ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Egyedülálló laboratóriumokat mutattak be az ELTE-n
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Egyedülálló laboratóriumokat mutattak be az ELTE-n

Egyedülálló laboratóriumokat mutattak be az ELTE-n

Konferencia-beszélgetések, szekcióülések és egy különleges kiállítás segítségével mutatták be az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” kutatóegyetemi kezdeményezés anyag- és élettudományi kutatásait. Az uniós támogatásból megvalósuló beruházás támogatásából több mint háromnegyed milliárd forintot világszínvonalú berendezéseket működtető laboratóriumok kialakítására fordítottak.


Az egyedülálló mikroszkópok a hazai kutatók számára új kapukat nyitottak meg, a kísérleti eszközökkel ugyanis olyan tartományokat képesek vizsgálni, amelyekre eddig csak külföldi laboratóriumokban volt lehetőség. Ez alkalommal az interdiszciplináris kutatásokat összehangoló Nagyműszeres Kutató és Műszer Centrum megalakulását is bejelentették, melynek részeként működtetik a kutatóegyetemi beruházás támogatásából a tavaly üzembe helyezett pásztázó elektronmikroszkópot, transzmissziós elektronmikroszkópot, NMR-berendezést és sejtszortírozót.

A nanotechnológia, a fehérjekutatás, az immunológia, a régészet, és a földtudomány területén tett felfedezések eredményeiről a szakmai közönség konferencia-beszélgetésen, valamint tudományos szekcióüléseken is tájékozódhatott. A laborlátogatásokon az uniós forrásból vásárolt berendezéseket is megtekinthették az érdeklődők.

A rendezvény különlegessége, hogy a kutatásokról egy rendhagyó tárlat díszletei között tájékozódhattak az érdeklődők: a Tudomány és esztétika című kiállítás az új FEI Quanta 3D kétsugaras pásztázó elektron-mikroszkópjával készített képeket mutatja be. Az érdeklődők szabad szemmel láthatatlan élőlényeket, pollenszemcséket és az iskolai krétapor szerkezetét eddig soha nem látott nézőpontból is megtekinthetik.

„A kiállítás képeit a tudományos vizsgálatok során készített mikroszkópi felvételek közül válogattuk. Feladatunk azonban nem a tudományos eredmények bemutatása – erre sok más fórum létezik –, hanem a képek esztétikai értékeinek láttatása, amit az eredeti fekete-fehér képek színezésével is ki akartunk emelni. A színezést tehát a fantázia szülte, és tudományos tartalmat nem hordoz” – mondta Havancsák Károly egyetemi docens, a kiállítás ötletgazdája.

Az ELTE Természettudományi Karának Gömbaulájában szervezett eseményen kiderült, a különféle tudományterületek jeles képviselői mellett az ELTE TTK hallgatói is profitálnak a pályázatból, hiszen az eszközöket oktatási célokra is felhasználják. A egyedülálló kísérleti eszközök megvásárlására az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” című, összességében hárommilliárd forint uniós forrásból megvalósult projekt keretében nyílt lehetőség. 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.