ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Elsősegélynyújtás: az alapműveltség része – verseny általános- és középiskolásoknak
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Elsősegélynyújtás: az alapműveltség része – verseny általános- és középiskolásoknak

Elsősegélynyújtás: az alapműveltség része – verseny általános- és középiskolásoknak A magyar felnőtt lakosság kevesebb, mint egy százaléka lenne képes segíteni bajbajutott embertársán, ha annak elsősegélyre lenne szüksége. A Magyar Mentőszolgálat, a Házipatika.com és a sanofi-aventis/Chinoin szeretné elérni, hogy a következő nemzedékek esetében az elsősegély-ismeret az alapműveltség részévé váljék, ezért hatodik alkalommal is megrendezik az országos elsősegély-ismereti versenyt. A 10–18 éves versenyzőkből álló háromfős csapatok február 9-ig küldhetik vissza az első internetes forduló megoldásait.

A helyes testtartás újraélesztés közben.A helyes testtartás újraélesztés közben.
„Elkeserítő, hogy bár a jogosítvánnyal bíróknak vizsgát kell tenniük életmentő alapismeretekből, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy nagyon kevesen tudják gyakorlatban is alkalmazni tudásukat.” – elemzi a magyar helyzetet Marsi Zoltán, a HáziPatika.com munkatársa, a verseny főszervezője. Az évente rendezett országos elsősegély-ismereti versenyt azért kezdeményezték 2004-ben, hogy a mostani tizenévesek – szüleikkel ellentétben – tudják, miként kell segíteni, ha egy másik ember balesetet szenved, vagy például hirtelen megáll a szíve. Az utóbbi esetben ugyanis élet-halál kérdése, hogy a beteget megfelelően lássák el a mentők kiérkezéséig.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat pr-kommunikációs vezetője szerint „Nem az emberek segítőkészségével van baj, hanem az elsősegély-ismeretek alapvető hiányával.”Az immár hatodszori megmérettetés lehetőséget kínál arra, hogy a mai általános és középiskolások a fiatalok számára leginkább kedvelt médiumon, az interneten keresztül ismerkedhessenek meg az elsősegélynyújtás műhelytitkaival. A kb. negyven legügyesebb háromfős csapat április közepén kétnapos döntőn mutathatja be: tudja, hogyan kell ellátni egy égő járműből kihúzott sérültet, egy nyílt törést vagy egy hirtelen szívhalállal fenyegetett embertársát.

Akár az óvodában is tanítható az elsősegély.Akár az óvodában is tanítható az elsősegély.
Tavaly mintegy ötszáz csapat vett részt az országos elsősegély-ismereti versenyen; a szervezők remélik, hogy most még több csoport vállalkozik a megmérettetésre. A múlt hat évben a vetélkedésen részt vett diákok, szülők és tanárok beszámolói alapján a gyerekek nemcsak sokat tanulnak, de egyben remekül szórakoznak, sőt, erősödik bennük a verseny- és csapatszellem is. Az országos elsősegély-ismereti versenyre nem csupán a Magyarországon élő, hanem határon túli diákok is nevezhetnek. Az Országos Mentőszolgálat, a HáziPatika.com és a sanofi-aventis/Chinoin legnagyobb megelégedésére évről-évre egyre többen képviseltetik magukat.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.