ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Internethajó – tizedszer
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Internethajó – tizedszer

Internethajó – tizedszer A hajó eredeti neve: Európa. Május 7-e, a szokásos éves szakmai tanácskozás és találkozó tiszteletére egy napra átnevezték Internethajóra. A kora reggeli szél kissé megcibálta a vásznat és eleinte csak ennyi látszott a feliratból: Internetha... A néző pedig tippelhetett, hogy jó-e nekünk, vagy sem. Később, persze, rendeződött a helyzet. Kiteljesedett a név.

Sokféle vélemény hallható mostanság a szélessávú internet magyarországi elterjedtségéről.  Egyesek elégedettek a hálózat fejlődésével, hiszen az ország 97 százalékára eljutott már. Mások szerint viszont vitatható a szélessáv fogalma. Nemcsak a 256 kb/mp sebességet haladta meg az élet, hanem túllépett már a 2 Mb/mp-en, sőt a Magyarországon átlagos 3,3 Mb/mp-en is. A világ működőbb felében a csúcstechnológiákra készülnek. Finnországban jelenleg is másodpercenként 21,7 millió bit sebességgel áramlanak az adatok a hálón, Ausztráliában pedig 100 Mb/mp sebesség elérését tervezik.

Baja Ferenc.Baja Ferenc.
Baja Ferenc kormánybiztos az infokommunikáció szakembereinek prognózisait idézte. Szerintük a belátható időn belül a jelenlegi átlagos teljesítmény két-háromszorosát, 6–10 Mb/mp átlagos sebességet sürget a távoktatás, a távmunka, a távdiagnosztika, a több telephelyű kis cégek adatforgalma és a hazai lakosság integrált hang-, internet- és médiafogyasztása. A műszaki feltételeket minden településen elérhetővé kellene tenni. Ott is, ahol a hálózat építése nem fizetődnék ki az üzleti vállalkozásoknak. Az optikai kábel eljutna valamennyi településre. Ott már csak rövidtávon kellene versenyezniük a cégeknek a fogyasztókért. Az „utolsó mérföldön” folytatandó versenyt viszont nem kerülhetnék el, hiszen csak így érhető el, hogy a GDP 4,9 százalékánál kisebb áldozatot követeljen a távközlés. A megoldandó feladat súlyát jelzi, hogy ma 1200 településre nem jut el az optikai kábel, 1100 településen pedig monopolszolgáltatók diktálják az árakat. Úgy is mondhatnánk, hogy a szolgáltatók szolgáltatója lesz a nemzeti digitális közmű.

Mit tehetünk, ha a Nemzeti Digitális Közmű megérkezik a főutcára? Erre a kérdésre is választ  kerestek az idei Internethajó utasai. Mert nemcsak az a kérdés, hogy eljut-e az internet valamennyi településre, hanem hogy élnek-e ott új lehetőségeikkel az emberek.

Az Internethajó kifutása utáni percekben felmutatott két vastag kötetet az egyik szervező. 2008 hazai politikai eseményeit idézték fel ott a szerkesztők, csakhogy nem derült ki, hogy a múlt esztendő a digitális esélyegyenlőség éve volt. Délután viszont két rendezvény is erről szólt a hajó egyik termében. Az Országgyűlés informatikai bizottságának nyilvános ülésén átfogó képet kaphattak az érdeklődők a nyomtatott s a digitális kultúra terjesztéséről a Dél-Alföldön. A maradék időben pedig sokszínű új kezdeményezést mutattak be az újonnan szerveződő digitális szociális háló résztvevői.

Mintegy száz „best practice” (legjobb gyakorlat) elemeit gyűjtötték össze, s jelenítették meg egy elektronikus kiadványban, illetve „élőben”. Bemutatták a borsodi romák felzárkóztatását szolgáló digitális középiskolát, ahol már a harmadik évfolyam érettségizik, Szécsény teleházát és gyermekesély-programját, a Demokrácia műhely pártpolitikától steril, közhasznú hírszolgálatát, Pázmánd virtuális piacát, a hallássérültek megértését segítő új kommunikációs eszközt meg az elektronikus kereskedelem elterjesztését szolgáló minősítő rendszert. A szekció résztvevői megkapták a Digitális Szolidaritási Katalógus egy-egy példányát is. Mintegy száz hasznos megoldást ismerhettek meg ebből, hálózatba szerveződhetnek, s együtt többre juthatnak, akik eddig külön-külön próbálkoztak a digitális kultúra terjesztésével, embertársaik segítésével.

Szonda Ipsos: Fontos a digitális közmű a hazai cégek szerint

A magyarországi cégek négyötöde szerint fontos, hogy a digitális közmű a következő néhány évben elérje a kistelepüléseket – derült ki a Szonda Ipsos kutatásából, amelynek eredményeit a tizedik Internethajón, május 7-én, csütörtökön ismertette Pintér Róbert, a cég online stratégiai igazgatója. A 661 vállalatvezető és vállalati döntéshozó online megkérdezésével 2009. április végén folyó kutatás szerint az internet ma már ugyanúgy közműnek számít, mint az áram-, a gáz-, a telefon- vagy az ivóvíz-szolgáltatás. A kutatásban részt vett cégek egytizede számára pedig az internet megléte kritikus fontosságú, ha nem működik a világháló, akkor a nem tudják biztosítani a saját működésüket, leáll a termelés.

Jelenleg hazánkban megközelítőleg 2300 olyan kis és közepes méretű település van (ez a lakosság nagyjából 30%-át érinti), amelyet korlátozottan vagy egyáltalán nem ér el a nagysebességű internetet biztosító optikai hálózat. Az ezeknek a településeknek is az internetes hálózatra kötését célzó Nemzeti Digitális Közmű program fogadtatása a cégvezetők és céges döntéshozók körében széleskörű támogatást élvez. Közel 80%-uk szerint néhány éven belül meg kell valósítani a programot, aminek kivitelezése elsősorban állami (48%-uk szerint), európai uniós (12,4%-uk szerint) vagy önkormányzati (10,7%-uk szerint) feladat, de közel egynegyedük szerint elsősorban a cégeknek kellene oroszlánrészt vállalniuk az új közmű kiépítésében.

A minden településen elérhető gyors, szélessávú internet ötlete különösen a mikrovállalkozások körében élvez magas támogatást. Ezeknek a cégeknek több mint egyötöde nagyon valószínűnek tartja, hogy elgondolkodna a telephelye áthelyezésén vagy új telephely indításán, ha az internet elérhető volna a ma még nem behuzalozott településeken, egyhatoduk remél piacbővülést a lépéstől, és minden tizedik távmunkások foglalkoztatását is elképzelhetőnek tartja az újonnan internetre csatlakozott településekről.

A cégek szerint az internet közepes hatással bír a saját versenyképességükre és növekedésükre, de az ország számára ennél erősebb hatása van, s a kereslet mértékét is befolyásolja. A világháló a cégek életében az elmúlt években gyökeresen átalakította az információszerzést, a banki- és pénzügyeket, valamint a kapcsolattartást és külső kommunikációt.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(2)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.