17. AV Trend & Hifi Show
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel

A biológiai sokféleség nemzetközi éve – magyar részvétel A biológiai sokféleség nemzetközi évének nyilvánította a 2010. esztendőt az Egyesült Nemzetek Szervezete. A programban világszerte természetvédelemmel foglalkozó szervezetek ezrei vesznek részt, a többi között az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) is. Ennek megfelelően az idén a Fővárosi Állat- és Növénykertben is lesznek a biológiai sokféleséghez kapcsolódó programok.

2010 a biológiai sokféleség nemzetközi éve – határozott az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSz) még 2002-ben. Az élővilág sokféleségét a középpontba helyező ENSZ-évet hivatalosan január 12-én nyitotta meg Pan Gimun (Ban Ki-moon), a világszervezet főtitkára, valamint Angela Merkel, a biológiai sokféleség egyezmény (CBD) részes feleinek soros elnökségét betöltő Németország szövetségi kancellárja.
 
Az időzítés nem véletlen, hiszen a múlt évek legfontosabb természetvédelmi konferencián megfogalmazott célok elérését éppen a 2010. esztendőre tűzték ki. Például az Európai Unió Tanácsa szervezésében az írországi Malahide városában, 2004-ben megtartott találkozón is 2010-ig határozták meg a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását segítő célokat és prioritásokat. A kérdés annál inkább aktuális, mivel a természet- és környezetvédelmi problémák iránt az 1990-es évek elején mutatkozó nemzetközi érdeklődés a múlt években jócskán csökkent, és a világ közvéleményének figyelme inkább a gazdasági és biztonsági kérdések felé fordult. Pedig azok a problémák, amelyek az 1992-i riói csúcs idején az egész világot foglalkoztatták, azóta sem szűntek meg.
 
A biológiai sokféleség nemzetközi éve lebonyolításában részt vevő szervezeteknek éppen ezért az a célja, hogy világossá tegyék az élővilág sokszínűsége megőrzésének fontosságát. A biodiverzitás csökkenése ugyanis minden élő rendszer, az egész földi bioszféra sebezhetőségét növeli, és hatással van az emberiség életének minőségére is.
 
A világ valamennyi kontinensére kiterjedő programban természetesen az állatkertek is részt vesznek, olyannyira, hogy az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) az ENSZ egyik kiemelt partnere a biológiai sokféleség nemzetközi éve megvalósításában. Az állatkerti világhálózat már évtizedek óta tevékenyen hozzájárul az élővilág sokféleségének megőrzéséért folytatott erőfeszítésekhez, elsősorban az alábbi módokon:

– oktatás és szemléletformálás: a világ állatkertjeit évente több mint 600 millió ember – a Föld lakosságának tizede – keresi fel látogatóként. Így ezeknek az intézményeknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy megismertessék a közvéleménnyel az élővilág egyik legfőbb jellemzőjét, a sokféleséget, és annak jelentőségét a bioszféra, illetve az emberiség szempontjából;
– tudásközpont: azoknak az ismereteknek, amelyeken a vadonban folyó természetvédelmi programok alapulnak, nagyon gyakran állatkerti kutatások jelentik a legfőbb forrását. Az állatkertekben áll rendelkezésre például a legtöbb tapasztalat a kis egyedszámú állományok megőrzésével kapcsolatban, márpedig az elmúlt években a terepen dolgozó vadvédelmi szakembereknek is egyre inkább ilyen ismeretekre volt szükségük;
– erőforrások mozgósítása: mivel sok emberrel állnak kapcsolatban, az állatkertek komoly erőforrásokat tudnak feltárni a vadonban folyó természetvédelmi programok támogatására. Jó példát szolgáltatnak erre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által szervezett kampányok, például a tigrisvédelmi programok közvetlen támogatásában, vagy az európai közvélemény egy-egy természetvédelmi probléma megoldása érdekében történő mozgósításában;
– veszélyeztetett fajok állatkerti szaporítása: több száz olyan veszélyeztetett faj akad, amelyet az állatkertek egymással együttműködve, összehangoltan szaporítanak. Többségükről regionális, vagy akár az egész világra kiterjedő törzskönyvet is vezetnek. Nem egy állatfaj akad, amely kifejezetten az állatkerti tenyészprogramoknak köszönheti, hogy nem tűnt el végleg a bolygónkról: ilyen az európai bölény, az ázsiai vadló és a Dávid-szarvas is.

A biológiai sokféleség nemzetközi évének programjában természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz. A legtöbb programra május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján lesz, de sok más kapcsolódó programot is terveznek az állatkerti szakemberek. A tervek között szerepel például egy új ízeltlábú bemutató átadása, ami azért is fontos, mert éppen ez az állatcsoport foglalja magába a legtöbb fajt, így kifejezetten alkalmas a sokféleség érzékeltetésére.

Mi a biodiverzitás és miért fontos?

Maga a biodiverzitás, a biológiai sokféleség kifejezés az élőlények sokszínűségét jelenti. Több természettudós is részt vett a fogalom megalkotásában, köztük Edward O. Wilson, a biológus és rovarkutató, aki tudománynépszerűsítő munkásságáért kétszer is elnyerte a Pulitzer-díjat. A kutatók a biológiai sokféleség három szintjét különböztetik meg: a fajok (taxonok), az életközösségek (ökoszisztémák), és a gének sokféleségét. A sokféleség védelme több okból is fontos. A természetvédelmi szempontok mellett léteznek kifejezetten közgazdasági szempontok is, hiszen a biodiverzitás olyan természeti erőforrás, ami az ember életét is nagyban befolyásolja, a mezőgazdasági termeléstől kezdve egészen az orvostudományig.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(0)
(1)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Kutatók a Balaton jegén
Kutatók a Balaton jegén

Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.

Bezárás
Orbán Viktor vágya a Nagy-Magyarország – Kaczyński Merkelhez közelít Két bolygó az állócsillag Merkel körül – ezzel a címmel közöl elemzést a bécsi Die Presse Orbán Viktor magyar és Jarosław Kaczyński lengyel vezetőről. Ők azt a másik, keleti Európát testesítik meg, amely következetesen elveti a nemzetek Európája utáni szép új világot – írja az osztrák lap szerzője. Mindkét politikus a német kancellár körül kering ugyan, de Orbán egyre távolabb sodródik a központi csillagtól, míg Kaczyński éppenséggel közelít ahhoz – olvasható a Die Pressében.
„A gyertyák forradalma” Dél-Koreában Dacolva a fagypont alatti hőmérsékletekkel, csaknem két hónapig több mint egymillióan tüntetettek Dél-Koreában Pak Kunhje elnök asszony azonnali lemondását követelve. Ilyen tömeges tüntetésre nem volt példa az országban a diktatúra 1987-i bukása óta. (A szerző a Le Monde diplomatique koreai kiadásának igazgatója, egyetemi tanár a szöuli Kyung Hee Cyber Egyetemen.)
Nem engedélyezték a Central Digitális Média Kft. megvételét A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megtagadta a szakhatósági hozzájárulást, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtiltotta a Magyar RTL Televízió Zrt. és a Central Digitális Média Kft. közötti összefonódást.
Mi szemnek, fülnek ingere – japán tévécsodák Majna-Frankfurtban  Először érkeznek Európába az új OLED televíziók, a legújabb Technics lemezjátszók, számos új konyhai gép, szépség- és testápolási termékek: ma a majna-frankfurti Panasonic Convention szakkiállításon mutatkozik be a jeles japán gyártó termékeinek széles választéka – az audiovizuális készülékektől, a konyhai kisgépeken keresztül, a szépség- és testápolási termékekig.              
Kutatók a Balaton jegén Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.
Orosz kibermaffia: napi 30 millió forint nyereség zsarolóvírusokból Tavaly a Kaspersky Lab kutatói 62 új zsarolóprogram-családot fedeztek fel, amelyből 47-et oroszul beszélő internetes bűnözők fejlesztettek. Ez csak az egyik megállapítása annak az összegző kutatásnak, amelyet a kibertanácsadó cég szakemberi végeztek az orosz anyanyelvű kiberbűnözői világról. 
„Botticelli: Dante pokla – művészettörténeti rejtélyek magyar vonatkozásokkal A Pannonia Entertainment „A művészet templomai” című sorozatának legújabb része a „Botticelli: Dante pokla”. Minden idők egyik legcsodálatosabb, ugyanakkor legizgalmasabb művészettörténeti alkotása február 16-tól látható a mozikban. A német és olasz filmesek egészen különleges élményt nyújtó 95 percet ajándékoznak a nézőknek.
Botticelli: Dantes Inferno Die Tempel der Kunst: ab 16. Februar ist Teil 7 in den ungarischen Kinos, speziell im Urania, wo schon die vorausgegangenen sechs Dokumentarstreifen  von den Uffizien in Florenz über einzelne Künstler und bis zu den Kirchen Roms gezeigt wurden. Der Filmvetrieb Pannonia Entertainment hat sich auf diese anspruchsvolle Aufgabe der ’Volksbildung’ spezialisiert, und ist bislang damit richtig gefahren.