ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A világ élvonalában: ma avatják az NIIF Intézet újgenerációs hibrid hálózatát
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A világ élvonalában: ma avatják az NIIF Intézet újgenerációs hibrid hálózatát

A világ élvonalában: ma avatják az NIIF Intézet újgenerációs hibrid hálózatát

Mától működik és használható Magyarországon a hibrid hálózat. A hagyományos internetet és a legkorszerűbb dinamikus pont-pont összeköttetéseket egyaránt (ki)szolgáltó rendszer átadása mérföldkő a magyar informatika történetében. 


Hazánk legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű optikai hálózata a szakmai körökben is elismert Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (az NIIF Intézet) műszaki teljesítményének köszönhetően, évekig tartott kutatómunkával, világviszonylatban is a leghaladóbb technológiák alkalmazásával valósult meg.  A magyarországi felsőoktatási és kutatási informatikai háttér ezzel nemzetközi összehasonlításban is nagyszerű lehetőségekhez jut.

A NIIF-program részeként a magyar felsőoktatás, kutatás és közgyűjteményi hálózat informatikai hátterének fejlesztéséről és működtetéséről 20 éve az NIIF Intézet gondoskodik. A kutatás és felsőoktatás információs infrastruktúrája a hibrid hálózat átadásával új történelmi szakaszához érkezett. A fejlesztés a legkorszerűbb technológia alkalmazásával teszi elérhetővé a hazai kutatók, közgyűjtemények, egyetemi oktatók és hallgatók számára az egész világ kutatóit összekötő GÉANT-rendszert, hozzáférést teremtve a nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuperszámítógépes kapacitásokhoz, a kutatási információk adattáraihoz, a távoli kutatási együttműködés eszközeihez, de a világ különböző részein található egyedi nagyberendezésekhez is (pl. CERN gyorsító és feldolgozó központok stb.).


A magyar kutatás nemzetközi pozíciója és az ország gazdasági versenyképessége szempontjából alapvető jelentőségű hibrid hálózatot az NIIF Intézet a ”fekete üveg” infrastruktúrára alapozva építette ki, rangot adó nemzetközi elismerés közepette. A fekete üveg alapú infrastruktúrára épülő DWDM technológia (=a fényhullámokra ültetett információk extrém átviteli sebességet biztosító legkorszerűbb technikája) a legmagasabb elérhető átviteli kapacitást szavatolja. A hibrid hálózat sávszélessége a későbbiekben is gazdasgosan bővíthető, a kutatók speciális, nagysebességű kommunikációs igényei maradéktalanul teljesíthetők.

A hibrid adathálózat kialakításával a hazai felsőoktatás és kutatás informatikai háttere világszínvonalúvá vált – emelte ki az NIIF Intézet igazgatója, Nagy Miklós. Magyarországon ezzel elérhetővé válik a dinamikus lambda szolgáltatás a végfelhasználók számára. A fejlesztés nyomán Közép-Kelet-Európában elsőként nálunk alkalmazható a 40 Gb/mp technológia. A jövő évtől a 100 Gb/mp technológiák, illetve az integrált menedzsmentet megkönnyítő IPoDWDM technológiák tesztelésére is lehetőség nyílik a fejlesztésnek köszönhetően.


A hibrid felsőoktatási és kutatási adathálózati fejlesztés a HBONE+ nevű, átfogó elektronikus infrastruktúra-fejlesztés része, melyet az NIIF Intézet 2009–11 között valósít meg, az NFT2 (Új Magyarország Fejlesztési Terv) által támogatott TIOP 1.3.2 és KMOP-4.2.1/A_2 beruházás részeként, európai uniós források bevonásával. A hibrid hálózati fejlesztés a teljes HBONE+ beruházás 4,2 milliárdjának mintegy a fel. További információ: HBONE+, valamint NIIF.

Az NIIF új generációjú hibrid hálózatának legfontosabb műszaki jellemzőiA Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetnek a az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként ma, december 9-én átadandó beruházása, a hibrid (IP+DWDM) hálózati szolgáltatást nyújtó rendszer elérhetővé teszi a hazai kutatók, valamint egyetemi oktatók és hallgatók számára a GÉANT2/3  (az európai tudományos és felsőoktatási intézmények közötti adathálózatok hetedik generációja) európai rendszernek azokat a hibrid szolgáltatásait, melyeket a kontinens más országaiban a kutatók már évek óta használhatnak. (A DWDM [=Dense Wavelength Division Multiplexer] optikai hullámhosszosztó sokcsatornás átvitelt tesz lehetővé egy fényvezető szálban.)

Az új hálózat nagy részét az NIIF Intézet feketeüveg-infrastruktúrára alapozva építette ki. A feketeüveg-alapú 
infrastruktúrára épülő DWDM technológia segítségével a következő évek során a sávszélességek rendkívül 
gazdaságosan bővíthetők és a kutatók speciális nagysebességű kommunikációs igényei igen gyorsan teljesíthetők. 
A hibrid adathálózati infrastruktúra integrálja az IP (internet)-alapú szolgáltatásokat a menedzselt pont–pont optikai 
összeköttetések lehetőségével, támaszkodva a szolgáltatók már létező, illetve fejlesztés alatt álló távközlési 
infrastruktúrájára. A most kiépített hibrid adathálózati infrastruktúra az európai felsőoktatási és kutatói adathálózat 
integráns részeként dedikált kapacitású összeköttetések segítségével hozzáférést biztosít az európai kutatói 
hálózatok által elérhető nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuper-számítógépes 
kapacitásokhoz, egyedi nagyberendezésekhez stb.


A hálózat fekete üveg optikai szálait a Magyar Villamos Művek Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az Invitel Zrt. és más kisebb telekommunikációs szolgáltatók biztosítják. A rendszer egyaránt alkalmaz a villamos felsővezetékekkel 
párhuzamosan kiépített földelő vezetékekbe integrált optikai szálakat és hagyományos alépítményekbe fektetett, illetve földbe ásott optikai szálakat.

A tervezés, a tenderek és a szerződéskötések során kiemelt hangsúlyt kaptak az optikai szabványosság, valamint az ptikai paraméterek szempontjai. Ez tette lehetővé, hogy a több szolgáltató által biztosított feketeüveg alap-
infrastruktúrán egy olyan – hatékonyan felügyelhető – DWDM-rendszer valósult meg, amelynek a működtetése nem igényel gyakori helyszíni kiszállásokat. A távolról történő (át)konfigurálhatóság mellett a rendszer teljes mértékben lefedi a magyarországi felsőoktatási és kutatási közösséget.


A fekete üveg optikai alap-infrastruktúra követelményeinek kielégítése mellett kulcsfontosságú megoldandó feladat 
volt a nagykapacitású, redundáns és hibatűrő IP és MPLS technológiát támogató gerinchálózati routerek beszerzése. 

A múlt évek során világossá vált, hogy a korábban alkalmazott – a 10 gigabites Ethernetet (10 GE) biztosító Cisco 
6500/7600-as és a GE szolgáltatásokat nyújtó Cisco 7200-as – platformok nem bővíthetők tovább az igényeknek 
megfelelő mértékben. A fejlesztést tekintve egyértelműen a Metro Ethernet megoldásokat támogató rendszerek 
jöhettek számításba. További alapvető szempont volt az eddigi rendszerrel való kompatibilitás. A meglévő – az NIIF 
közösségnek már eddig is nyújtott – szolgáltatások migrálhatósága mellett kiemelt szempont volt a jövőállóság (azaz a jövőbeni 40, illetve 100 Gb/mp sávszélességű Ethernet-interfészek alkalmazásának a lehetősége), a 
menedzselhetőség, valamint a routerek felügyelhetősége és magas rendelkezésre állása is.

A hálózat aktív eszközeit az NFP2 TIOP1.3.2 és KMOP 4.2.1A_2 projektjeinek forrásaira támaszkodva, 
versenypárbeszédes közbeszerzési eljárás útján szereztük be.  A versenypárbeszéd során a megvalósítási javaslatok ismeretében finomítottuk és véglegesítettük a megvalósítandó DWDM-rendszer topológiáját és tulajdonságait, valamint az IP/MPLS rendszer szolgáltatásait és kapacitását. Az eljárás során a 9 induló cég közül a DWDM-rendszer szállítását az MVM Zrt. és az Alcatel-Lucent konzorciuma nyerte el, Alcatel-Lucent 1830 PSS típusú DWDM-rendszerrel, Az IP/MPLS rendszer szállításában a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. volt a nyertes, Cisco ASR 9000-es platformjával.

A fejlesztés eredményeinek elsődleges élvezői a Közép-Magyarországi Régión kívüli egyetemek, amelyekben 
hamarosan elkezdődnek a hibrid infrastruktúra kiaknázására vonatkozó első kísérletek. A projekt KMOP oldali 
(közép-magyarországi) korlátos finanszírozottságát figyelembe véve a Közép-Magyarországi Régióban elhelyezkedő 
helyszíneken a felszabaduló Cisco 6500/7600 eszközök felhasználásával tudtuk biztosítani a legalább 10 Gb/mp 
adatsebesség lehetőségét, ezeken a helyszíneken így felelve meg a projekt esélyegyenlőségi elvének.

A hibrid adathálózati infrastruktúra kialakításával a hazai felsőoktatás és kutatás hálózati infrastruktúrája ismét 
világszínvonalúvá vált. A fejlesztés eredményeként ugyanis elsőként lesz módunk a régióban 40 Gb/mp technológiát 
alkalmazni és elsőként lesz lehetőségünk a 100 Gb/mp technológiák, illetve az integrált menedzsmentet 
megkönnyítő IPoDWDM technológiák tesztelésére.


További információ itt.
Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.