ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Kismarton, Fraknó, Lakompak: gazdag kulturális és turisztikai kínálat
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Kismarton, Fraknó, Lakompak: gazdag kulturális és turisztikai kínálat

Kismarton, Fraknó, Lakompak: gazdag kulturális és turisztikai kínálat A tavalyi, nagysikerű Haydn-év méltó folytatásának ígérkezik az Esterházy Vállalkozások idei kulturális és turisztikai programterve. A kismartoni Esterházy-kastély, a fraknói vár, a lakompaki kastély hagyományos tárlatvezetésein túl izgalmas programcsomagok, újabb gyerekprogramok és neves sztárokat felvonultató koncertek várják a vendégeket.

A kismartoni Esterházy-kastély.A kismartoni Esterházy-kastély.
Március 27-én kezdődik az Esterházy-idény; attól a hétvégétől kezdve várják az Ausztria legkeletibb tartományába, a Várvidékre (Burgendlandba) kirándulókat, hogy kitűnően felkészült idegenvezetők, szakértők bemutassák nekik a közös, magyar–osztrák történelem épített és gyűjtött emlékeit.

A kismartoni Esterházy-kastély a térség, sőt, Európa egyik legnagyszerűbb kulturális öröksége. Díszbe öltöztetett, pompás termei felidézik egykori lakóinak, a hercegi családnak az életét. A látogató betekinthet az egyik legbefolyásosabb magyar nemesi család mindennapi életébe, udvartatásába, megismerkedhet a zseniális zeneszerző és karnagy, Joseph Haydn munkásságával, ott eltöltött éveivel. A kastélyt ez évtől (négy évtized után újra!) az Esterházy Vállalkozások üzemelteti azzal a céllal, hogynemzetközi színvonalú, elsőrangú programokkal vonzza a látogatókat.

A kastélyban tárlatvezetés keretében március 27-től lehet megtekinteni a hercegi család egykori lakosztályait, és megcsodálni nemcsak a kastély, hanem az építészet elismerten egyik ékköveként számon tartott, a kiváló akusztikájáról híres Haydn-termet. Újdonságnak számít, hogy megnyitják a nagyközönség számára eddig ismeretlen dísztermeket is, például a Kínai Szalont, a Tükörtermet.
 

A kismartoni Haydn-terem.A kismartoni Haydn-terem.
Az újszerűségre törekedve és nemzetközi színvonal gondolatiságát követve nyílik meg júniusban a kastély keleti szárnyában az Esterházyak híres gyűjteményének a nyilvánosság számára mindeddig ismeretlen darabjait is bemutató kiállítása, bemutatandó négy Esteházy herceg gyűjtési és életstílusát, az egyes korok jellemzőit. Látható lesz egy időszaki tárlat is: az Esterházy Miklós herceg felesége, Cziráky Margit (*1874, 1910) halálának 100. évfordulójára rendezett emlékkiállítás.

A tavalyi Haydn-évforduló alkalmából megrendezett nagysikerű „Haydn Explozív” című kiállítás felfrissített változata új tárgyak bemutatásával, izgalmas hang- és video-animációkkal, interaktív képernyőkkel várja látogatóit. A szrvezők gondoltak a gyerekekre is: őket szemmagasságban elhelyezett monitorokon, „gyereknyelvre” fordított magyarázatok igazítják el; emellett, ugyancsak március 27-től, egész sor gyermekprogram is része a kismartoni kínálatnak. Júniusban nyílik Central Europe Revisited III. címmel Kelet-Közép-Európa kortárs képzőművészetét bemutató kiállítássorozatnak immár harmadik fejezete. Az idén a „házigazda” magyar és osztrák művészeken túl szerb és bolgár képzőművészek alkotásaival is megismerkedhetnek a látogatók. A kiállítás főkurátora dr. Hegyi Lóránd, a franciországi Saint Etienne-i Modern Múzeum igazgatója, aki egyben az Esterházy Művészeti Díj zsűrielnöke is. A kiállítás a kastély közvetlen közelében, a Haydngasse 1. szám alatt lesz látható.
 

Fraknó büszke vára.Fraknó büszke vára.
A Kismartonból fél órányi autóútra magasodó fraknói várban található hercegi fegyvertár épülete ad helyet Európa legnagyobb, magánkézben lévő fegyvergyűjteményének. Az Esterházy hercegi seregek három évszázadnyi felszerelése szinte teljes épségben megmaradt a vár fegyvertárában és megtekinthető a vezetéssel egybekötött várlátogatás közben.

Az Esterházy kincstár az egyetlen, ma is eredeti helyén megtalálható „művészeti és csodakamra“ Európában. Esterházy Pál herceg értékes órák, gépek, egzotikus állatpreparátumok és ritkaságok szenvedélyes gyűjtője volt. Kincseit bonyolult zárszerkezetek mögé rejtve őrizte kincstárában.

Az elefánt- és egyéb csontokból faragott, rendkívüli finom kidolgozású és értékes tárgyak a 17. században berchtesgadeni mesterek meg a Zick család nürnbergi műhelyében készültek. A fraknói várban található különleges igényességgel megmunkált darabok, a világ legnagyobb, máigfennmaradt, csontokból esztergált és faragott tárgyak gyűjteményt alkotják.

A fraknói kincstár bejárata.A fraknói kincstár bejárata.
Pillantás a fraknói fegyvertárba.Pillantás a fraknói fegyvertárba.
Az Esterházy-ősök képtára Közép-Európa legnagyobb barokk családi képgalériája. A tárlat egyik legérdekesebb darabja Vlad Tepes, a híeres-hírhedt Drakula gróf egyedülálló, egész alakos ábrázolása; érdekesség: Drakula, miként Attila, a hunok királya is, az Esterházy család ősei között kapott helyet.

A kiállítás fénypontja Európa legnagyobb és legrégibb barokk-kori ezüstbútor-gyűjteménye. A más hercegi családok tulajdonában állt hasonló darabokat az idők során beolvasztották, hogy ezekből fedezzék a háborúk költségeit. Erre a sorsra jutottak például a versailles-i ezüstbútorok is. Első alkalommal 2007-ben mutatták be XIV. Lajos király versailles-i rezidenciáján a fraknói várban található, méltán híres Esterházy-kincstár legértékesebb darabjait.

A hercegi lakosztály területén kialakított kiállítótermek adnak otthont az Esterházyak négyszáz éves vadászhagyományait bemutató “Hercegi kürtszó” (Fürstlisches Halali) elnevezésű kiállításnak. A gyűjtemény látogatói betekinthetnek a vadászéletbe, a vadászat különböző formáinak bemutatásától egészen a vadászbaleseteket ábrázoló látványos 17. századi festményekig. 

A lakompaki kastély, Európa legszebb reneszánsz udvarával.A lakompaki kastély, Európa legszebb reneszánsz udvarával.
Itt szeretnénk az Infovilág olvasóinak a figyelmébe ajánlani, hogy június 17-én lép fel Al di Meola zenekarával a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében. Ez a koncert a bevezetője a másnap kezdődő Esterházy Vonósnégyes-fesztiválnak (június 18–24.) A hangverseny-sorozatról tavaly, a Haydn halálának 200., valamint a vasfüggyöny leomlásának 20. évfordulója alkalmából döntöttek. Az idén a fesztivál díszvendége Csehország, Dvorak, Smetana és Janacek zenedarabjai mellett a kortárs cseh irodalom egy-egy gyöngyszemével ismerkedhetünk meg. A zeneművek híres vonósnégyesek – Mandelring, az Apollon Musagète, a Panocha, a Pavel Haas, valamint az Auryn Quartet – előadásában csendülnek fel.

Június 24-én a kismartoni kastély kertjében az operaélet nemzetközileg elismert sztárjai adnak randevút egymásnak és a rájuk kiváncsi operarajongóknak. Az este fél kilenckor kezdődő koncerten Elina Garanča, Barbara Frittoli és Marcelo Álvarez kínál fantasztikus környezetben csodálatos zenei élményt. Júniustól szeptemberig a hét három napján, szerdán, csütörtökön és pénteken 11 órai kezdettel matinékkal is várják zenekedvelő látogatóinkat.

A magyar határtól mindössze 35 km-re magasodó Fraknó vára is március 27-én nyitja meg kapuját  a látogatók előtt. A nagyszabású szezonnyitó fesztivált április 17–18-án rendezik. Azon a hétvégén az erődítmény falai között újra életre kel a 17. századi történelmi Magyarország világa: izgalmas csatajelenetek, látványos erőpróbák, lenyűgöző fegyver- és katonai egyenruha-bemutatók kínálnak tartalmas időtöltést és felejthetetlen élményt.

A gyerekek játékos módon ismerhetik meg a történelmet. A kalandos várvezetés alatt fény derül a többi között arra, hogy milyen nehéz volt egy páncél, illetve megismerhetők a várkonyha rejtelmei is. A vásári kofák nemcsak kínálják portékáikat, hanem be is avatják a látogatót mesterségük rejtelmeibe. A hajdúk és az oszmánok sátortáborainál is érdekes dolgok tudhatók meg a 17. századról.
  
Bár még messze van advent és a karácsony, előzetesként annyit, hogy romantikus hangulat és varázslatos kínálat várja a látogatókat az év utolsó heteiben is. Fraknó várában december 10–12., a kismartoni Esterházy-kastélyban december 2–5., 9–12. és 17–19., a lakompaki kastélyban (a szerény külsejû épület Burgenland legszebb reneszánsz udvarát rejti) pedig december 3–5. között lesznek az adventi események.

További részletekért és programokért érdemes fölkeresni a magyar nyelvű Esterházy-oldalt.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.