ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Hastánc: szép testben ép lélek
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hastánc: szép testben ép lélek

Hastánc: szép testben ép lélek Akár önértékelési zavarokat is okozó súlyproblémákkal küszködik az irodai munkát végző nők jórésze. Az ülőmunka, a nem megfelelő táplálkozás, illetve a mozgáshiány együttesen vezet súlyfelesleghez. A megváltozott külső mindinkább eltávolodik a napjainkban kialakult szépségideáltól, ami szorongásokat okoz, ezért gyakran megfigyelhető jelenség, hogy a szégyenlősebb hölgyek, még nőtársaik előtt sem mutatkoznak hiányos öltözetben, ezért a csoportos sportolási lehetőségeket sem használják ki.

Kevesen engedhetnek meg maguknak személyi edzőt, aki tanácsokkal láthatná el őket a testmozgás és az egészséges életmód tekintetében. Sokan próbálkoznak otthon végezhető testmozgással; ideig-óráig gyakorolnak is, majd fokozatosan abbamarad az elvárt eredmények hiánya miatt. A sikertelenség még inkább arra készteti a nőket, hogy ne vegyenek tudomást megváltozott külső megjelenésükről. Kórosan elhízott nőtársaikhoz hasonlítva magukat, próbálnak javítani önértékelésükön, azonban ez csak átmeneti megoldás, mert bizonyos idő elteltével ők is abba a csoportba tartozhatnak.

Minden asszony életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi: most tennie kell valamit önmagáért. Tudja a megoldást, ezért életmódot vált. A hirtelen fellángolás, ami adott pillanatban gyökeres életmódváltásra ösztönöz, általában testmozgással egészíti ki a túlbuzgó fogyókúrázást. A csökkentett energiabevitel megnehezíti a testmozgást, következésképpen két-három hét leforgása alatt a legtöbben megtörnek. Fáradtan, éhesen visszakacsintgatnak kedvenc ételeikre, hiszen ennyi fogyókúra és testmozgás mellett igazán megérdemelnek egy falat boldogságot. Amilyen mértékben testük, lelkük egyre nagyobb sanyargatásnak van kitéve, olyan mértékben váltanak vissza korábbi életmódjuk szokásaihoz.

Süle Judit pszichológus elmondása szerint az önértékelési gondokat gyakran félreértelmezik. Nem akkor rendelkezünk egészséges önképpel, ha elfogadjuk megváltozott külsőnket, hanem abban az esetben, amikor megváltozott külsőnk független az önértékelésünktől. Először is újra fel kell fedeznünk értékeinket, hogy megértsük, nem vagyunk kevesebbek néhány kiló súlyfelesleggel. Erre az egyik legalkalmasabb módszer a hastánc, mert miközben felszabadítja elménket, nem a társadalmi szépségideált, azaz a vékonyságot helyezi előtérbe. A testmozgással járó pozitív hatások mellett, felfedezhetjük nőiességünk elveszettnek hitt részeit is. A hastáncot gyakorló nők rövid idő alatt túlteszik magukat önértékelési zavaraikon, mert eloszlatja a saját nőiességükbe vetett bizonytalanságot.

Hazánkban számtalan nő küzd súlyproblémával, ami többnyire lelkükre is kedvezőtlenül hat – mondja Perecz Tímea, azaz Sahar (a képen) hastáncművésznő. – Sokszor hallottam kezdő tanítványaimtól, milyen csinosak voltak korábban és mennyire örülnének, ha visszakaphatnák korábbi alakjukat, mert akkoriban magabiztosabbnak, kívánatosabbnak érezték magukat. Beszámoltak fogyókúrás kudarcélményeikről, miközben az is nagyon zavarta őket, hogy már nem úgy néznek rájuk a férfiak, mint egykoron. Szerencsére mindenkin láttam a pozitív irányú változást. Kis idő elteltével a hastánctól kivirultak, kiegyensúlyozottak lettek, és élettel teli, sugárzó tekintetükben már nyoma sincs szomorúságnak. Megtanulták a létező legerotikusabb táncot, amellyel sokan nemcsak kapcsolatukat színesítették, hanem súlyfeleslegeiktől is megszabadultak. A többi között, ezen esetek sokasága sarkalt arra, hogy az egészséges életmód mellett kampányoljak és segítsek a nőknek megőrizni nőiességüket és karbantartani testüket. A világhírűen gyönyörű magyar nők megérdemlik, hogy jól érezzék magukat bőrükben, még akkor is, ha éppen „kövér jelmezüket” öltötték fel.

Fajtné Thuróczy Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar, Torna, RG, Tánc és Aerobic egyetemi adjunktusa szerint, a hastánc gerinc- és csípőmozgással jár, megmozgat minden testizmot, különösképpen a has- és hátizmokat, farizmokat és a combokat. Tehát azokat a kritikus zónákat is, ahol a zsírpárnák megteleped. Részt vesznek a testtartások szabályozásában, összekötik, adott esetben szétválasztják a mellkas és a medence mozgásait. A táncra jellemző izolált mozgásban hol a mellkas, hol a medence rögzített, ezáltal a has izomzatának összes funkciója kihasználható és edzhető.

Az emésztésért felelős belső szerveket is mozgatja, élénkíti, ezáltal gyorsítja az anyagcserét, rövid idő alatt távozik testünkből a legtöbb méreganyag. Az elhangzottak miatt a hastánc a ma oly divatos rekreációs tevékenységek között is rangos helyen szerepel. Ideális azoknak, akik szórakoztató sportolásra vágynak, illetve előtérbe kívánják helyezni nőiességünket. A hastáncot élettani és lélektani hatása tudatos étkezési tervvel ideális és egészséges életmóddá teszi, amivel elérhető az egyensúly.

„Az orientális tánc az aerob profilú mozgások közé sorolható. Rendszeresen végzett mozdulatai ugyanolyan serkentő hatással vannak a szervezetre, mint például a rendszeres kocogás, vagy a rendszeres úszás. Mozgásanyagának tartalma, szerkezete, a tér-idő és dinamikai jellemzői alapján alkalmas arra, hogy életkortól és edzettségi foktól függetlenül bárki elkezdhesse. Egész életen át végezhető mozgásforma, biztonságos fitness program, ami a test izmainak kontrollján, a megfeszítés-ellazítás elvén és az ezzel járó izoláción alapszik.” (Forrás: Balla Tünde Aziza orientálistánc mestertanár "Hastánc, harmónia, életerő, testformálás, erotika" című könyvének (2003),  Egészség és orientális tánc c. fejezete.)

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.