Manipulált ivóvízpiac – csak tiszta forrásból
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Manipulált ivóvízpiac – csak tiszta forrásból

Manipulált ivóvízpiac – csak tiszta forrásból

Magyarországon tavaly mindössze egy literrel, 109 literre csökkent az előző évihez képest az egy személyre jutó ásványvízfogyasztás. A fogyasztók és az ásványvízgyártók védelmében a Magyar Ásványvíz-szövetség és Terméktanács fel kíván lépni azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítésekor valótlanul állítják, hogy kizárólag a „desztillált” vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz az egészséges. 


Az ásványvíz-szövetség meggyőződése szerint a magyarországi ásványvizeket nem szabad a napjainkban divatossá vált víztisztító készülékkel kezelni, mert ásványvizeink eredendően tiszták, egészségesek; az esetleges 
beavatkozással éppen a legértékesebb ásványi anyagokat vonnák ki belőlük, ami hiánybetegségekhez vezethet. A 
szövetség hivatásának tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megőrzését és a fogyasztók 
hiteles tájékoztatását.


A Magyar Ásványvíz-szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártók védelmében fellép azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése végett téves információkat terjesztenek, így keltve rossz hírét a kiváló hazai ásványvizeknek.

Ezek a cégek üzletüket arra az elméletre alapozzák, amely szerint kizárólag a „desztillált” vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. Állításuk igazolására a készülékforgalmazó ügynökök gyakran 
félrevezető kísérleteket mutatnak be leendő vevőiknek, hogy azt bizonyítsák: az ásványvizek „szennyeződéseket” 
tartalmaznak. Ilyenkor valójában az történik, hogy a vízből elektrolízissel kiválasztják a benne oldott ásványi 
anyagokat, amelyek a természetellenes manipuláció hatására sötét, barnás üledékként jelennek meg a folyadékban. 


Ugyanezt a kísérletet a tisztított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi, hiszen abban már 
semmiféle ásványi anyag és nyomelem sem található. Ezzel a víztisztítót forgalmazók azt a valótlan következtetést 
sugalmazzák, hogy a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek viszont szennyezettek. 
Az ásványvizek eredendően tiszták: a bennük lévő ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek nem szennyező 
anyagok, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen összetevők, amelyeknek előállítására szervezetünk önállóan nem képes. Ha az ásványvízből ezeket eltávolítják, úgy járunk, mintha kivonnánk a gyümölcsléből a C-vitamint, a legfőbb értéket. 

A desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt víz huzamosabb ideig történő fogyasztása esetén az esszenciális 
nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet 
működésében. Ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk rövid idő alatt, a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) 
fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, idegrendszeri zavarok, súlyosabb esetben akár kóma is kialakulhat. A 
víztisztító készülékkel kezelt vizek gyakran baktériummal fertőzöttek, mivel a készülékek körültekintő 
karbantartásához szükséges ismeretekkel a legtöbb vevő nem rendelkezik. Az OKI (Országos 
Környezetegészségügyi Intézet) 2009-ben végzett vizsgálata is bizonyította: nyolc, különféle típusú víztisztító 
berendezéssel kezelt vízmintából hétben a baktériumok száma meghaladta az egészségügyi határértéket. 

Bár a forgalmazók manapság minden háztartásba ajánlják, a víztisztító készülékeket eredetileg egészen más célokra fejlesztették ki: háborús területeken, ahol csak szennyezett víz volt elérhető, ezekkel az eszközökkel ihatóvá tudták tenni a vizet a katonák számára. Napjainkban elsősorban a fúrt kutas, vidéki környezetben tehetnek jó szolgálatot, ahol valóban szükséges lehet a gyakorta szennyezett víz tisztítása.

A természetes ásványvizek ma a Földön fellelhető legtisztább élelmiszerek közé tartoznak, kiváló minőségüket és 
tisztaságukat éppen annak köszönhetik, hogy nem kezelik őket. Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződéseket nem 
tartalmazó vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. A források, kutak hatóságilag 
elismertek, a termékek minősége pedig folyamatosan ellenőrzött.


Hazánkban tavaly a palackozott ásványvízből 1,087 milliárd liter, a ballonosból 22 millió liter fogyott. Az 
ásványvízfajták megoszlása szénsav-tartalom szerint: szénsavas ásványvíz 57%, enyhén szénsavas 6%, szénsavat 
nem tartalmzó ásványvíz 37%. A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek 93%-a ásványvíz, 5,9%-a 
forrásvíz, 0,1%-a gyógyvíz, 0,9%-a ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital.


A víztisztításra „szakosodott” cégek által kínált berendezés akár több százezer forintba is kerülhet; a vízből kivont, az élő szervezet számára szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Az Ásványvíz-szövetség szerint Nyugat-Európában az említett elven működő víztisztítók már kiszorultak a piacról, a hazai terjesztőkkel ellentétben ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek vízcsapra szerelhetők, és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) szűrik ki a csapvízből.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(1)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
,,Aki hallgat, az is beszél”
,,Aki hallgat, az is beszél”

Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)

Bezárás
Juncker kiáll a szociális Európa mellett – a szolidaritás nem egyirányú utca A szolidaritás nem egyirányú utca – üzente elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök a menekültkérdésről szólva, az APA osztrák hírügynökségnek adott, terjedelmes, exkluzív interjújában, amelyet ma hajnalban tettek közzé. – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió szociálpolitikai vívmányainak továbbfejlesztését, a „szociális Európát”, vagyis a kontinens integrációjának jóléti pillérét kívánja hangsúlyozni a római csúcstalálkozó zárónyilatkozatában.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Mostantól mindenki maga állíthatja össze mobil díjcsomagját Teljes egészében az ügyfelek saját igényeihez, használati szokásaihoz igazítható tarifarendszert vezet be mától a Magyar Telekom, miután új alapokra helyezte lakossági havidíjas mobiltelefon-szolgáltatási kínálatát. Az ügyfelek maguk állíthatják össze a csomagjukat, miközben meghatározzák: mennyit szeretnének telefonálni illetve mobilon internezni.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.