ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Installációk a természetszennyezés ellen – Csikós-Nagy Zsuzsa kiállítása
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Installációk a természetszennyezés ellen – Csikós-Nagy Zsuzsa kiállítása

Installációk a természetszennyezés ellen – Csikós-Nagy Zsuzsa kiállítása

A vizuális installációiról ismert Csikós-Nagy Zsuzsa (Suzanne C. Nagy) New Yorkban és Badacsonyban élő képzőművész és műgyűjtő üzletasszony legújabb kiállítása Természetszennyezés III. / Ipari melléktermékek címmel április 11-én nyílik az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban (Budapest, XI., Sztregova utca 7.). A délután négykor kezdődő megnyitónPalugyai Istvánújságíró az általános felmelegedésről mond tudományos bevezetőt és ifj. SzakcsiLakatos Bélaimprovizál a zongorán.


Művei között a művész, Csikós-Nagy Zsuzsa.Csikós-Nagy Zsuzsa, az egykori Országos Anyag- és Árhivatal elnökének, Csikós-Nagy Béla közgazdásznak a lánya családi örökségként maga is a közgazdaságtannal jegyezte el magát, és a Technoimpexnél kezdett el dolgozni. De amiképp a házasságban is lehet váltani – Susanne C. Nagy most a negyedik férjével él –, azonképp az élet többféle foglalkozási és megélhetési alternatívát kínál az arra nyitottaknak. Csikós-Nagy Zsuzsa is váltott: festészetet tanult, újságírói feladatokat vállalata MagyarRádióban és a Nők Lapjánál, filmforgatókönyv-írói kurzuson vett részt Nemeskürty Istvánnál, aztán New Yorkba költözött harmadik férjéhez, egy ’56-os emigráns galériáshoz, és 1978 óta kétlaki életet élve, hol Manhattan, hol meg Badacsony az otthona.

Művészeti tanulmányait folytatva belekóstolt a filmiparba is, majd megörökölte a kinti galéria vezetését, ma pedig negyedik, ügyvéd párja oldalán részben alkotó művész, részben műgyűjtő, illetve más gyűjtők hagyatékának kezelője, de tőzsdézik is. Szereti a szülőföldjét, erősen vonzódik a 20. század művészetéhez, gyakran segít létrehozni világhírű alkotók műveiből álló kiállításokat vidéki múzeumainkban, főként a saját műgyűjteményéből.

Ami önnön képzőművészeti tevékenységét illeti, 1982-ben részt vett a „Tisztelet a szülőföldnek” című kiállításon, azóta gyakran állit ki Magyarországon és az Egyesült Államokban is.  Az utóbbi években főleg természetvédelmi témában dolgozik: fotókat és rajzokat ötvöző installációkat készít. Érzékenyen reagál az eseményekre, így pl. 2009-ben a Mexikói-öböl olajszennyeződés-, 2010-ben a vörösiszap-katasztrófa is megihlette. A természetszennyezés (pollution) témában készült világító dobozait Manhattanben, a Madison Avenue galériáiban láthatták a múlt években,  tavaly pedig a 2B galériában mutatta be, csoportos kiállításon. Ezek a világító dobozok úgy készülnek, hogy első lépésként fotókat készít ipari objektumokról, majd a képeket darabokra vágja és kollázsszerűen beépíti egy másik, ugyancsak általa készített fotóba. Az egészet epoxigyantába önti, majd belehelyezi egy vasdobozba, amit hátulról megvilágít.

„A Természetszennyezés III. / Ipari melléktermékek címmel most látható kiállítás témája a természet egyensúlyának megbomlásából eredő problémákat tárja fel.  CsikósNagy Zsuzsainstallációiban hatalmas szobrok, világítódobozok és egyszerű elemekből épült vasdobozok  találhatók. A kiállítás három részre bontható, az  egyszerű elemek, amelyek horizontálisan építkeznek, de a centrifugális erők hatására vertikális pályára kerülnek, így alakulnak ki a Monolitok.

A Monolitok vasdobozokból összeépült elemek, amelyek körkörös pályán mozognak (7 szobor).  A szobrok egy pozitív teret fognak össze, amelyben homok van. A külső tér, a negatív tér, fekete, ismeretlen világ, a kiállítás alatt a homokot a külső nem ismert térre áthordja a látogató. Négy szobor rotációs mozgásban van, ezek elektromos szmogot létesítenek. A három másik szobor stabil, és Püthagorasz tétele alapján próbálja tartani az egyensúlyt.

Ez az installáció különös tér–idő intervallumban mozog, amely térből a látogató egy lesötétített helységbe lép át, ahol csak a  világító dobozok fénye vezeti.  Az ipari szobrokat ábrázoló dobozok kis mérete miatt egy újabb tér és idő struktúra jelenik meg.

A terem utolsó  részében a megújuló energiák és transzparens kis szobrok láthatóak. A művész végül is pozitív kicsengésben zárja a természetszennyezés iszonyatos kártevéseit, mert a kis transzparens szobrok és a megújuló, tiszta energiák megjelenése reményt ad arra, hogy jelen századunk korrigálni fogja az iparosodás melléktermékeinek végzetes következményeit” – írja Széchy Bea.

Az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban (Budapest, XI., Sztregova utca 7.) május 15-ig látogatható kiállítást április 19-én könyvbemutató egészíti ki. 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.