ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 NIIF Intézet: csúcsteljesítményű szuperszámítógép
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
NIIF Intézet: csúcsteljesítményű szuperszámítógép

NIIF Intézet: csúcsteljesítményű szuperszámítógép

Ismét világszínvonalú fejlesztéssel járul hozzá a nemzetközi szakmai körökben is elismert Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet (az NIIF Intézet) a hazai kutatás és fejlesztés erősítéséhez. Ma megkezdődött az országosan négy helyszínen, mintegy kétéves fejlesztéssel felépített NIIFI szuperszámítógépek átadása. Budapest mellett három kiemelkedő, egyetemi város, Debrecen, Pécs és Szeged kutatási lehetőségei bővülnek a hazai informatikai fejlesztések között egyedülálló beruházásnak köszönhetően. 


Az idén negyedszázados NIIF Intézet az NIIF-program részeként adja a magyar felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmények országos hibrid hálózatát és az erre épülő informatikai hátterének fejlesztését és 
működtetését. Az intézet 2001-ben helyezte üzembe az első, magyarországi szuperszámítógépet, mely akkor a 428. 
helyen állt a világranglistán. Máig csaknem 200, sikeres kutatáshoz használták, teljes egészében kihasználva a rendszer kapacitását. A használói igények növekedése miatt a szolgáltatás megkezdésének 10. évfordulóján teljesen megújult, teljesítményében csaknem két nagyságrenddel megnövelt, korszerű infrastruktúra áll a magyarkutatók rendelkezésére. 

A Budapesten, Debrecenben, Pécset, Szegeden elhelyezett új infrastruktúra négy szuper-számítógépből áll. A  szuper-számítógépeket az NIIF erre a célra megépített optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egy hatalmas 
erőforrássá. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, az összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. hely. A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási csaknem 100-szorosára növekedett.

Dr. Fábián István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora elmondta: “A DE idejében felismerte, hogy elsősorban kísérletes tudományterületeken fontosak a szoftver alapú szimulációs és modellezési módszerek, 
amelyek egyben a kísérleti költségeket is csökkentik. Az élet legkülönfélébb folyamatainak időben és térben történő részletes elemzése hatalmas adathalmazok bonyolult szempontok szerinti feldolgozását teszi szükségessé. Ehhez 
olyan nagyteljesítményű számítógépek szükségesek, amelyek az asztali gépeknél legalább ezerszer gyorsabbak. Ezt szem előtt tartva, a DE Tudományegyetemi Karok (DE TEK) és a NIIFI 2008-ban megállapodást írt alá, aminek értelmében az országos szuperszámítógép-rendszer (HPC – High Performance Computing) egyik csomópontját az intézmény Kassai úti ingatlanán kialakított erőforrás-teremben helyezik el. A minap üzembe helyezett szuperszámítógép a többi magyar HPC-géppel együtt nemcsak az egyetem, de a teljes magyar felsőoktatás, illetve akadémiai kutatás számára is képes a korszerű szuper-számítástechnikai szolgáltatásra.”


A négy gép közül a legnagyobb teljesítményűt – egyben tehát az ország legerősebb számítógépét – a Debreceni 
Egyetemen helyezték üzembe. Gyártója a Silicon Graphics International (SGI, a szuperszámítógépek piacának egyik 
vezető cége), és a Silicon Computers Kft. szállította. (A Pécsi Egyetemen felállítandó gép szintén SGI, de eltérő 
architektúrájú, a Szegedi Egyetem és az NIIF budapesti központjának került gépét a HP gyártotta.)


A debreceni szuperszámítógép egy nagyteljesítményű és kis késleletetésű Infiniband interconnecttel felszerelt, a 
legerősebb Intel processzorokra épülő speciális klaszter-architekúra. A gép 1536 processzormagot és több mint 6 
Terabyte memóriát tartalmaz, amit egy  fél Petabyte-os (1 Petabyte = 1024 Terabyte) háttértároló és nagy 
teljesítményű vizualizációs alrendszer egészít ki. A rendszer a legkorszerűbb, energiatakarékos technológiákat 
alkalmazza, vízhűtéses kialakítású. Számítási teljesítménye meghaladja a 18 Teraflopot. A szuperszámítógép 
elsődleges felhasználói a debreceni felsőoktatási és akadémiai intézmények kutatói; az NIIF rendszerébe 
kapcsolódva minden magyar kutató rendelkezésére áll.


A megújult NIIF szuper-számítógépes infrastruktúra által hazánk bekapcsolódhat az Európai Kutatási Térségben 
formálódó, az EU által támogatott integrált európai szuper-számítógépes infrastruktúrába (PRACE), biztosítva ezáltal 
azt, hogy kutatóink a nagy európai rendszerekhez is hozzáférést kapjanak.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.