ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Szimmetria a tudományban és a művészetben – nemzetközi konferencia és kiállítások Budapesten
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Szimmetria a tudományban és a művészetben – nemzetközi konferencia és kiállítások Budapesten

Szimmetria a tudományban és a művészetben – nemzetközi konferencia és kiállítások Budapesten Hat napig tartó nemzetközi konferencia és kiállítás-sorozat kezdődik ma Budapesten Science in the Arts, Art in the Scientes (Tudomány a művészetekben, művészet a tudományokban) címmel. Tudósok és művészek mutatják be a szimmetria, a szimmetriatörés tudományos, technikai, esztétikai törvényszerűségeit a Műegyetemen, a fővárosi B55 Galériában, a Gödör Klubban, a Fény Galériában, továbbá a szentendrei Művészetmalomban július 31–augusztus 5. között.

Ízelítő a látnivalókból.Ízelítő a látnivalókból.
Húsz esztendővel ezelőtt kezdeményeztek először hasonló programot Budapesten, majd Hirosimában, Washingtonban, Haifában és Moszkvában folytatódott a találkozók sorozata. 2003-ban lehettünk újra a nemzetközi rendezvény házigazdái. Azóta is Budapesten és környezetében találkoznak három évenként a szimmetriával foglalkozó tudósok, művészek, tanárok, ismeretterjesztő szakemberek.

Darvas György,## a fesztivál elnöke## a B55 Galériában## tartott tájékoztatón.Darvas György,
a fesztivál elnöke
a B55 Galériában
tartott tájékoztatón.
A Szimmetrológia Alapítvány budapesti székhelyű nemzetközi intézete, az ötven ország szakembereit összefogó Nemzetközi Szimmetria Egyesület, az MMTA, a főváros, az NKTH, az NKA, a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Alapítványhttp://www.mobil-madi.hu és mások közreműködésével változatos, gazdag program segíti a kapcsolódási pontokat kereső szakemberek találkozóit, előadásait, bemutatóit.

Kroó Norbert, az MTA elnökhelyettese ma este 7 órakor nyitja meg a rendezvénysorozatot a B55 Galériában (Budapest, V., Balaton utca 2–4.) Szerda estig egymást érik a tudományos előadások, párhuzamos szekciók, műhelybeszélgetések a Műegyetemen. A tudományos élet számos kiválósága osztja meg itt felismeréseit a hallgatóságával. Érdeklődőkben aligha lesz hiány, hiszen számos új területen hasznosulhatnak a tudományok, a technika és a művészet közös törvényszerűségei. Az origami hajtogatási trükkjei például a térképek gyártásában, sőt az űrkutatásban is. A négyezer éves kínai ábrázolások révén jobban érthetőek a genetika új felismerései. Tudósokat, művészeket egyaránt megihlethet a kémiai kötések rendszere, az ásványok kristályszerkezete, a növények szirmainak, magjainak elhelyezkedése.

Rangos előadók tisztelik meg jelenlétükkel a konferenciát. Plenáris előadásra vállalkozott a Nobel-díjas Steven Weinberg (Texas University, Austin), az élő anyag „jobb és balkezes” molekuláit kutató Meir Shinitzky (Weizmann Intézet, Rehovot) és Yosef Scolnik (Israel Institute for Advanced Research), a biokémiai folyamtokban oldószer szerepét betöltő víz kötéseinek aszimmetriáját tanulmányozó Gerald Pollack (University of Washington, Seattle), a fehérjékbe beépülő aminosavak sorrendjét elemző Szergej Petuhov (Orosz Tudományos Akadémia) és Jay Kappraff (New Jersey Institute of Technology), a genetikai jelsorozat abc-jével foglalkozó Solomon Marcus (Bukaresti Egyetem), a szimmetria-transzformációkat modellező Chaim Goodman-Strauss (University of Arkansas) és Tudor Zamfirescu (Dortmundi Egyetem), a szimmetria-elvek tudományközi átültetésében élen járó Hermann Haken (Stuttgarti Egyetem, Szinergetika Intézet), Toró Tibor akadémikus (Sapientia Egyetem, Kolozsvár), a Nagy Hadron Gyorsítóval (LHC) anyagszerkezeti kísérleteket tervező Horváth Dezső (MTA KFKI, Budapest és CERN, Genf), a 230 kristálytani szimmetriacsoport lezártnak vélt rendszerében újdonságokat felfedező Kálmán Alajos akadémikus (MTA Központi Kémiai Kutatóintézet), a kristályok szimmetriáinak szépeségét bemutató Theo Hahn (a Nemzetközi Kristallográfiai Unió korábbi elnöke, Aacheni Egyetem), a kémiai molekulák szimmetriáinak szépségét méltató Náray-Szabó Gábor akadémikus. Számos új, érdekes információ várható természetesen a szekcióüléseken, műhelybeszélgetéseken is.

Nézelődők a hivatalosan ma este nyíló kiállításon.Nézelődők a hivatalosan ma este nyíló kiállításon.
A kortárs művészetek kedvelői több helyen is ízelítőt kaphatnak a szimmetria, aszimmetria témaköreiből. A B55 Galériában (V., Balaton u. 4.) a műgyűjtők éjszakáján, s később is láthatják a Vonal – az egy dimenzió érzete című kiállítást. A Gödör klubban (V., Erzsébet téri Kulturális Központ) augusztus 2-án 19 órától a stuttgarti Palindrom táncegyüttes, 20 órától pedig a moszkvai Kolejcsuk Totális Színház lép fel. A Fény Galériában (XII., Moszkva tér 3., I. em.) «Vonal. Az egy dimenzión túl» címmel nyílik nemzetközi grafikai kiállítás augusztus 3-án 19 órakor. Szentendrén a Művészetmalomban Futurdadama címmel kezdődik Ladik Katalin, Kovács Zsolt, Sőrés Zsolt és Szkárosi Endre (Spiritus Noister) programja augusztus 4-én 20,30-kor.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.