A tagok kiválasztási
kritériumainak meghatározása az EIT Identification Committee (IC) dolga, és ez a
testület tesz majd javaslatot a tagok személyére is. A négyfős IC tagja Boda Miklós, a
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori tanácsadója. Az
igazgatótanácsi tagok kinevezése az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal való
konzultáció után történik meg, várhatóan az első félévben. (Előzmények.)

Mi az EIT fő célja?

A legmagasabb színvonalú felsőoktatási, kutatási és innovációs tevékenységek
integrálásával hozzájárulni az európai közösség és a tagállamok innovációs
kapacitásának fejlesztéséhez.

Melyek az EIT feladatai?

A tudományos és innovációs társulások (Knowledge and Innovation Communities,
KICs) keretében az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerségén alapuló
hálózatok – tervek szerint induláskor pl. az alternatív energiával és a
klímaváltozással, valamint nagy valószínűséggel az új generációs
infokommunikációs technológiákkal foglalkozó tudományos tevékenység –
szervezése.

Hogyan történik az EIT finanszírozása?

Első szakaszban 308 millió euró a közösségi költségvetésből 2013-ig, valamint
magánforrások bevonásával. Ezt követően értékelik a működését, majd döntenek a
folytatásról.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.