ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Gödöllői kastély – eredeti pompában az EU-elnökségre
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Gödöllői kastély – eredeti pompában az EU-elnökségre

Gödöllői kastély – eredeti pompában az EU-elnökségre Döntött a kormány: Magyarország EU-elnökségének idején királyi pompájában várja látogatóit a Gödöllői Királyi Kastély Lovardája és Barokk Istállója is. Budapest és belvárosának megbénítása nélkül utazhatnak majd a Ferihegyre érkezők a hazai épített örökség frissen felújított kiállítási és bemutató helyszínére, ami egyben reprezentatív találkozók színtere is. Már a nyáron megkezdődnek a munkák. A Gödöllői Királyi Kastély folyamatban lévő komplex fejlesztésének (lásd alább!) második ütemeként, a Lovarda és Barokk Istálló rekonstrukciójával összesen 1700 négyzetméter területen folytatódik az egymilliárd forint értékű felújítás.

A lovarda a millennium évében.A lovarda a millennium évében.
A gödöllői kastély Barokk Színháza melletti  632 négyzetméteres, akár négyszáz személyt befogadó több célra használható hangverseny- és kiállítóteremmel gazdagodik a valamikori királyi rezidencia. A fejlesztés célja az épületegyüttes kulturáliskomplexum-jellegének kiteljesítése – a közönségforgalmi terek kialakításával és kedvező térkontextusba helyezésével. A jelenlegi felújítás közben rekonstruált Rudolf-szárnyhoz és a már gyönyörűen helyreállított Barokk Színházhoz kapcsolódóan, folytatva a munkálatokat, a lovas hagyományok és kultúra bemutatását célozzák, középpontba helyezve az udvari lótartás tradíciójának a bemutatását, eszközeinek, emlékeinek felvonultatását. A kiállításhoz modern technológiát párosítanak (pl. holokapu, 3D-s vetítés stb.) A Barokk Istálló földszinti helyiségei vendégforgalmi térként funkcionálnak, az emeleti részen az egyes termekben a lovas hagyományok különböző korszakai és területei mutatkoznak be.

A lovarda tavaly, mint kiállítóterem.A lovarda tavaly, mint kiállítóterem.
Magyarország legnagyobb barokk kastélyának Lovardája 1746–49 között épült. Az 1780-as években összekötötték a Barokk Színház alatt lévő toszkán oszlopsorral díszített teremmel és a Sörpincével. Erzsébet királyné kívánságára 1877-ben átépítették, a padlószintet feltöltötték, az ablakszintet megemelték, kerek manézst alakítottak ki benne, négy pontjára tükröket helyeztek. A kastély lovardája Sisi egyik kedvenc helye volt azépületben. Műlovarnők, cirkuszi lovasok tanították az uralkodó feleségét mutatványokra – például tűzkarikán átugratásra. De nem csak a nevének megfelelő funkciót látta el a tér, a két világháború között a király néküli királyság kormányzója többször adott engedélyt rendezvények, bálok megtartására benne. A königrätzi (ma Hradec Králové csehországi város) csata után tábori kórháznak, a II. világháborút  követően (1945–91)pedig szovjet laktanyának adott otthont az épületrész. 1987-ben beszakadt a tetőszerkezet, akkor kezdődött meg a felújítása. A múlt években időszaki kiállításoknak (Schéner Mihály, Hajnal Gabriella), koncerteknek, vagy épp a vadásznap alkalmából előltöltős fegyvereknek volt bemutatkozó helyszíne.

A Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése – KMOP 3.1.1/E – során "betonban és aranyban mérve" (vagyis méretét és az anyagiakat illetően) felújításának leglátványosabb szakaszához érkezett az ódon épületegyüttes. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv alapján megvalósuló beruházás összköltsége 1,6 milliárd forint, amiből 52 ezer négyzetméter park és 1600 négyzetméter  belső tér nyeri vissza régi pompáját. Tavaly július 1-jén kezdődtek meg a munkák. Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja a tervek szerint halad.

December közepoén avatták fel a kastélypark díszkivilágítását, egy gyönyörű kandelábersort; 174 facsemetét, 10 ezer cserjét, 5000 hagymás növényt, 50 ezer évelőt ültettek el. Az egynyári virágok tavaszonta kerülnek a földbe. A vízellátást 7,5 km csőhálózat szolgálja, 5000 méternyi csepegtetőt építettek ki, 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Elkészült a tereprendezés és a homlokzati felújítás.

A kastély díszterme.A kastély díszterme.
A tavasszal a belső terek – a Rudolf- és a Gizella-szárny – születnek újjá; elkészült az szárnyak homlokzati felújítása. Külön említést érdemel a korhű megjelenésű, de a mai épületfizikai követelményekhez igazodó homlokzati nyílászárók elhelyezése és az eredeti terveket felhasználó faragottkő-lábazat visszaállítása. Szintén készen áll az a megújult szárnyakat kiszolgáló belső, öt állomásos lift, miáltal a kastély megkapta az „Év akadálymentes műemléke” díjat. A liftakna szerkezeti kialakítása a boltozott terek és fragmentumok megtartásával külön építéstechnológiai bravúrral történt.

Lezajlott a belső terek építészeti helyreállítása. Az eredeti burkolatok a restaurálás és kiegészítés után, a korabeli ajtók, ablakok és radiátorburkolatok a hajdan volt fényt hozzák vissza a sokat látott lakosztályokba. A termekben már "csak" a restaurátorok és segítőik dolgoznak, hogy a több száz négyzetméter falfelületen az eddig eltakart falfestéseket, faragott kőelemeket eredeti pompájukban állítsák vissza. A királynői előkert kertépítészeti kialakításával egyszerre (április 30.), teljes egykori pompájában „kerül napvilágra” az Erzsébet-veranda. Újjáépítése a levéltári kutatások során előkerült tervanyag segítségével történt, a díszmű-bádogos elemeket egykori fotók alapján rekonstruálták.

Jelenleg a kastélyhoz tartozó épületállománynak mindössze a negyede látogatható, a mostani felújításnak köszönhetően – a királyi gyermekek lakosztályainak, az Erzsébet-verandának, a Sörpincének és a "Horthy-bunkernek"  a rehabilitációjával ez a terület tizedével lesz nagyobb, amit rövidesen, még e nyáron, birtokba is vehet a nagyközönség. Már most gondolnak az idén elkészülő új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre. A januári karbantartási időszakot követőenaz eddiginél nagyobb, kényelmesebb ruhatár és információs iroda várja a kastély vendégeit. Folytatódik a bejárathoz közeli terek zsúfoltságának a csökkentése.
 

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya; az 1730-as években Grassalkovich Antal építtetette. A hatalmas, 8 szárnyból álló épületegyüttes 1867-ben koronázási ajándékként lett a királyi pár kedvelt pihenőhelye. Erzsébet királyné, Sisi több időt töltött ott, mint bárhol máshol, 2000-nél több éjszakát. A két világháború között a király nélküli királyság államfőjének nyári rezidenciája volt az épületegyüttes, egyben időnként diplomáciai fogadásokat is tartottak Gödöllőn. A második világháborút követő szerencsétlen hasznosítási formák következtében (idősek otthona, szociális lakások, szovjet laktanya) a kastély állapota leromlott. Bár már a 80-as években megkezdődtek, igazán csak a rendszerváltást követőn gyorsultak fel a felújítási munkálatok. Ennek eredményeként 1996-ban nyílt meg az első néhány látogatható szoba.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.