ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Hálapénz: a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének állásfoglalása
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hálapénz: a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének állásfoglalása

Hálapénz: a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének állásfoglalása

Dr. Balaton Péter titkár és dr. Pusztai Dezső elnök aláírásával állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkhöz a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége az orvosoknak, ápolóknak, az egészségügyi személyzetnek juttatott hálapénzről. Az állásfoglalást az alábbiakban közzétesszük, egyúttal hozzáfűzzük a szerkesztő véleményét, valamint várjuk olvasóinkét is.


"A paraszolvencia kérdése örökzöld téma. Magyarországon a szocializmus hozta létre, s a mi sajátságos kapitalizmusunk 20 év alatt sem tudta megszüntetni.

Amellett, hogy szövetségünk a kikövetelt paraszolvenciát természetesen elítéli, nem árt az úgynevezett hálapénzzel kapcsolatosan néhány alapvető dolgot végre tisztázni.
 
Mint tudjuk, 1947 előtt ismeretlen fogalom volt. A szocialista bérgazdálkodás hozta létre, amikor bizonyos foglalkozások esetén a bért – a munkaerő árát – úgy határozta meg jó néhány foglalkozás esetén (orvos, ápoló, fodrász, pincér stb.), hogy számításba vette a hálapénz, a borravaló mértékét. S az egészségügyi bérezés esetén ez így van ma is.
 
Az is tény, hogy az egészségügyön belül ott alakultak ki a hiányszakmák, ahol nem volt, vagy nem volt elegendő paraszolvencia. Azaz a hivatástudaton túl, csak a hálapénz volt képes megállítani az orvosok, ápolók tömeges elvándorlását bizonyos szakmákból, s hiánya pedig – a pályaválasztás és az elvándorlás révén – hiányszakmákat idézett elő.
 
Végül leszögezhetjük, hogy a magyar egészségügy működőképességét napjainkban a betegek által adott hálapénz és a beszállítók iránti 100 milliárdot meghaladó tartozás tartja életben. Ezen pedig késedelem nélkül nem tüneti, hanem oki „kezeléssel” lehet változtatni.

Tudomásul kell venni: ha hagytuk, hogy a társadalom egészét piaci viszonyok szabályozzák, ez alól – bár korlátozott mértékben – az egészségügy sem lehet kivétel. S ezen sem a média, sem a divat, sem a politikai marketing nem tud változtatni."

A szerkesztő megjegyzései:

1. Nagyon helyes, hogy a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége kiadta az állásfoglalását; már jóval előbb meg kellett volna tennie.

2. Csakhogy: a paraszolvencia igen is létezett 1947 előtt is, mi több, emberemlékezet óta gyakorlat: baksis, borravaló, megvesztegetés, korrupció, ajándék stb. formájában létezett, létezik. Minél keletebbre és minél délebbre távozik az ember Európa működő felétől, annál elterjedtebb.


3. Az egészségügyben (továbbá az élet megannyi területén) "szokásjoggá" vált paraszolvenciával, mint "önkéntes" adománnyal elsősorban az a gond, hogy aki adja, az esetek többségében nem a sikeres kezelés, beavatkozás jutalmaként (tehát utólag!) csúsztatja a borítékot a fehérköpenyesek zsebébe, hanem mintegy előlegként, attól való félelmében, hogy boríték hiányában nem fognak mindent megtenni érte, szeretteiért ott, ahol az ember számára a legdrágább, az egészség, az élet a tét.


4. A paraszolvencia etikai-erkölcsi ügy, amiben évtizedek óta nem sikerült egy alapvető tényt tisztázni a fehér köpenyes félistenek körében. Nevezetesen: tanúsítsanak önmegtartóztatást, önfegyelmet a borítékügyben, és sose fogadják el előre a hálapénzt, hálaajándékot, hanem csak utólag, ha úgy gondolják, hogy ez jár nekik még akkor is, ha netán az, aki adja, sokszorta rosszabb anyagi körülmények között él, mint az, aki kapja. Szerencsére, még nem hallottunk éhező, nyomorgó orvosról, de ilyen páciensről már nem egyszer.


5. Ha már a szakma, az egészségügyi létesítmények és állami szervek képtelenek fölszámolni az Európa működő felében ismeretlen (vagy éppenséggel mélységesen megvetett) paraszolvenciát, akkor meg kéne adni e "rendszernek" a maga hivatalos, nyilvános lehetőségét. Paraszolvencia-kontót kéne nyitni, ahová a beteg ("Ketteske a bel 1-ről") vagy hozzátartozója befizeti a dr. X-nek vagy Marika nővérnek szánt pénzt. A beérkezett összegből a kedvezményezett személyi jövedelemadó-kulcsa szerint le kellene vonni az adót, és azt visszautalni a kórház, egészségügyi létesítmény javára. Mert ne feledjük: a paraszolvencia is jövedelem, a feketegazdaságban áramló tízmilliárdokról van szó, ami után az, aki kapja, egy fillér adót sem fizet.


6. Munkájuk értékét tekintve a fehér köpenyes félisteneket és mindazokat, akik a betegágyak mellett és a rendelőintézetekben dolgoznak, nagyon rosszul fizetik Magyarországon. Sürgős bérrendezésre lenne szükség. Az viszont, hogy az állásfoglalás szerint "a magyar egészségügy működőképességét napjainkban a betegek által adott hálapénz és a beszállítók iránti 100 milliárdot meghaladó tartozás tartja életben" nagyon is vitatható megállapítás. Mert ha így lenne, akkor sürgősen privatizálni kéne, hogy a piac törvényei szerint életképessé váljék. És meggondolandó lenne a "lenépszavazott", esetenkénti és személyenkénti nem egészen egy eurós vizitdíj intézményesítése (esetleg más néven!), a sok kicsi sokra megy elve és gyakorlata szerint.      

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.