ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Stájer nyár, 2009 – magyarok kedvence Ausztria
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Stájer nyár, 2009 – magyarok kedvence Ausztria

Stájer nyár, 2009 – magyarok kedvence Ausztria Minden eddiginél jobb évet zárt a magyar beutazó turizmus tekintetében az osztrák idegenforgalom: honfitársaink tavaly 1,61 millió (nyolc százalékkal több, mint 2007-ben) vendégéjszakát töltöttek el nyugati szomszédságunkban. Az idei január is pompásan alakult az osztrákok számára: 300 ezer éjszakát időztek magyarjaink az alpesi köztársaságban - jelentette ki szakújságírók előtt Kapus György, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet közép-európai regionális igazgatója.

Csend, béke, nyugalom, jó levegő.Csend, béke, nyugalom, jó levegő.
A múlt hetekben lezajlott «Utazás, 2009» kiállítás fő tapasztalata osztrák szemmel: gyakorlatilag nem érezhető a gazdasági-pénzügyi válság a magyar-osztrák idegenforgalomban. A magyarok most is éppúgy keresik az ausztriai üdülési-utazási lehetőségeket, mint tavaly vagy évekkel ezelőtt, a foglalások legalább olyan jó ütemben haladnak, mint eddig, ami azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem élnek rosszabbul a magyarok, mint azelőtt. Nem sajnálják utazásra és az üdüléssel kapcsolatos szolgáltatásokra kiadni a 300 forintos eurót, ami azt bizonyítja, hogy sokuknak van mihez nyúlniuk. Már-már olyan hangulat tapasztalható az Ausztriába áramlásban, mint két évtizeddel ezelőtt, amikor alig egy esztendő alatt hétmilliárd schillinget költöttek magyarok a bécsi Mariahilfer Straßén tett bevásárló-kirándulásaik alkalmával...

Stájer maci nárciszból.Stájer maci nárciszból.
Az osztrákok persze meg is tesznek minden tőlük telhetőt azért, hogy az eddiginél is több idegent (közte a kiemelten fontosnak és nagyvonalúan költekezőnek tartott magyart) csábtsanak vitathatatlanul gyönyörű, vendégszerető és -marasztaló országukba. Az osztrák idegenforgalommal évtizedek óta foglalkozó krónikás rendszeresen megállapíthatja, hogy ötletben, kezdeményezésben, szolgáltatásban egyszerűen kifogyhatatlanok a "sógorok". Képesek napokig, hetekig tartó rendezvénysorozatot fölépíteni egy-egy apróságra, mint például a tökmag, az almalé, az árnika, a cirbolya, a nárcisz... És akkor nem is említettük az igazán nagy attrakciót, a havat, a síelést, a túrázást, a termálfürdőzést, a bájos városkák bejárását, az ízletes falatokkal, jó levegővel, csenddel, nyugalommal, kedélyes vendéglátással hívogató falusi turizmust (Urlaub am Bauernhof), vagy a nemzetközi rangot adó, mások között Mozartra alapozott (mindig időszerű, mindig kedvelt, jól eladható) rendezvényeket...

Élmény gyereknek, szülőnek egyaránt.Élmény gyereknek, szülőnek egyaránt.
Az idén különösen érdekes lehet a magyarok számára (is), hogy Linz 2009-ben Európa kulturális fővárosa (szisztematikusan készültek rá, a helyieken kívül egész Ausztria összefogott a sikeréért, érdemes megnézni-megtapasztalni, mire vitték!), továbbá a Haydn-évforduló, amelyre mi, magyarok is rástartoltunk, a jelek szerint végre sikerrel...

A dél-dunántúli régióval nagyjából azonos népsűrűségű, kétezer négyzetkilométerrel nagyobb és 200 ezerrel több lakosú osztrák tartomány, Stájerország idegenforgalmi szakhölgyei - Margot, Martina, Melanie és Monika - toppantak be néhány órára Budapestre, hogy elmondják, bemutassák, mit ajánl "Ausztria zöld szíve" a magyoknak (is) az idén. A "Gruppe 4 M", azaz a négy M-betűs keresztnevű ifjú hölgy vezéralakja, Margot Bachbauer, a stájer tartományi idegenforgalmi hivatal sajtófőnöke sietett hangoztatni: "Egyik fő piacunk Magyarország. Nincs okunk a panaszra, a válság egyelőre nem érezhető az idegenforgalmunkban: a szokásosnál is több vendég érkezik hozzánk, elvégre vannak helyek, ahol akár öt és fél méter vastag a hótakaró. Hóesés még jócskán várható, és persze napfény is. Kell-e ennél több? Síelés szikrázó napfényben, napozás sílécre akasztott dzseki és sapka mellett."

Napfény, jó levegő, biztonság.Napfény, jó levegő, biztonság.
Folytatódik a nyári sikertörténet. A tavalyelőtti nyár után a 2008. évi is rekordot döntött: a jó tavasznak, a nemzetközi nagyrendezvényeknek, illetve a fantasztikus júliusnak és
augusztusnak köszönhetően a vendégérkezések száma 2,7, a vendégéjszakáké 3,5 százalékkal nőtt, az idegenforgalomból származó bevételek pedig 6,8%-kal gyarapodtak.

Békesség, ssend, nyugalom - kell ennél több?Békesség, ssend, nyugalom - kell ennél több?
Még soha nem volt ennyi nyári üdülővendég Stájerországban, mint a tavaly nyáron; az 1 688 235 vendég 5 681 511 éjszakát töltött el a tartomány idegenforgalmi szálláshelyein. Magyarországról 28 563-an (+6,7%) érkeztek, és 98 572 éjszakát (+7,3%) aludtak stájer földön. A vendégérkezések természetesen azokra vonatkoznak, akik legalább egy éjszakára maradtak a tartományban.

Jó hírük van a stájer ízeknek.Jó hírük van a stájer ízeknek.
Nem számítanak bele a statisztikába (hiszen legföljebb becsülni lehetne az adatot) azok, akik csak rövid látogatásra, egy kis síelésre vagy egyéb célból ruccantak át Ausztria zöld szívébe.

És most engedtessék meg a krónikásnak, hogy egy kicsit lustálkodjék. A "stájer négyek" (ők láthatók képünkön (balról): Margot Bachbauer és munkatársnője, Martina Haselwander; népviseletben Monika Klee [Ramsau am Dachstein] és Melanie Koch [a Mura-völgyi üdülőkörzet képviseletében] ugyanis olyan jó tájékoztatót állított össze, hogy vétek lenne bármit is kihagyni belőle. Ekként az ő nevükben is szeretettel ajánljuk az «Infovilág - a hiteles hírportál» olvasóinak figyelmébe az idei nyár stájeroszági programját. Kellemes böngészést, jó választást!

A stájer négyek; balról Fanton István tolmács, jobbról Kapus György.A stájer négyek; balról Fanton István tolmács, jobbról Kapus György.

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.