A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel

A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel A biológiai sokféleség nemzetközi évének nyilvánította a 2010. esztendőt az Egyesült Nemzetek Szervezete. A programban világszerte természetvédelemmel foglalkozó szervezetek ezrei vesznek részt, a többi között az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) is. Ennek megfelelően az idén a Fővárosi Állat- és Növénykertben is lesznek a biológiai sokféleséghez kapcsolódó programok.

2010 a biológiai sokféleség nemzetközi éve – határozott az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSz) még 2002-ben. Az élővilág sokféleségét a középpontba helyező ENSZ-évet hivatalosan január 12-én nyitotta meg Pan Gimun (Ban Ki-moon), a világszervezet főtitkára, valamint Angela Merkel, a biológiai sokféleség egyezmény (CBD) részes feleinek soros elnökségét betöltő Németország szövetségi kancellárja.
 
Az időzítés nem véletlen, hiszen a múlt évek legfontosabb természetvédelmi konferencián megfogalmazott célok elérését éppen a 2010. esztendőre tűzték ki. Például az Európai Unió Tanácsa szervezésében az írországi Malahide városában, 2004-ben megtartott találkozón is 2010-ig határozták meg a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását segítő célokat és prioritásokat. A kérdés annál inkább aktuális, mivel a természet- és környezetvédelmi problémák iránt az 1990-es évek elején mutatkozó nemzetközi érdeklődés a múlt években jócskán csökkent, és a világ közvéleményének figyelme inkább a gazdasági és biztonsági kérdések felé fordult. Pedig azok a problémák, amelyek az 1992-i riói csúcs idején az egész világot foglalkoztatták, azóta sem szűntek meg.
 
A biológiai sokféleség nemzetközi éve lebonyolításában részt vevő szervezeteknek éppen ezért az a célja, hogy világossá tegyék az élővilág sokszínűsége megőrzésének fontosságát. A biodiverzitás csökkenése ugyanis minden élő rendszer, az egész földi bioszféra sebezhetőségét növeli, és hatással van az emberiség életének minőségére is.
 
A világ valamennyi kontinensére kiterjedő programban természetesen az állatkertek is részt vesznek, olyannyira, hogy az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) az ENSZ egyik kiemelt partnere a biológiai sokféleség nemzetközi éve megvalósításában. Az állatkerti világhálózat már évtizedek óta tevékenyen hozzájárul az élővilág sokféleségének megőrzéséért folytatott erőfeszítésekhez, elsősorban az alábbi módokon:

– oktatás és szemléletformálás: a világ állatkertjeit évente több mint 600 millió ember – a Föld lakosságának tizede – keresi fel látogatóként. Így ezeknek az intézményeknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy megismertessék a közvéleménnyel az élővilág egyik legfőbb jellemzőjét, a sokféleséget, és annak jelentőségét a bioszféra, illetve az emberiség szempontjából;
– tudásközpont: azoknak az ismereteknek, amelyeken a vadonban folyó természetvédelmi programok alapulnak, nagyon gyakran állatkerti kutatások jelentik a legfőbb forrását. Az állatkertekben áll rendelkezésre például a legtöbb tapasztalat a kis egyedszámú állományok megőrzésével kapcsolatban, márpedig az elmúlt években a terepen dolgozó vadvédelmi szakembereknek is egyre inkább ilyen ismeretekre volt szükségük;
– erőforrások mozgósítása: mivel sok emberrel állnak kapcsolatban, az állatkertek komoly erőforrásokat tudnak feltárni a vadonban folyó természetvédelmi programok támogatására. Jó példát szolgáltatnak erre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által szervezett kampányok, például a tigrisvédelmi programok közvetlen támogatásában, vagy az európai közvélemény egy-egy természetvédelmi probléma megoldása érdekében történő mozgósításában;
– veszélyeztetett fajok állatkerti szaporítása: több száz olyan veszélyeztetett faj akad, amelyet az állatkertek egymással együttműködve, összehangoltan szaporítanak. Többségükről regionális, vagy akár az egész világra kiterjedő törzskönyvet is vezetnek. Nem egy állatfaj akad, amely kifejezetten az állatkerti tenyészprogramoknak köszönheti, hogy nem tűnt el végleg a bolygónkról: ilyen az európai bölény, az ázsiai vadló és a Dávid-szarvas is.

A biológiai sokféleség nemzetközi évének programjában természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz. A legtöbb programra május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján lesz, de sok más kapcsolódó programot is terveznek az állatkerti szakemberek. A tervek között szerepel például egy új ízeltlábú bemutató átadása, ami azért is fontos, mert éppen ez az állatcsoport foglalja magába a legtöbb fajt, így kifejezetten alkalmas a sokféleség érzékeltetésére.

Mi a biodiverzitás és miért fontos?

Maga a biodiverzitás, a biológiai sokféleség kifejezés az élőlények sokszínűségét jelenti. Több természettudós is részt vett a fogalom megalkotásában, köztük Edward O. Wilson, a biológus és rovarkutató, aki tudománynépszerűsítő munkásságáért kétszer is elnyerte a Pulitzer-díjat. A kutatók a biológiai sokféleség három szintjét különböztetik meg: a fajok (taxonok), az életközösségek (ökoszisztémák), és a gének sokféleségét. A sokféleség védelme több okból is fontos. A természetvédelmi szempontok mellett léteznek kifejezetten közgazdasági szempontok is, hiszen a biodiverzitás olyan természeti erőforrás, ami az ember életét is nagyban befolyásolja, a mezőgazdasági termeléstől kezdve egészen az orvostudományig.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(0)
(1)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
A 77 Elektronika világújdonsága nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat
A 77 Elektronika világújdonsága nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat

A 77 Elektronika Kft. világviszonylatban is egyedülálló félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsaládja nyerte el a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. A fejlesztés egy teljesen új termékkategóriát hozott létre, a humán és az állatgyógyászatban egyaránt alkalmazható.

Bezárás
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata Dimitrisz Avramopoulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Avramopoulosznak a sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatát az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke, Felix Bubenheimer – exkluzív közlésként – az Infovilág rendelkezésére bocsátotta magyarul.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
SPAR-ék szerint is nagy baki a nagypénteki boltbezárás Nem spóroltak, minek is tették volna, a SPAR Magyarország vezetői a nálunk tavaly negyedszázados kiskereskedelmi bolthálózat 2016-i eredményeinek a – stílusosan – leltárba vételével, amikor ma délben újságírók előtt beszámoltak az osztrák gyökerű társaság itthoni sikereiről.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A 77 Elektronika világújdonsága nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat A 77 Elektronika Kft. világviszonylatban is egyedülálló félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsaládja nyerte el a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. A fejlesztés egy teljesen új termékkategóriát hozott létre, a humán és az állatgyógyászatban egyaránt alkalmazható.
A kormány ellehetetleníti a magyar piacon működő médiavállalatokat A kormány az Európai Bizottság 2016. november 4-i határozatára és az Európai Bíróság március 24-i végzésére reagálva tegnap benyújtotta azt törvénytervezetet, amely szerint az eddigi 5,3% helyett az idén január 1. és május 31. között 0% lesz a reklámadó mértéke, majd június elsejétől 9%-ra emelkedik az adóteher.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.