ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Sisi eleganciája megsokszorozta a szépségét
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Sisi eleganciája megsokszorozta a szépségét

Sisi eleganciája megsokszorozta a szépségét

Minden bizonnyal szívesen terveztetett, varratott volna magának ruhát Erzsébet királyné, vagy miként ezen a tájon ismerik s emlékező szeretettel emlegetik: Sisi – Ferenc József cs. és kir. sok megpróbáltatást és boldogtalanságot megért hitvese – Czédly Mónikával. Csakhogy jó másfél évszázad választja el egymástól a két asszonyt, az uralkodó feleségét és a divatot meg az ízlést különös biztonsággal uraló 21. századi tervezőművészt...


Hasonmások a 21. századból: Sisi és Andrássy gróf.A sors kegye folytán ma este mégis találkozhatott egymással Sisi és Mónika. Magyar földön minden bizonnyal a legszerencsésebb és legstílusosabb helyszínen: a Gödöllői Királyi Kastélyban, az utalkodócsalád kedvenc őszi és tavaszi tartózkodási helyén. Jelképes találkozót adott egymásnak a két asszony azáltal, hogy a kastélyt működtető közhasznú társaság és a múzeum szakmai vezetése ismét eredeti ötlettel irányítja a közfigyelmet az évről évre gyönyörűbb, 18. századi műemlék-együttesre, és vonzza a látogatók tízezreit a hányatott sorsú, ám végre teljesen megújuló, valamikori Grassalkovich-, majd királyi kastély falai közé. Ez alkalommal "Erzsébet királyné és a divat" címmel nyitott kiállítást a kastélymúzeum – jól időzítve éppen a múzeumok őszi éjszakájára.

Bocsássuk előre: nem csupán nőknek való kiállításról van szó, még ha a divat áll is a középpontban! Egy sok tekintetben máig titokzatos, csodálatos egyéniség jobb megismerését segíti az F. dr. Dózsa Katalin kurátor irányításával létrehozott, az "Erzsébet királyné és a divat" című, az új év első napjaiig megtekinthető kiállítás. A Sisit már-már "személyesen ismerő" művészettörténész asszony a ma esti kiállításnyitó bemutatót bevezetendő elmondta, hogy a 19. század közepén két világszép uralkodófeleség élt kontinensünkön: III. Napóleon császár felesége, Eugénia császárné és Ferenc József osztrák császár majd magyar király hitvese, a bajor hercegnőnek született Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, Sisi. A francia császárné a divatot uralta, Erzsébet királyné viszont felhasználta, hogy saját egyéniségét, örökkévaló szépségét emelje ki általa. Sisi nagyon bölcsen döntött, amikor harmincöt éves kora után már nem engedte magát fényképezni, hadd maradjon meg férfiakat elkápráztató eredeti szépsége az utókor számára. Ekként őrizte meg őt Benczúr Gyula is azon a posztumusz olajfestményen, amelyet Erzsébet királyné tragikus halála után egy évvel készített Ferenc József megrendelésére.

Hallgassuk csak a művészettörténész F. Dózsa Katalint! "Különösen érdekes és jellemző Sisi életének egy-egy korszakában ruhái színének a kiválasztása, holott a korában uralkodó öltözködési előírások szigorúan megszabták az egyes életkorokban viselendő színeket. Az első, meghatározó szín az életében a fehér; 1850–80 között készült portéin sokszor láthatjuk őt fehér ruhában, arany, ezüst, fekete kiegészítéssel. Ez a koronázási ruhánál szembeszökő, hiszen a fekete–fehér színösszeállítás inkább a magyar gyászra jellemző. Koronázási alkalomhoz a vörös, esetleg a zöld vagy a kék bársony inkább illett volna, mint ahogy az üdvarhölgyek is színes díszruhákban pompáztak mellette. Az 1860-as évek közepén jelenik meg nála a lila, majd a szürke, ami a költészetét is megihleti. Életének utolsó korszakában a fekete dominál Erzsébet öltözködésében, kifejezendő a tragikus körülmények között életét veszített fia, Rudolf halála miatti örökös gyászát..."

Nagy érdeklődéssel hallgatta a Gödöllői Királyi Kastély disztermét zsúfolásig megtöltő közönség a művészettörténész asszony néhány perces előadását: "Ahogy öregedik Erzsébet, gondosan ügyel arra, hogy ne maradjon utána az életkorát eláruló előnytelen festmény, fénykép, továbbá arra is, hogy ruhájának fülig érő gallérja és laza csipkefodor takarja a kellemetlen ráncokat, élesedő állvonalát. Idősebb korában már véglegesen kialakult, jellegzetes ízlése szerint készítetti a ruháit. Első pillanatban ezek az öltözékek majdnem eyformák, pedig mindig a legutolsó módit követik, de szabásuk, díszítésük visszafogott, a napi divatnál egyszerűbb. Néhány állandó formai megoldás utal a királyné egyéni ízlésére: szereti a fekete gyöngyöt és fekete kristályt, a zsettet, a dús csipke vagy muszlin mellzsabót, a redőzött mellrészt, az álbolerőszerű megoldást, a vállát szélesítő, buggyos ujjat, a vállfodrot és nem utolsósorban a széles, redőzött selyemöveket, amik kiemelik hihetetlenül vékony, két kézzel átfogható derekát..."

Ne feledjük: Erzsébet királyné szépségét csak növelte sudár alkata (173 centiméter magas volt), és bár négy gyereket (Zsófia, Gizella, Rudolf, Mária Valéria) szült, ötven centiméteres derékbősége kiemelte elképesztő karcsúcságát. Mint minden nő, Sisi is szerette a változatosságot az öltözékében, ruhái Párizsban, Bécsben és Pesten készültek. Minden bizonnyal meghallgatta szabóinak a véleményét, megtekintette a számára tervezett ruhákról készített rajzokat, a végső formát, színt, díszítéseket, a kiegészítőket, a végleges változatot feltehetően ő határozta meg. Erre következtethetünk a ruhatárára mindvégig jellemző, következetesen finom eleganciájából.

A mai este főszereplője, Czédly Mónika, a D’Elia szalon vezető tervezője. Sisi egykori öltözékeinek hosszas tanulmányozása alapján álmodta újra az emlékezet szerint legnagyobb szeretettel övezett magyar királyné, az 1867-i kiegyezés leggyönyörűbb előkészítője és titkos diplomatája ruhatárának jó néhány, jellemző darabját korhű anyagokból és rengeteg kézimunkával, aprólékos szabászi, mesterszabói tudással, már-már elfeledett módszerekkel. A ma esti kiállításmegnyitó közönsége valamennyi modellt megtapsolta, nehezen lehetne kiválasztani a ruhakölteményekből a legszebbett, mivel a maga nemében egytől-egyig kiemelkedően míves alkotás. Élmény volt látni őket, a szemlélőnek megadatott, hogy jó másfélszáz esztendőt visszalibbenjen a fényes múltba, és gyönyörködjék a színek, formák, vonalak és nemes kelmék szépségében.

Forrás: szöveg), Orbán Valéria
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek

A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.