ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Svájc várja a magyarokat – biztonság, minőség, nyugalom
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Svájc várja a magyarokat – biztonság, minőség, nyugalom

Svájc várja a magyarokat – biztonság, minőség, nyugalom Urs Weber megint meghozta a telet, legalább is a tél üzenetét – Svájcból. Bár a ezekben a percekben még tombol kinn az idős hölgyek, az indiánok (kinek miként tetszik) nyara, a svájci idegenforgalmi szervezet ausztriai és magyarországi nagykövete már a frissen hullott, ropogós hóról beszél, miközben fölvillantja az illusztrálásképpen magával hozott fotókat az azúrkék égbolt alatt vakító fehérben magasodó, fenséges-izgalmas alpesi tájakról, a szeretet melegét árasztó karácsonyi vásárokról, a barátságok és szerelmek szénaillatú, jószágmeleg kunyhóiról, az ezeregy lehetőségről, amit a magyar világjáróknak is kínál a minőségi turizmusáról, vendéglátásáról, közlekedéséről, biztonságáról, vendégszeretetéről jól, de még mindig nem eléggé ismert ország. 

Lássuk mindenekelőtt, mennyire szeretik magyarjaink (a turisták, persze) Svájcot! Az idegenforgalmat leginkább jellemző (a kereskedelmi szállásokon eltöltött) vendégéjszakák száma 2005-ben 32 911 volt, az idei első félévben 46 232 (+40%). Bár a tavalyi első félévhez képest egy (1) százalékkal csökkent a magyarok által az alpesi köztársaságban eltöltött vendégéjszakák száma, az eredmény mégis örvendetes, mivel más, nagy utazó országok polgárai esetében a csökkenés a 9 százalékot is eléri – hangsúlyozza Urs Weber. A nemzetközi pénzügyi válságot tekintve, még jövőre is átlagosan két–háromszázalékos visszaeséssel számolnak a svájci idegenforgalmárok, 2011-re viszont csaknem ugyanekkora növekedéssel.

Ennek ellenére hajszálnyit sem csökkenhet a turisztika munkás részeseinek a lendülete: ugyanúgy, sőt, keményebben dolgoznak, mint a múlt években, mivel már a föllendülés lebeg a szemük előtt. Az idén is megjelentették a téli ajánlatok sokaságát kínáló katalógusukat az üdülőrégiók és -helyek részletes bemutatásával, az üdülőhelyenként egy-egy különleges ötlet, tanács közreadásával, internetes kóddal valamennyi üdülőhelyről és témáról, segítve az érdeklődő részletes tájékozódását, ismeretszerzését a MySwitzerland.com honlapon.

"Ajánlatainkat folyamatosan aktualizáljuk – mondja Weber. – Érdemes böngészni a MySwitzerland.com/top címen, mert mindig találhat a téli pinehésre, sportolásra, kikapcsolódásra induló kellemes, akár 35 százalékos kedvezményeket is azáltal, hogy ugyanannyi pénzért jóval több szolgáltatást kínálnak a vendégfogadó helyek."

Karácsonyi vásár Bremgartenben.Karácsonyi vásár Bremgartenben.
Az idegenforgalmi újságírók régi jó ismerőse, sokaknak barátja, Urs külön fölhívja a figyelmet az alpesi menedékházakra, amelyek persze már korántsem olyanok, mint az egykori, pusztán az életben maradást szolgáló kunyhók. A kellemesen berendezett hegyi házikók különösen szép környezetben, meglehetős komforttal várják a betérőket, akiknek még tematikus estékkel, kellemes rendezvényekkel is kedveskednek a háziak. "Nálunk a vendégeknek a legotthonosabb és legautentikusabb téli üdülésre a romantikus alpesi kunyhókban nyílik lehetősége, ahol még a tájra jellemző finomságokat is megkóstolhatják. A hangulatos, hagyományőrző és tipikusan svájci menedékházakról és élményekről bőségesen tájékoztatja az érdeklősőket a MySwitzerland.com/winter honlap."

A szerfölött gazdag télisport-kínálat mellett Svájc sok nagy- és kisvárosa, községe csodálatos hangulatú adventi napjairól, karácsonyi vásárairól nevezetes. A legnagyobbrészt kézi munkával készített ajándékokon túl a pillanatnyi élvezetek, frissensültek, forralt bor, számtalan édesség is segítenek a látogatónak, hogy föltöltődjék a karácsonyvárás semmi máshoz sem hasonlítható, zsongító hangulatával. Titkos tippként álljon itt a javaslat a bremgarteni karácsonyi vásár fölkeresésére. Akinek nincs rá ideje, az a nagyvárosokban, Zürichben, Montreaux-ben, Baselben sem csalódik az adventi időszakban.

Snowli biztosan megtanítja## a kicsinyeket síelni.Snowli biztosan megtanítja
a kicsinyeket síelni.
Ezekben a napokban jelenik meg a svájci idegenforgalom másik, keresett összefoglaló katalógusa a családok részére. Megtudható belőle, hogy az ország 31 gyermekbarát szállodájában ingyenes a gyermekfelügyelet, a házigazdák gondoskodnak a családi programokról. Svájcban a családok igényeit szolgáló 22 családi üdülőhelyet alakítottak ki. Pénztárcakímélő céllal hozták létre a Reka 1300 üdülőházból álló hálózatát és a Reka-üdülőfalut. Az egykoron spártai hangulatú ifjúsági szállások mára a kornak megfelelő komfortot kínálnak, mivel üzemeltetőik a tízen- meg huszonévesekkel szeretnék megkedveltetni Svájcot, arra számítván, hogy ők visszatérő vendéggé válnak jó pénzű felnőttként.

Addig is jó tudni: jövő február 26-án újra megnyílik a bázeli St. Alban ifjúsági szálló.A legújabb családi üdülőhelyek a többi között Diemtigtalban (Berni-felvidék), Flims Laax Faleraban (Graubünden), az új gyermekhotelek pedig La Campagnola San Nazzaroban (Tessin) találhatók. A gyerekes családokat 185 „Swiss Snowsports” sí- és snowboardiskola 13 000 oktatója várja. Már a három évesek is lécre foghatók az egyedülálló alpesi képzési és oktatási rendszer szerint. Az apróságok Snowlival, a hónyuszival játékos módon sajátíthatják el a síelés alapjait.

Kényelmes az utazás az új, fűtött kabinokban.Kényelmes az utazás az új, fűtött kabinokban.
Urs Weber megemlíti, hogy a graubündeni Engadinban, St. Moritzban családi síbérleteket kínálnak kedvező áron. A hozzánk kissé közelebbi Liechtensteinben (Vaduz) gazdag téli élmények várják a vendégeket a malbi-parkban. A kelet-svájci Braunwald indián sátorban kínál romantikus éjszakázást. Az engelbergi (Luzern–Vierwaldstättersee) kötélpark télen is nyitva tart. És ne feledjék: a wallis kantonbeli Saas-Grund ingyenes gyermekhéttel csalogat jövő január 11–15. és 18–22. között! Aki különleges élményekre vágyik, az csalódik Svájcban: éjszakázás igluban a Muottas Muragl-on, Engadin St. Moritzban; nyitás: december 25-én. Téli vadmegfigyelés Val Müstairban, lékhorgászat Melchsee-Fruttnál. Jövő január 15–17. között tartják a 80. Lauberhorn-síversenyt Wengenben.

Különleges kikapcsolódást kínál a Corvatsch funpark az engadini St. Moritzban. Husky-ösvényt létesítettek a Brüstin (Luzern–Vierwaldstättersee), airboard-pályát a Klewenalp-Stockhütte síterepen.Újra megnyitják a Strela-Schatzalp (Graubünden) síterepet a kényelmes síelők számára. Ugyanebben a katonban, a Scuol-Muotta Naluns síterepen és a a Wangs-Pizol síterepen (Kelet-Svájc) nyolcszemélyes, kabinos felvonó létesült. Két új ülőfelvonó várja a vendégeket a Mürren-Schilthorn régióban (Berni-felvidék), Zermatt (Wallis) szintén nyolcszemélyes „Schwarzsee-Trockener Steg” kabinos felvonóval gazdagodott. 

Páratlan élmény a vonatozás Svájcban.Páratlan élmény a vonatozás Svájcban.
Néhányszor már említtetett az Infovilágban, hogy földrészünk legjobb, legkényelmesebb, legjobban összehangolt, ráadásul attraktív tömegközledését a svájciak alakították ki. A Swiss Travel System (STS) néven ismert rendszerben 20 ezer kilométert tehet meg az utas vonattal, busszal és hajón, ezenfelül városi villamosokkal, autóbuszokkal. A Swiss Pass és Swiss Flexi Pass ingyenes belépést kínál 450 múzeumba, továbbá 50%-os kedvezményt a legtöbb hegyi vasútra. A részleteket érdemes tanulmányozni a MySwitzerland.com/bahnreisen internetcímen.

A Swiss Travel System 4, 8, 15, 22 napos, illetve 1 hónapos Swiss Passt kínál. A Swiss Flexi Pass jeggyel havonta 3–6 napig lehet szerfölött nagy kedvezménnyel utazni. A  „Sparformel” jegy 15% kedvezményre jogosít, ha legalább ketten utaznak együtt. A 26 éven aluli fiataloknak találták ki a Swiss Youth Passt.

Urs Weber.Urs Weber.
Az itthonról is ingyen hívható 00 800 100 200 30 telefonszámon minden szükséges információ beszerezhető; a svájci turizmus munkatársai személyre szabott tanácsadással segítik a reménybeli vendégeket, akik 2000 szálloda és 20 000 üdülőház kínálatából választhatnak.

Ne feledjék – mondja tájékoztatója végén Urs Weber, a svájci idegenforgalmi szervezet, a Schweiz Tourismus Ausztriáért és Magyarországért felelős regionális igazgatója –, hogy a SWISS svájci légitársaság Zürichbe napi három, Genfbe egy, Bázelbe pedig heti négy járatot indít Budapestről. Az utasok sífelszerelését ingyen szállítja a síelők légitársasága.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(0)
(1)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.