ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Újra maléves festéssel repül a Li-2-es
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Újra maléves festéssel repül a Li-2-es

Újra maléves festéssel repül a Li-2-es Hosszú távú együttműködést kötött a Malév Zrt. és a Goldtimer Alapítvány, a világon egyetlen repülőképes Liszunov Li-2-es oldtimer repülőgép üzemeltetője. A nemzeti légitársaság szakmunkával és eszköztárával hozzájárult ahhoz, hogy a HA-LIX lajstromjelű Li-2-es repülőgép eredeti, 1960-i Malév festéssel repülhessen.

A pompásan fölújított Li2-es.A pompásan fölújított Li2-es.
Az átfestést a Malév leányvállalatának, az Aeroplex of Central Europe Kft.-nek a munkatársai végezték Ferihegyen. A Malév nemcsak a légitársaság jövőjét, sikeres fejlődését tartja fontosnak, de a vállalat múltjához kapcsolódó értékek megőrzését, megmentését is. A légitársaság és a Goldtimer Alapítvány a most megkötött hosszútávú együttműködés keretében nyújtott szolgáltatásokkal segíti egymást a jövőben, ennek első lépéseként a Malév örömmel segített a gép átfestésében.

A Li-2-est régi-új színeiben Krauth Péter és Kállai István Malév kapitány repítette át Ferihegyről a Budaörsi Repülőtérre, ahol bemutatták a sajtó képviselőinek.

A kezdeményezés nem újkeletű, mivel számos nagy múltú európai és amerikai légitársaság rendelkezik repülőképes oldtimer repülőgépekkel, amelyek légi nagykövetként járják a repülőnapokat, légibemutatókat.
A Li-2-es volt a második világháború utáni magyar polgári légiközlekedés első repülőgépe: a Malév jogelődje, a Magyar–szovjet Légiforgalmi Társaság (Maszovlet) 1946-ban ezzel a típussal indította be előbb belföldi, majd nemzetközi járatait. A Malév 1961-ig üzemeltette a személyszállításban a Li-2-eseket, melyek a forgalomból való kivonásuk után a légierőhöz, a sportrepülésbe (MHSz), illetve kiállítási tárgyként különféle közterekre, szabadidős parkokba kerültek. Összesen huszonöt Li-2-es repült a Malév flottájában.

A Li-2-es repülőgépeket 1939-től 1953-ig gyártották az egykori Szovjetunióban az amerikai DC-3-as licensze alapján, eredetileg PSz-84-es (Passzazsirszkij Szamoljot/utasszállító repülőgép) számmal, amit később Borisz Pavlovics Liszunov után Li-2-esre változtattak. Összesen mintegy 5300 készült a típusból, amiből a HA-LIX az egyetlen a világon, amelyik ma is repülőképes és repül is.

A HA-LIX-et (gyári szám: 18433209) 1949-ben gyártották az üzbegisztáni Taskentben lévő 84. számú gyárban, ahonnan egyből Magyarországra hozták. Először a Magyar Néphadseregben repült, mint katonai szállítórepülőgép. Ezt követően 1958-ban került a Malévhez, ahol 1964-ig állt forgalomban. Ezután visszakerült a Magyar Néphadseregbe, ahol egészen az 1974-es kivonásáig szolgálatban volt. Leszerelését követően a szolnoki repülőtéren volt kiállítva.

A HA-LIX a Magyar Állam (Honvédelmi Minisztérium) tulajdona és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a kezelője. A Goldtimer Alapítvány 1997-ben hozta el a gépet Szolnokról és több, mint 30 ezer munkaórával állította helyre és tette repülőképessé. Ezt követően 2001. szeptember 21-én emelkedhetett – közel harminc év után – ismét a HA-LIX a levegőbe. Miután másodszor is megkapta a légialkalmassági bizonyítványát, számos repülőnap és légibemutató sztárja lett. A HA-LIX azóta járt már Ausztriában, Csehországban, Hollandiában, Horvát-, Németországban és Szlovákiában. Tavaly részt vett abban a Guiness-rekordkísérletben, amelyben kilenc DC-3-assal, egy DC-6-ossal és egy L-1049 Super Constellationnel közösen a világ legnagyobb oldimer-kötelékét alkotta a hamburgi nemzetköz repülőtér felett.

Az egyedülálló repülőgép a jövőben a hazai és nemzetközi repülőnapokon már maléves festéssel fog megjelenni, felidézve a több mint 60 éves légitársaság történetének kezdeti időszakát és egyben a magyar repüléstörténet egyik felejthetetlen korszakát.

A jelen pedig: Bombardier Q400-asok.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.