ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A hűséges műkutya – új utakon a robotika
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A hűséges műkutya – új utakon a robotika

A hűséges műkutya – új utakon a robotika  Úgyszólván oxigénként veszi körül az embert a számítástechnika (észrevétlenül használjuk, de hiányát azonnal érezzük, ha elfogyna mellőlünk). Segítségével és különféle tudományágak művelőinek közreműködésével új ismeretek nyerhetők, olyan adatokat vihetnek át majd a telemanipulátorok a távoli környezetbe, ami gyökeresen átalakíthatja mindennapjainkat – fejtegetette Korondi Péter. A Budapesti Műszaki Egyetem tanára erről a „szép, új világról” beszélt nemrég ismeretterjesztő előadásán.

Robotmanöken.Robotmanöken.

Nem is olyan régen sikkesnek hatott, ha valaki nem akart tudomást venni az infotechnológia és -kommunikáció rohamos fejlődéséről, ám ezt a luxust ma már senki sem engedheti meg magának. Sőt, a 21. század elejének embere már komoly elvonási tünetekkel küszködik, ha netán otthon felejti a telefonját, ha nem viszi magával nyaraláskor a laptopját.

Erővisszacsatolásos érzékelő kesztyű.Erővisszacsatolásos érzékelő kesztyű.
A technikától, a digitális, virtuális valóságtól való idegenkedés nyomós okaként gyakran lehetett korábban hallani, hogy rideg, lelketlen ez a „gépi világ”. Ám napjainkban már ez sem teljesen igaz. Tudósok tucatjai dolgoznak azon, hogy az ember kezes társává szelídítsék a robotokat, „humanizálják” őket.

Az ember és az informatikai rendszerek bonyolult kölcsönhatásával foglalkozik a robotika új ága, az eto-informatika. Kevesen gondolnák, hogy képletekbe foglalhatók járásunk jellemzői, arcunk rezdülései, a szavakon túli (paraverbális és nonverbális) tartomány. Aki látta a mosolyogni is képes japán manöken-robotot, tanúja lehetett ennek a csodának, ámulhatott a rendhagyó „divatbemutatón”.

Az arcfelismerő szoftverek, a mozgáskövető adatruhákból nyerhető információk új távlatokat nyitnak a robotika előtt. Most már hétköznapi tárgyak tervezésében is megjelenhet a tudomány, a legegyszerűbb termékeken (pl. mosópor, mosógép, sütő) is olvasható: „intelligens”. Ez a kezdetben reklámfelirat egyre mélyebb tartalmat takar, az emberi viselkedés elemeinek matematikai leírásával egyre közelebb kerülhetnek a kutatók az „emberarcú” robotok kifejlesztéséhez.

Valaha – az űrkutatás hőskorában – egy Lajka névre hallgató emlős, egy kutya „nézett körül” a kozmoszban. Az eto-informatikában ezt a kísérleti szerepet most egy robotkutya tölti be. Nem a négylábú házőrző hasonmása ő, inkább teknősbékára hasonlít. A lényeg azonban nem is ez. Korondi Péter és munkatársai – etológusokkal karöltve – azt kutatják, vajon matematikailag modellezhető-e ember és eb kapcsolata. Ez a modell miként építhető be egy megjelenésében a kutyával semmilyen hasonlóságot nem mutató robotállatba. Képes-e felismerni a robotállat a gazdáját, és előidézhető-e nála mesterségesen „szeparációs stressz”, ha elválasztják őket egymástól.

Kézfogás az interneten keresztül.Kézfogás az interneten keresztül.
A Japánban, Norvégiában és Magyarországon dolgozó, egymással kooperáló tudós kollégák e digitálisan kiterjesztett tereken „átnyúlva” mellesleg kezet is foghatnak egymással. Egy érzékelő kesztyű segítségével ugyanis összekapcsolható a virtualitás a valósággal. Miközben a monitoron látható, amint egyikük – például Tokióban – az ottani számítógép praclijával parolázik, a budapesti professzor az internetet és az itteni kesztyűt használva érezheti a japán kutató kézfogását.

Mozgáskövető adatruha segítségével## mutatja meg a főnök a robotnak:## hol kell reszelni a munkadarabon.Mozgáskövető adatruha segítségével
mutatja meg a főnök a robotnak:
hol kell reszelni a munkadarabon.
Cyberlaboratórium, virtuális tér, eto-robotika – mindez túl bonyolultnak hangozhat a laikusok számára. S fölvetődhet a kérdés: mi lehet mindennek a gyakorlati haszna? Korondi professzor ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a robotikai kutatások átültethetők az automatizálásba, márpedig vele rengeteg idegölő szériamunkát lehet elvégezni, és emberi energiát megtakarítani.

A robottechnika széleskörű elterjedéséről viszont egyelőre nem beszélhetünk a kis- és középvállalatok esetében. Egyrészt mert ez számukra túlságosan drága, másrészt mert bizonyos munkafázisokhoz még nélkülözhetetlen az emberi jelenlét, ami külön bérköltséggel jár. A jövő mégis a robotoké. Kiváltképpen, ha sikerül megvalósítaniuk a különböző gyártóknak az egységesített szabványosítást a robotokat illetően is. Egyre inkább rugalmasabban lehet programozni a robotokat, és e technológiák elterjedésével áruk is csökkenhet.

De mi lesz Lajka kutya digitális utódával? A kutatók persze nem azt akarják, hogy idővel ilyen roboteb hozza be az újságot vagy a papucsot, és nyalogassa a gazdi kezét. Sétálni is az igazi blökivel indul majd sok-sok év múltán az ember, és az ő lábához hozza vissza az eldobott labdát. Az otthon hagyott „műkutya” azonban afféle hiperriasztóként felismerheti, és hathatósan távol tarthatja az illetéktelen behatolót.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.