ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 ZOOart: kortárs képzőművészeti kiállítás a pesti állatkertben
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
ZOOart: kortárs képzőművészeti kiállítás a pesti állatkertben

ZOOart: kortárs képzőművészeti kiállítás a pesti állatkertben

ZOOart címmel nyílt kortárs képzőművészeti kiállítás a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tárlaton hatvannál is több alkotó, köztük számos Kossuth- és Munkácsy-díjas, Érdemes, illetve Kiváló Művész az állatok, a természet és az állatkert ihlette alkotását tekintheti meg a nagyközönség.


A kiállítás érdekessége, hogy a bemutatót alkotó kedvű állatkerti állatok, emberszabású majmok és elefántok munkái teszik teljessé. A tárlatot Csányi Vilmos akadémikus, etológus, író, Radnóti Sándor akadémikus, esztéta, valamint Pogány Gábor művészettörténész nyitotta meg.


Mától november 15-ig látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében a ZOOart című, kortárs képzőművészeti kiállítás. Hasonló színvonalú és gazdagságú képzőművészeti bemutatót állatkertben eddig még soha nem láthattak a látogatók, pedig az állatkertek és a művészet között hosszú múltra visszatekintő kapcsolat van. Ez már csak abból is látszik, hogy a tárlat nem egyszerűen egy állatkertben megtartott művészeti kiállítás, hanem az állatvilág, az állatkertek és az élő természet ihlette műalkotások különleges gyűjteménye. 


A hatvannál is több kiállító között szép számmal vannak Kossuth- és Munkácsy-díjasok, Kiváló és Érdemes Művészek. Az alkotók közül többen évek óta kapcsolatban állnak az állatkerttel, sőt némelyikük – tanárként – rendszeresen hozza el diákjait a városligeti intézménybe az állatok természet utáni ábrázolásának gyakorlására. A kiállításon száznál is több alkotás látható, a festményektől a grafikákon át a kisplasztikákig.


A kiállítóterem előterében olyan alkotásokat is láthat a közönség, amelyeket nem emberi, hanem állati „művészek” alkottak. Az állatkertekben ugyanis megesik, hogy egy-egy értelmesebb állat, emberszabású majom vagy elefánt barátságos viszonyba kerül a papírral, a vászonnal, az ecsettel, a festékkel, vagy éppen a zsírkrétával, és általában az alkotó tevékenységgel. A témával foglalkozó kiállítást és szakai eszmecserét már korábban is szervezett a Fővárosi Állat- és Növénykert, de ez az első alkalom a művészet történetében, hogy emberi és állati alkotók munkái egy kiállításon kapnak helyet.


Művészi orrszarvúak


A művészettörténet több olyan híres alkotást is ismer, amely valamilyen, az akkori idők állattartó kertjeiben, állatseregleteiben játszódó jelenetet örökít meg. Már az ókori asszír művészek is készítettek „állatkerti” témájú kőfaragásokat. A legismertebb ilyen alkotások azonban az orrszarvúakhoz kapcsolódnak. Ilyen Albrecht Dürer (1471–1528) 1515-ben készült híres orrszarvú-metszete, amely a portugál király által X. Leo pápának ajándékozott indiai orrszarvút ábrázolja, valamit Pietro Longhi (1701–85) 1751-i festménye, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor a Clara nevű, egész Európán végighurcolt orrszarvút Velencében bemutatták. Az allatkertben most látható kiállítás két képét éppen ezek a klasszikus alkotások ihlették.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.