ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Manipulált ivóvízpiac – csak tiszta forrásból
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Manipulált ivóvízpiac – csak tiszta forrásból

Manipulált ivóvízpiac – csak tiszta forrásból

Magyarországon tavaly mindössze egy literrel, 109 literre csökkent az előző évihez képest az egy személyre jutó ásványvízfogyasztás. A fogyasztók és az ásványvízgyártók védelmében a Magyar Ásványvíz-szövetség és Terméktanács fel kíván lépni azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítésekor valótlanul állítják, hogy kizárólag a „desztillált” vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz az egészséges. 


Az ásványvíz-szövetség meggyőződése szerint a magyarországi ásványvizeket nem szabad a napjainkban divatossá vált víztisztító készülékkel kezelni, mert ásványvizeink eredendően tiszták, egészségesek; az esetleges 
beavatkozással éppen a legértékesebb ásványi anyagokat vonnák ki belőlük, ami hiánybetegségekhez vezethet. A 
szövetség hivatásának tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megőrzését és a fogyasztók 
hiteles tájékoztatását.


A Magyar Ásványvíz-szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártók védelmében fellép azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése végett téves információkat terjesztenek, így keltve rossz hírét a kiváló hazai ásványvizeknek.

Ezek a cégek üzletüket arra az elméletre alapozzák, amely szerint kizárólag a „desztillált” vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. Állításuk igazolására a készülékforgalmazó ügynökök gyakran 
félrevezető kísérleteket mutatnak be leendő vevőiknek, hogy azt bizonyítsák: az ásványvizek „szennyeződéseket” 
tartalmaznak. Ilyenkor valójában az történik, hogy a vízből elektrolízissel kiválasztják a benne oldott ásványi 
anyagokat, amelyek a természetellenes manipuláció hatására sötét, barnás üledékként jelennek meg a folyadékban. 


Ugyanezt a kísérletet a tisztított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi, hiszen abban már 
semmiféle ásványi anyag és nyomelem sem található. Ezzel a víztisztítót forgalmazók azt a valótlan következtetést 
sugalmazzák, hogy a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek viszont szennyezettek. 
Az ásványvizek eredendően tiszták: a bennük lévő ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek nem szennyező 
anyagok, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen összetevők, amelyeknek előállítására szervezetünk önállóan nem képes. Ha az ásványvízből ezeket eltávolítják, úgy járunk, mintha kivonnánk a gyümölcsléből a C-vitamint, a legfőbb értéket. 

A desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt víz huzamosabb ideig történő fogyasztása esetén az esszenciális 
nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet 
működésében. Ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk rövid idő alatt, a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) 
fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, idegrendszeri zavarok, súlyosabb esetben akár kóma is kialakulhat. A 
víztisztító készülékkel kezelt vizek gyakran baktériummal fertőzöttek, mivel a készülékek körültekintő 
karbantartásához szükséges ismeretekkel a legtöbb vevő nem rendelkezik. Az OKI (Országos 
Környezetegészségügyi Intézet) 2009-ben végzett vizsgálata is bizonyította: nyolc, különféle típusú víztisztító 
berendezéssel kezelt vízmintából hétben a baktériumok száma meghaladta az egészségügyi határértéket. 

Bár a forgalmazók manapság minden háztartásba ajánlják, a víztisztító készülékeket eredetileg egészen más célokra fejlesztették ki: háborús területeken, ahol csak szennyezett víz volt elérhető, ezekkel az eszközökkel ihatóvá tudták tenni a vizet a katonák számára. Napjainkban elsősorban a fúrt kutas, vidéki környezetben tehetnek jó szolgálatot, ahol valóban szükséges lehet a gyakorta szennyezett víz tisztítása.

A természetes ásványvizek ma a Földön fellelhető legtisztább élelmiszerek közé tartoznak, kiváló minőségüket és 
tisztaságukat éppen annak köszönhetik, hogy nem kezelik őket. Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződéseket nem 
tartalmazó vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. A források, kutak hatóságilag 
elismertek, a termékek minősége pedig folyamatosan ellenőrzött.


Hazánkban tavaly a palackozott ásványvízből 1,087 milliárd liter, a ballonosból 22 millió liter fogyott. Az 
ásványvízfajták megoszlása szénsav-tartalom szerint: szénsavas ásványvíz 57%, enyhén szénsavas 6%, szénsavat 
nem tartalmzó ásványvíz 37%. A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek 93%-a ásványvíz, 5,9%-a 
forrásvíz, 0,1%-a gyógyvíz, 0,9%-a ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital.


A víztisztításra „szakosodott” cégek által kínált berendezés akár több százezer forintba is kerülhet; a vízből kivont, az élő szervezet számára szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Az Ásványvíz-szövetség szerint Nyugat-Európában az említett elven működő víztisztítók már kiszorultak a piacról, a hazai terjesztőkkel ellentétben ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek vízcsapra szerelhetők, és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) szűrik ki a csapvízből.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(1)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.