Miszi? MűSzi! – nyílik az új alkotóközpont és befogadótér a Corvinban
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Miszi? MűSzi! – nyílik az új alkotóközpont és befogadótér a Corvinban

Miszi? MűSzi! – nyílik az új alkotóközpont és befogadótér a Corvinban

Április 14–15-én – a Budapest 100 részeként – Corvin Túra & Tárlat címmel nyilvános épületbejárásra kerül sor a Budapest, VIII., Blaha Lujza téren álló Corvin Áruház III. emeletén. A Művelődési Szint, más néven Mű.Szi Alkotóközpont és Befogadótér elnevezésű új kulturális vállalkozás ezzel a kétnapos bemutatóval, valamint az április 21-én debütáló DesignZóna sorozatindító támogatói rendezvénnyel kívánja ismertté tenni magát leendő látogatói előtt.


Eszébe jut-e, tudja-e egyáltalán az, aki a Corvin Áruháznak az utóbbi időkre jellegtelenné szürkült épülettömbjére és arctalan szolgáltatásaira gondol, hogy a létesítmény egykor központi szerepet játszott a főváros életében? Közel száz évvel ezelőtt, 1915 decemberétől a lebontásáig ezen a telken működött az Apolló Kabaré (Apolló Színpad, Apolló Színház) nevű kabarészínház. Kilencven esztendővel ezelőtt alakult az a német érdekeltségű részvénytársaság, amelyik 1926-ban Reiss Zoltán tervei alapján megépítette a ruházati és vegyesipari termékeket árusító Corvin Nagyáruházat.

A felszabadulás után szovjet, majd magyar állami tulajdonba került, és Budapest Nagyáruház néven működött; népszerű, és talán mindenki által ismert nevét, a Corvint 1976-ban kapta vissza. Mondhatni a moszkvai GUM nagyáruház mintájára igyekezett a legnagyobb választékkal rendelkező legnagyobb áruházzá válni, ezért szintjein különféle osztályok kaptak helyet, sőt, a népszerű ötórai tea táncos rendezvények egyikének is helyet adott. Az eredtileg palotaszerű, szép épületet a renoválások után jellegtelen "csomagolást" kapott, és a mai bevásárlóközpontok és plázák szaporodásával még jobban háttérbe szorult a főváros centrumában álló nagyáruház. Holott fénykorában látványosságokkal büszkélkedhetett: 1931-ben a Corvinban helyezték üzembe Magyarország első mozgólépcsőjét, amit a pusztulások/pusztítások után jóval később építettek meg ismét), és az
ötvenes években az áruház kirakatában láthatta először a nagyközönség a Magyar Televízió első, kísérleti, majd rendszeres adásait. Az idén, ezekben a napokban eredeti ötlettel a Mü.Szi csapata tesz kísérletet e legendás épületkomplexum harmadik emeletének újra hasznosítására, művészeti alkotóközponttá és befogadó térré alakítására.

A Pongor Soma (Studio Nomad), a MüSzi építésvezetőjének kalauzolásával, április 14-15-én, két turnusban, délután öt órakor induló Corvin-túra előzetes feliratkozás után épületbejárásra invitálja a nagyérdeműt (személyeként 500 forint ellenében). Jelentkezés itt. A jegy egyúttal támogatói hozzájárulás a Mü.Szi jövőbeni működéséhez.

Este hattól MiSzi? – Mü.Szi! Barangolhatunk A talált tárgyak osztályán, megismerkedhetünk a Mü.Szi művészeinek kiállítási anyagával, beleshetünk az építési területekre, a készülő műhelyterekbe. Kalandozás a múltból a jövőbe. Támogatói jegy: 1000, 5000, 10 000, 25 000, 100 000 forint. A támogatói belépő tartalmaz egy zsákbamacskát is, ami építkezési maradványanyagot rejt, továbbá egy MüSzi Klubkártyát is, melynek felmutatása a jövőbeni rendezvények alkalmával kedvezmények igénybevételére jogosít.DesignZóna 1.0 – városi pillanatkép a felhasználói szintű, megvehető művészetről, divatról, gasztronómiáról

Április 21-én debütál a DesignZóna, a Művelődési Szint sorozatindító, támogatói rendezvénye a Corvin Áruház harmadik emeletén létesülő művészeti központ működésének segítésére. Ruhák, ékszerek, táskák, képző- és iparművészeti portékák, tervezők, dizájnerek, beköltöző művészek – egy alakuló alkotóközösség műhelyei és egyedi munkái. A Művelődési Szint esélyt kíván teremteni a különböző művészeti területeken dolgozó alkotóknak az önálló, önfenntartó létformára, arra, hogy összefogással, állami finanszírozástól függetlenül együtt dolgozhassanak, megismerhessék egymást és megismertethessék magukat. A Mű.Szi közösségi tere olyan hely, ahol kreatív inspirációk születhetnek, és emlékezetes találkozások jöhetnek létre.

A Magyar Televízió kísérleti adását a Corvin kirakatában elhelyezett tévékészüléken nézhették az arra járók 1954-ben.A látogató beszerezhet egy klassz tárgyat tavaszi kollekciójába, csatlakozhat a Mű.Szi Klubhoz és jelenlétével is
támogathatja Budapest egyedülálló, közösségi működésen alapuló alkotóterét! Szemezgethet a standoknál, sétát tehet az újra hasznosítás jegyében épült stúdiók között, csereberélhet használt ruhát, és részese lehet különleges öko-performanszoknak. Festmények, csináld magad hangszerek, alkotói találkák, tippek, trükkök, praktikák. Még a Corvin tetőn működő Égbolt is leköltözik. Aki kedvet érez, magával hozhatja megunt ruhadarabjait vagy kiegészítőit, és választhat helyettük kedvére tetsző „régi-új” holmikat a TetőCsere bázisán. Válogathat kedvére a formatervezett termékek és a programok között. Érdemes többször is benézni…

11,30: DesignZóna 1.0 & Stúdió (Ésik Zsófia & Svajer László) kiállítás-megnyitó. 12,00: stúdiótúra a Mű.Szi újonnan átadott műhelyei között. 13–14,30 Concrete Garden kreatív sarok. 15,00: divat performansz az Égbolt/Tetőcsere és Ökoteregetés használtruha kincseiből és dizájnapróságaiból. 15,30–16,30: Bélaműhely Könnyűzenekar és Sound Art Kollégium zenei workshop. 17,00: stúdiótúra a Mű.Szi újonnan átadott műhelyei között. 17,30–18,00 design-mozi. 18,00: Bélaműhely Könnyűzenekar és Sound Art Kollégium jam koncert. – A vásár ideje alatt folyamatosan üzemel a Concrete Garden kreatív sarok és a TetőCsere cserealapon működő turkálójának alkalmi bázisa.

Bővebb információ: http://muszi.org; http://www.facebook.com/muvelodesiszint; http://www.esgraphic.hu; http://corvinteto.hu/hu/egbolt; https://www.facebook.com/okoteregetes; http://belamuhely.com

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek a magyarok
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek a magyarok

Tízedével nőtt tavaly a hivatalosan bejegyzett végintézkedések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint, de százból még mindig csak négyen készítenek végrendeletet. Nagy gond, hogy fiókok százezreiben lapuló végrendeleteket egyáltalán nem látta közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért több, mint kétséges, hogy megfelelnek-e a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előveszik őket a hagyatéki eljáráskor. A fővárosban 100-ból több mint 90 esetben szinte biztosan megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, vidéken ez az arány alacsonyabb.

Bezárás
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek a magyarok Tízedével nőtt tavaly a hivatalosan bejegyzett végintézkedések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint, de százból még mindig csak négyen készítenek végrendeletet. Nagy gond, hogy fiókok százezreiben lapuló végrendeleteket egyáltalán nem látta közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért több, mint kétséges, hogy megfelelnek-e a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előveszik őket a hagyatéki eljáráskor. A fővárosban 100-ból több mint 90 esetben szinte biztosan megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, vidéken ez az arány alacsonyabb.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
Fogást talált a Versenyhivatal a Jófogáson A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Jófogás apróhirdetési portált üzemeltető Schibsted Classified Media Hungary Kft. (Schibsted Kft.) megtévesztette a fogyasztókat, mert megalapozatlanul használta a „Csak a Jófogáson” kiemelést a hirdetéseknél, mert egyes apróhirdetések máshol is elérhetők voltak.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Hollókői húsvéti fesztivál: lány s asszony nem marad szárazon Éppen harminc évvel ezelőtt választotta az UNESCO a világörökség részének az egyetlen magyar falut, a Palócföld szívét, Hollókőt. Az ottani házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és a palócok büszkén s vidáman őrzik is a hagyományaikat. Húsvét közeledtével a lányok kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjék.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.