ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Világszínvonalú hálózat a hazai felsőoktatás és a kutatás számára
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Világszínvonalú hálózat a hazai felsőoktatás és a kutatás számára

Világszínvonalú hálózat a hazai felsőoktatás és a kutatás számára

Piros betűs ünnep volt 2010. december 9-e a magyarországi kutatás és felsőoktatás történetében. Miként az Infovilág is beszámolt róla, azon a napon helyezték üzembe hazánkban a hibrid (a hagyományos internetet és a legkorszerűbb pont–pont-összeköttetésekre is alkalmas) hálózati rendszert. Az NIIF-program részeként létrehozott és üzemeltetett magyarországi felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi hálózat ezzel fejlődésének minden eddiginél korszerűbb állomásához érkezett.


A kutatás és felsőoktatás információs infrastruktúrája az átadással sikertörténetének új szakaszába lépett. Az új 
hálózat elérhetővé teszi a hazai kutatók, valamint egyetemi oktatók és hallgatók számára a világ élvonalát képviselő 
európai rendszernek (az egész világot lefedő, gyakorlatilag a világ valamennyi kutatója által használt GÉANT-
hálózatnak) azokat a hibrid szolgáltatásait, melyek a kontinens legfejlettebb országaiban is csak nemrég jelentek 
meg a kutatók mindenhol elkülönülten működő és a legmodernebb technológiákat alkalmazó hálózataiban. Az átadás 


az NIIF Intézet (Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet) európai elismertséget kivívott kiváló 
mérnökgárdája által fejlesztett és működtetett kutatási infrastruktúra több mint 20 éves fejlődését koronázta meg.
A legmagasabb kutatási igények szem előtt tartásával fejlesztett hazai kutatói hálózat már a múlt évek során 
szorosan összeépült a legfejlettebb külföldi hálózatokkal, melyek – a sajátos használói követelményeknek 
megfelelően – az elterjedt internet-alkalmazásoktól függetlenül, azok előtt járva, azok számára mindenhol követendő példaként is szolgálva működnek. Ez a szoros kapcsolódás most még erősebbé vált és olyan technológiai 
előrelépésre került sor, amely a hazai rendszert minden tekintetben egyenértékűvé teszi a világ élenjáró országainak egymáshoz (és a magyarországi NIIF-infrastruktúrához) szervesen kapcsolódó rendszereivel. 

A magyar kutatás nemzetközi pozíciója (és az erre épülő innováció, azon keresztül pedig az ország gazdasági 
versenyképessége) szempontjából alapvető jelentőségű új hálózatot az NIIF Intézet az alkalmazott optikai 
technológia legkedvezőbb lehetőségének a kiaknázásával ”fekete üveg” infrastruktúrára alapozva építette ki, miáltal nemzetközi elismerést keltett. A fekete üveg alapú infrastruktúrára épülő DWDM technológia (a fényhullámokra ültetett információk extrém átviteli sebességet biztosító legkorszerűbb technikája) nem csupán a leggyorsabb információátvitelre alkalmas, de segítségével a hazai kutatás és felsőoktatás számos – eddig elérhetetlen – előnyös lehetőséghez is hozzájuthat. A hálózatban mostantól ugyanis a sávszélességek gazdaságosan bővíthetők és ily módon a kutatók ssajátos, nagysebességű kommunikációs igényei maradéktalanul és rendkívül gyorsan teljesíthetők. 

A több mint 450 tudományos intézményt összekapcsoló hibrid adathálózati infrastruktúra a mintegy 600 ezer főnyi, 
az igények speciális jellegéből adódóan zárt felhasználói közösség, a hazai kutatás, felsőoktatás és innováció 
szakembereinek lehetőségeit tekintve valóban minden eddiginél látványosabb áttörés. A most kiépített rendszer – az európai felsőoktatási és kutatói adathálózat integráns részeként – az igény szerint alakítható kapacitású 
összeköttetések útján hozzáférést biztosít az európai kutatói hálózatok által összekapcsolt nagy értékű kutatási 
erőforrásokhoz. Elérhetővé teszi a külföldi kísérleti eszközöket, szuper-számítógépes kapacitásokat, a kutatási 
információk világszerte rendelkezésre álló hatalmas adattárait, a kutatási együttműködés földrajzilag szétszórtan 
működő legkorszerűbb egyedi nagyberendezéseit (pl. CERN gyorsító és feldolgozó központjait) is.

A hálózat fekete üveg optikai szálait a Magyar Villamos Művek Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az Invitel Zrt., valamint 
más, kisebb távközlési szolgáltatók adják. Külön érdekesség – ami ugyancsak nemzetközi érdeklődést is keltett –, 
hogy az NIIF Intézet a gerinchálózat legnagyobb részét a villamos felsővezetékekkel párhuzamosan kiépített 
földelővezetékekbe integrált optikai szálakkal, más részét hagyományos alépítményekben futó optikai szálak útján 
valósította meg. Így a fekete üveg alap-infrastruktúrán hatékonyan felügyelhető rendszer valósult meg. Lehetővé 
teszi a távolról történő konfigurálást, szolgáltatásaival lefedi a teljes magyarországi felsőoktatási és kutatási 
közösséget.


A kutatói hálózati infrastruktúra rendszer fejlesztése eredményeként az ország szinte valamennyi térségében 
megújult az infrastruktúra; a közép-magyarországi régióban pedig  az egyéb helyszíneken felszabaduló eszközök 
felhasználásával szavatolja a legalább 10 Gb/mp adatsebességet.A hibrid adathálózati infrastruktúra kialakításával ismét világszínvonalúvá vált a hazai felsőoktatás és kutatás hálózati infrastruktúrája. A magyarországi kutatás elektronikus infrastruktúrája ezzel teljes mértékben illeszkedik az Európai Kutatási Térség követelményeihez és elsőként lesz módunk a régióban a legkorszerűbb hálózati technológiák alkalmazására, egyebek mellett a 40 Gb/mp technológia bevezetésére és a 100 Gb/mp sebességű technológiák tesztelésére is.


A hibrid felsőoktatási és kutatási adathálózati fejlesztés része a HBONE+ átfogó infrastruktúrafejlesztési kezdeményezésnek. A HBONE+ beruházást az NIIF Intézet 2009-2011 között valósítja meg, az NFT2 (Új 
Magyarország Fejlesztési Terv) által támogatott TIOP 1.3.2 és KMOP-4.2.1/A_2 tervek, a felsőoktatási és kutatóintézeti elektronikus információs infrastruktúra egészét átfogó fejlesztés részeként – európai uniós források bevonásával.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(4)
(1)
címkék: 
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.