ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel

A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel A biológiai sokféleség nemzetközi évének nyilvánította a 2010. esztendőt az Egyesült Nemzetek Szervezete. A programban világszerte természetvédelemmel foglalkozó szervezetek ezrei vesznek részt, a többi között az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) is. Ennek megfelelően az idén a Fővárosi Állat- és Növénykertben is lesznek a biológiai sokféleséghez kapcsolódó programok.

2010 a biológiai sokféleség nemzetközi éve – határozott az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSz) még 2002-ben. Az élővilág sokféleségét a középpontba helyező ENSZ-évet hivatalosan január 12-én nyitotta meg Pan Gimun (Ban Ki-moon), a világszervezet főtitkára, valamint Angela Merkel, a biológiai sokféleség egyezmény (CBD) részes feleinek soros elnökségét betöltő Németország szövetségi kancellárja.
 
Az időzítés nem véletlen, hiszen a múlt évek legfontosabb természetvédelmi konferencián megfogalmazott célok elérését éppen a 2010. esztendőre tűzték ki. Például az Európai Unió Tanácsa szervezésében az írországi Malahide városában, 2004-ben megtartott találkozón is 2010-ig határozták meg a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását segítő célokat és prioritásokat. A kérdés annál inkább aktuális, mivel a természet- és környezetvédelmi problémák iránt az 1990-es évek elején mutatkozó nemzetközi érdeklődés a múlt években jócskán csökkent, és a világ közvéleményének figyelme inkább a gazdasági és biztonsági kérdések felé fordult. Pedig azok a problémák, amelyek az 1992-i riói csúcs idején az egész világot foglalkoztatták, azóta sem szűntek meg.
 
A biológiai sokféleség nemzetközi éve lebonyolításában részt vevő szervezeteknek éppen ezért az a célja, hogy világossá tegyék az élővilág sokszínűsége megőrzésének fontosságát. A biodiverzitás csökkenése ugyanis minden élő rendszer, az egész földi bioszféra sebezhetőségét növeli, és hatással van az emberiség életének minőségére is.
 
A világ valamennyi kontinensére kiterjedő programban természetesen az állatkertek is részt vesznek, olyannyira, hogy az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) az ENSZ egyik kiemelt partnere a biológiai sokféleség nemzetközi éve megvalósításában. Az állatkerti világhálózat már évtizedek óta tevékenyen hozzájárul az élővilág sokféleségének megőrzéséért folytatott erőfeszítésekhez, elsősorban az alábbi módokon:

– oktatás és szemléletformálás: a világ állatkertjeit évente több mint 600 millió ember – a Föld lakosságának tizede – keresi fel látogatóként. Így ezeknek az intézményeknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy megismertessék a közvéleménnyel az élővilág egyik legfőbb jellemzőjét, a sokféleséget, és annak jelentőségét a bioszféra, illetve az emberiség szempontjából;
– tudásközpont: azoknak az ismereteknek, amelyeken a vadonban folyó természetvédelmi programok alapulnak, nagyon gyakran állatkerti kutatások jelentik a legfőbb forrását. Az állatkertekben áll rendelkezésre például a legtöbb tapasztalat a kis egyedszámú állományok megőrzésével kapcsolatban, márpedig az elmúlt években a terepen dolgozó vadvédelmi szakembereknek is egyre inkább ilyen ismeretekre volt szükségük;
– erőforrások mozgósítása: mivel sok emberrel állnak kapcsolatban, az állatkertek komoly erőforrásokat tudnak feltárni a vadonban folyó természetvédelmi programok támogatására. Jó példát szolgáltatnak erre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által szervezett kampányok, például a tigrisvédelmi programok közvetlen támogatásában, vagy az európai közvélemény egy-egy természetvédelmi probléma megoldása érdekében történő mozgósításában;
– veszélyeztetett fajok állatkerti szaporítása: több száz olyan veszélyeztetett faj akad, amelyet az állatkertek egymással együttműködve, összehangoltan szaporítanak. Többségükről regionális, vagy akár az egész világra kiterjedő törzskönyvet is vezetnek. Nem egy állatfaj akad, amely kifejezetten az állatkerti tenyészprogramoknak köszönheti, hogy nem tűnt el végleg a bolygónkról: ilyen az európai bölény, az ázsiai vadló és a Dávid-szarvas is.

A biológiai sokféleség nemzetközi évének programjában természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz. A legtöbb programra május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján lesz, de sok más kapcsolódó programot is terveznek az állatkerti szakemberek. A tervek között szerepel például egy új ízeltlábú bemutató átadása, ami azért is fontos, mert éppen ez az állatcsoport foglalja magába a legtöbb fajt, így kifejezetten alkalmas a sokféleség érzékeltetésére.

Mi a biodiverzitás és miért fontos?

Maga a biodiverzitás, a biológiai sokféleség kifejezés az élőlények sokszínűségét jelenti. Több természettudós is részt vett a fogalom megalkotásában, köztük Edward O. Wilson, a biológus és rovarkutató, aki tudománynépszerűsítő munkásságáért kétszer is elnyerte a Pulitzer-díjat. A kutatók a biológiai sokféleség három szintjét különböztetik meg: a fajok (taxonok), az életközösségek (ökoszisztémák), és a gének sokféleségét. A sokféleség védelme több okból is fontos. A természetvédelmi szempontok mellett léteznek kifejezetten közgazdasági szempontok is, hiszen a biodiverzitás olyan természeti erőforrás, ami az ember életét is nagyban befolyásolja, a mezőgazdasági termeléstől kezdve egészen az orvostudományig.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(0)
(1)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.