ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Kastélyszállók, kastélyprogramok – épített örökségünk gyöngyszemei
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Kastélyszállók, kastélyprogramok – épített örökségünk gyöngyszemei

Kastélyszállók, kastélyprogramok – épített örökségünk gyöngyszemei

Szalad az idő: a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége már az ötödik születésnapját ünnepli – emlékezteti a krónikást Bartha Sándor, a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének elnöke. Ennek örömére a szervezet ismét kiadta a KastélyKártyát, amely 2013. január 31-ig érvényes, és az interneten igényelhető az adatlap kitöltésével.


Az alsópetényi Prónay Kastélyszálló.A szövetség KastélyUtalványa új szolgáltatásokkal bővült, és változatlanul mind a 10 tagnál felhasználható (ünnepi időszakok kivételével), változó tartalommal, melyről kastélyonként lehet tájékozódni.

Az utóbbi időben további két kastély lett a szövetség tagja: az alsópetényi Prónay-kastély és a szilvásváradi La Contessaa Kastélyhotel. Mindkettő az Északi-Középhegységben található: Alsópetény a Cserhát dombjai, Szilvásvárad a Bükk hegyvonulatai között fekszik, s bár eddig az egyik helység neve tán kevésbé, a másiké jobban ismert, köszönhetően a két gyönyörű épületegyüttesnek is, a hírnév bizonnyal tovább erősödik.

Alsópetény, Prónay-kastély (hivatalos nevén: Gyurcsányi–Prónay-kastély, mivel eredeti tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt). A ma nem egészen hétszáz fős településnek a hármaskönyves Werbőczy István volt a birtokosa 1507–41 között, és ott írta országbíróként a híres a Tripartitumot, a Hármaskönyvet, mely egészen 1945-ig a nemesség jogforrása volt. Az 1750 tájt épült, barokk stílusú Prónay-kastély nevét utolsó tulajdonosáról és lakójáról, Prónay Mihálytól kapta, aki a 1906-tól Nógrád vármegye főispánja volt. Felesége, Batthyány Felícia vitte a századelő nemesi életmódjára jellemző házat: a Nagykastély exkluzív lakosztályát róla nevezeték el. Aki ma bejárja a Nagykastély folyosóit, termeit, lakja szobáit, sétál kertjében, az képet kaphat a régi szép időkről, mert a kastélyt fénykorára jellemzően, eredeti állapotában állították helyre, korhűen rendezték be; még a kastély alatt húzódó borospincét (benne a fűthető borozótermet) is. Hangulatos, kandallós szalon is csábít az emlékezésre: mi ez, ha nem a régi idők átélhető illúziója? Alsópetényben ráadásul nemcsak a Nagykastély kelt életre, hanem a Kiskastély is, sőt, az egykor majorsági épület is, amely ma vendégházként működik. Ezek az épületek a gyönyörű, védett, már-már kis erdőnyi kastélyparkban állnak, ahol tó is van kis híddal. És ha mindez kevés lenne, akkor a domboldalba süllyesztett Fürdőház is rendelkezésre áll: ez is jól hangzik. Fürdőház. Ma a wellness dívik világszerte, jó esetben fürdő, de Fürdőház?!

Olvashatunk arról szaklapokban, hogy nagyszerűen sikerült az alsópetényi kastélyfelújítás és az építkezés. A krónikás inkább arról írna, amitől ez a kastély igazán kastély: pompás a külső mögött meghúzódó különösen értékes belső tartalom. A minap zárult Utazás-kiállításon beszélgetünk Tömösvári Szilviával, a kastély igazgatójával. Fiatal, humán érdeklődésű ember lévén, mint mondja, igazán megtalálta a helyét ott, ahol a kastély falai között nemcsak a modernet, a kényelmeset, a wellnesst, a minden igényt kielégítőt kapja a vendég, hanem a múlt hangulatát is. Mert ott gyertyafényes-kandallós meghitt estét varázsolnak a szalonba. Mert onnan Visegrádra viszik királyi utazásra a vendéget, palotajátékra, középkori lakomára. Mert ott a falu középkori településmagját, templomát is megmutatják. És mert kívánságra onnan régimódi, 1934-ben gyártott, gyönyörű Citroën Traction Avant márkájú oldtimerel viszik Budapestre a vendéget a szecesszió kincseit, közben pedig a nógrádi tájakat felfedezendő. Aki pedig a régi idők erdőjárásaira, ízeire vágyik, azt megismertetik a híres nógrádi bogyósgyümölcsökkel, a gyümölcsbor-, a sonkakészítéssel, a pálinkákkal és a folyékony arannyal, az olívaolajjal is.

Mi az, ami bizton nem maradhatott ki egy kastély és lakói életéből? A zene! Miként most sem – erősíti meg Szilvia, és mutatóba, csalogatóként átnyújt egy ötletesen nyitható szórólapot a Pünkösdi Régizene-fesztiválról, ami négy napon át zajlik majd május 25–28. között… Az Orfeo Zenekartól historikus táncegyüttesen át magyar és külföldi fellépőket sorol a meghívó. Kiegészítőként kiállítást, kézműves-forgatagot és műemlékvédelmi szimpóziumot. Jó tudni: a templomi koncertek és a kísérőrendezvények ingyenesek.

A szilvásváradi Pallavicini-kastély egykoron......és napjainkban kastélyszállóként.Ugorjünk egy nagyot, egyenesen Szilvásváradra! Ami a La Contessát, a „ kastélyok kastélyát”, „ami több, mint kastély” illeti, a szakszervezeteknek köszönheti fennmaradását, nem hordták szét, mint tették jórészt a fertődi Esterházy-kastéllyal.A SZOT-szállóként sokak által ismert szilvásváradi épületet az utolsó előtti alkalommal, az 1981-i a fogathajtó világbajnokság „előestéjén” újították föl. A La Contessa (azaz „a grófnő”) nevet azért kapta, mert állítólag Pallavicini Alfonz Károly őrgróf jegyajándékként vásárolta hitvesének, Wenckheim Máriának. Az Erzsébetről elnevezett étterem és a Sándor lakosztály is a Pallavicini család tagjaira emlékezteti a kastélyba belépőket. A 2009-ben megnyílt, négycsillagos szálló ma régi pompájában látható, s hogy az milyen is lehetett, arról története ad némi képet. Íme.

A kastély és a szilvásváradi uradalom életében a Keglevich grófok játszottak fontosa szerepet. A mai kastély elődjét Keglevich Béla építtette Ybl Miklós tervei alapján. Keglevich Miklós (1798–1847 pedig arról lett híres, hogy Jókai Mór róla mintázta Kárpáthy János és Bálvándy gróf  különc figuráját, aki nagy tréfamester és a Pesti MagyarSzínház legbőkezűbb támogatja is volt. Később, rövid időre az Erdődyeké, majd utolsó arisztrokrata tulajdonosa a Pallavicini őrgrófi család volt. A magyar történelemben az őrgrófi címet egyedül viselő família tagjai különösen szerették, jó gazdaként ápolták ezt a birtokukat, átépítették a kastélyt neobarokk stílusban, és a háború végéig az övék volt. Ennek a családnak a sarja volt az elképesztően mozgalmas életű Pálinkás Antal – eredeti nevén: Pallavicini Antal őrgróf – (Budapest, 1922. július 30. – Budapest, 1957. december 10.) honvéd őrnagy, az 1956-i forradalom kivégzett mártírja...

A La Contessa Kastélyhotel elnyerte az ország keleti régiójának legszebb wellness-szállója címet és 2. helyet ért el 2009-ben „Az év szállodaszobája” címért folytatott versenyben. A kastély kapcsolódik programjaival Szilvásvárad, Eger, a Szalajka-völgy lovas–boros–biciklis–sportos eseményeihez, a Bükk-hegység túráihoz, természeti kincsinek bejárásához. Mindenképpen megemlítendő az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület miocén erdeje, amely noha világszenzáció, de nem rég óta, így nem mindenki tudja tán, hogy miocénkori erdőnk is van ám!

 

A SZERK.MEGJ.: Szeretnénk remélni, hogy a kedvcsinálóként röviden bemutatott két kastélyszálló felkelti az Infovilág olvasóinak érdeklődését a magyarországi épített örökség többi ékköve iránt, és ha idejük engedi, fölkeresik mindahányat. Íme, a kastélyszállodák települések szerint. Magyarország mai és történelemi területén ugyanis több kastély, kúria és udvarház van, mint a világörökségként számon tartott franciaországi Loire völgyében. A magyar „kastélyok völgye” Balftól Héderváron, Öttevényen, Budán, Kétpón, Fenyőharaszton, Lillafüreden stb. át egészen Zsennyéig tart. Ha még nem fedezték föl őket az utazási irodák, akkor javasolható nekik, akár csak egy-egy vezetett túra erejéig is, a kastélylánc (gyöngy)szemeinek fölkeresése végett.   

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.