ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Miszi? MűSzi! – nyílik az új alkotóközpont és befogadótér a Corvinban
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Miszi? MűSzi! – nyílik az új alkotóközpont és befogadótér a Corvinban

Miszi? MűSzi! – nyílik az új alkotóközpont és befogadótér a Corvinban

Április 14–15-én – a Budapest 100 részeként – Corvin Túra & Tárlat címmel nyilvános épületbejárásra kerül sor a Budapest, VIII., Blaha Lujza téren álló Corvin Áruház III. emeletén. A Művelődési Szint, más néven Mű.Szi Alkotóközpont és Befogadótér elnevezésű új kulturális vállalkozás ezzel a kétnapos bemutatóval, valamint az április 21-én debütáló DesignZóna sorozatindító támogatói rendezvénnyel kívánja ismertté tenni magát leendő látogatói előtt.


Eszébe jut-e, tudja-e egyáltalán az, aki a Corvin Áruháznak az utóbbi időkre jellegtelenné szürkült épülettömbjére és arctalan szolgáltatásaira gondol, hogy a létesítmény egykor központi szerepet játszott a főváros életében? Közel száz évvel ezelőtt, 1915 decemberétől a lebontásáig ezen a telken működött az Apolló Kabaré (Apolló Színpad, Apolló Színház) nevű kabarészínház. Kilencven esztendővel ezelőtt alakult az a német érdekeltségű részvénytársaság, amelyik 1926-ban Reiss Zoltán tervei alapján megépítette a ruházati és vegyesipari termékeket árusító Corvin Nagyáruházat.

A felszabadulás után szovjet, majd magyar állami tulajdonba került, és Budapest Nagyáruház néven működött; népszerű, és talán mindenki által ismert nevét, a Corvint 1976-ban kapta vissza. Mondhatni a moszkvai GUM nagyáruház mintájára igyekezett a legnagyobb választékkal rendelkező legnagyobb áruházzá válni, ezért szintjein különféle osztályok kaptak helyet, sőt, a népszerű ötórai tea táncos rendezvények egyikének is helyet adott. Az eredtileg palotaszerű, szép épületet a renoválások után jellegtelen "csomagolást" kapott, és a mai bevásárlóközpontok és plázák szaporodásával még jobban háttérbe szorult a főváros centrumában álló nagyáruház. Holott fénykorában látványosságokkal büszkélkedhetett: 1931-ben a Corvinban helyezték üzembe Magyarország első mozgólépcsőjét, amit a pusztulások/pusztítások után jóval később építettek meg ismét), és az
ötvenes években az áruház kirakatában láthatta először a nagyközönség a Magyar Televízió első, kísérleti, majd rendszeres adásait. Az idén, ezekben a napokban eredeti ötlettel a Mü.Szi csapata tesz kísérletet e legendás épületkomplexum harmadik emeletének újra hasznosítására, művészeti alkotóközponttá és befogadó térré alakítására.

A Pongor Soma (Studio Nomad), a MüSzi építésvezetőjének kalauzolásával, április 14-15-én, két turnusban, délután öt órakor induló Corvin-túra előzetes feliratkozás után épületbejárásra invitálja a nagyérdeműt (személyeként 500 forint ellenében). Jelentkezés itt. A jegy egyúttal támogatói hozzájárulás a Mü.Szi jövőbeni működéséhez.

Este hattól MiSzi? – Mü.Szi! Barangolhatunk A talált tárgyak osztályán, megismerkedhetünk a Mü.Szi művészeinek kiállítási anyagával, beleshetünk az építési területekre, a készülő műhelyterekbe. Kalandozás a múltból a jövőbe. Támogatói jegy: 1000, 5000, 10 000, 25 000, 100 000 forint. A támogatói belépő tartalmaz egy zsákbamacskát is, ami építkezési maradványanyagot rejt, továbbá egy MüSzi Klubkártyát is, melynek felmutatása a jövőbeni rendezvények alkalmával kedvezmények igénybevételére jogosít.DesignZóna 1.0 – városi pillanatkép a felhasználói szintű, megvehető művészetről, divatról, gasztronómiáról

Április 21-én debütál a DesignZóna, a Művelődési Szint sorozatindító, támogatói rendezvénye a Corvin Áruház harmadik emeletén létesülő művészeti központ működésének segítésére. Ruhák, ékszerek, táskák, képző- és iparművészeti portékák, tervezők, dizájnerek, beköltöző művészek – egy alakuló alkotóközösség műhelyei és egyedi munkái. A Művelődési Szint esélyt kíván teremteni a különböző művészeti területeken dolgozó alkotóknak az önálló, önfenntartó létformára, arra, hogy összefogással, állami finanszírozástól függetlenül együtt dolgozhassanak, megismerhessék egymást és megismertethessék magukat. A Mű.Szi közösségi tere olyan hely, ahol kreatív inspirációk születhetnek, és emlékezetes találkozások jöhetnek létre.

A Magyar Televízió kísérleti adását a Corvin kirakatában elhelyezett tévékészüléken nézhették az arra járók 1954-ben.A látogató beszerezhet egy klassz tárgyat tavaszi kollekciójába, csatlakozhat a Mű.Szi Klubhoz és jelenlétével is
támogathatja Budapest egyedülálló, közösségi működésen alapuló alkotóterét! Szemezgethet a standoknál, sétát tehet az újra hasznosítás jegyében épült stúdiók között, csereberélhet használt ruhát, és részese lehet különleges öko-performanszoknak. Festmények, csináld magad hangszerek, alkotói találkák, tippek, trükkök, praktikák. Még a Corvin tetőn működő Égbolt is leköltözik. Aki kedvet érez, magával hozhatja megunt ruhadarabjait vagy kiegészítőit, és választhat helyettük kedvére tetsző „régi-új” holmikat a TetőCsere bázisán. Válogathat kedvére a formatervezett termékek és a programok között. Érdemes többször is benézni…

11,30: DesignZóna 1.0 & Stúdió (Ésik Zsófia & Svajer László) kiállítás-megnyitó. 12,00: stúdiótúra a Mű.Szi újonnan átadott műhelyei között. 13–14,30 Concrete Garden kreatív sarok. 15,00: divat performansz az Égbolt/Tetőcsere és Ökoteregetés használtruha kincseiből és dizájnapróságaiból. 15,30–16,30: Bélaműhely Könnyűzenekar és Sound Art Kollégium zenei workshop. 17,00: stúdiótúra a Mű.Szi újonnan átadott műhelyei között. 17,30–18,00 design-mozi. 18,00: Bélaműhely Könnyűzenekar és Sound Art Kollégium jam koncert. – A vásár ideje alatt folyamatosan üzemel a Concrete Garden kreatív sarok és a TetőCsere cserealapon működő turkálójának alkalmi bázisa.

Bővebb információ: http://muszi.org; http://www.facebook.com/muvelodesiszint; http://www.esgraphic.hu; http://corvinteto.hu/hu/egbolt; https://www.facebook.com/okoteregetes; http://belamuhely.com

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.