ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Falk Art Fórum antik & modern művészeti fesztivál
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Falk Art Fórum antik & modern művészeti fesztivál

Falk Art Fórum antik & modern művészeti fesztivál

Május 5-én immár 12. alkalommal fog össze Pest patinás galériás negyede, hogy az V. kerületi Falk Miksa utca és környéke egy napra ismét a művészetkedvelő sétálóké lehessen. Ezen a szombaton újra megnyílnak a galériák, a régiségboltok, sátrak települnek az utcára, innen is, onnan is zene szól. Műértőknek kiváló alkalom a szakmai találkozásokra, műkedvelőknek a kíváncsiskodásra.


A 12. Falk Art Fórum antik és modern művészeti fesztivál különlegessége az ingyenes műtárgybecslés lesz. Ezen a napon bárki elhozhatja otthon őrzött régiségeit, műtárgyait, hogy szakértőkkel becsültesse fel az értéküket, és megismerje a tárgyak korát, történetét. A szervezők segítenek majd, hogy minden tárgy értő kezekbe kerüljön.

Ezen a napon számos galéria anyagát tekinthetjük meg művészettörténészek vezetésével, legyen bár antik műtárgyak gyűjteménye vagy kortárs kiállítás. Közel 50 kiállító és vendéglátóhely várja a Falk Miksa, a Balaton, a Balassi Bálint, a Markó utcák a Szent István körút és a Kossuth tér ezen szakaszán a betérőket.

Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa ezüst ötvöstárgyakról mesél a Nagyházi Galériában, míg a Budapest-történész Saly Noémi, aki sokunkat elvarázsolt már fővárosi történeteivel, a Falk Miksa utcán vezeti végig az érdeklődőket.

A Moró Antik magángyűjtők anyagából rendez vértál kiállítást. Ezzel a hátborzongató névvel bizonyos tetszetős sárgaréz edényeket illet a szakzsargon, amelyek biztos stílusuk és magas szintű technikai tudást feltételező kivitelezésük miatt igen kedveltek a gyűjtők körében. A tárlaton bemutatott közel ötven darab némelyike több mint ötszáz éves.

A Biksady Galéria „Tükröződések” címmel mutatja be Kyan Smith kortárs alkotó egyéni kiállítását, amelyen a művész társaságában sétálhatunk végig.

Bemutatkoznak a fesztiválon a Képzőművészeti Egyetem frissen végzett hallgatói, és kiállítással jelentkezik a szentendrei MűvészetMalom is.

A Rocaille Galéria különleges ritkasággal csalogatja az érdeklődőket: egy afrikai vízi bivaly bőréből készült ülőgarnitúrát láthatunk. A női és férfi fotelből, illetve asztalból álló szett érdekessége, hogy eredeti tulajdonosa az a Nagy Endre, aki híresvadászként és Afrika-kutatóként megalapította a balatonedericsi Afrika Múzeumot.

Májusban kerül sor a BÁV jubileumi, 60. művészeti aukciójára, amelynek legszebb tételeivel egy vetítéssel egybekötött előadáson ismerkedhetünk a Falk Art Fórum délutánján. „Kőbe vésett selymek, öltözetek és ékszerek Angkorban” címmel pedig Száva Borbála történész, muzeológus tart majd előadást a BÁV-ban.

„Sétabotok” című, saját kiadású kötetét mutatja be a Bujanovics Régiségbolt. A gazdagon illusztrált, igényes könyv képanyagából csemegézve az eredeti műtárgyakat is megnézhetjük, kézbe vehetjük, a szerző kommentárjaival.

A Dénes Galériában Dénes Sándor a 21. század nemzetközi műtárgypiacáról árul el szakmai titkokat. A mindig egyedi újdonságokkal előrukkoló Wladis Galéria üvegkiállítással készül.

A Missionart a Falk Art Fórumra időzíti Ujj Zsuzsi kiállításának megnyitóját, aki a magyar zenei és művészeti underground izgalmas alakja: költő, performer és előadóművész egy személyben. Műveiben a vizuális művészetek, a zene és a költészet egybefonódva jelennek meg.

A FAF visszatérő látogatói biztos nem lepődnek meg azon, hogy Hári Anikó csöppnyi ékszerboltja ezúttal is igazi szakmai unikummal készül a fesztiválra. Falvay Balázs ötvös, a Tahiti Gyöngyverseny egyik hazai nyertese és nemzetközi helyezettje mutatja be saját tervezésű és készítésű, egyedi ékszereit.

A Haas Galéria „Kecskeméti Kálmán 70.” címmel rendez kiállítást a festőművész születésnapja alkalmából. A méltán népszerű Remekművek – Remek művek sorozat ezúttal Littkey György egyik kimagasló színvonalú művét mutatja be. Megszokhattuk, hogy a galéria hangulatos belső udvarában a Haas Daléria zenés műsora szórakoztatja a vendégeket, így lesz ez most is. A „gangversenyen” ezúttal Fekete Jenő blues énekes és gitáros lép fel.

Zenének máshol sem leszünk híján. Fiatal jazz tehetségek bukkannak fel az utcán, olykor meglepetésszerűen. Fellép Váczi Eszter és a Quartett, valamint a Pátkai Rozina és Tóth Mátyás duó. Utóbbi páros a brazil bossa nova stílus hangulatát varázsolja a fesztiválra. Hallhatjuk a Duande duót, és jazz szól majd a Tóth Kocsma előtt is. A Tóth Aladár Zeneiskola növendékeinek műsorát Lukácsházi Győző, a Bonbon Matiné ötletgazdája vezeti, a tőle megszokott lelkesedéssel.

Bemutatkozik a januári indulása óta egyre népszerűbb Falk Art Fórum Baráti Kör is. A minden alkalommallátogatók ezreit vonzó FAF fesztivál szervezőinek új kezdeményezése révén a művészet iránt érdeklődők immár egész évben ismerkedhetnek antik és modern műtárgyakkal, szakemberek és műkedvelők kellemes társaságában.

A fesztivál minden programja ingyenes, ahogyan FAF saját újságja, a helyszínen beszerezhető Falk Art Kurír is az. A kiadvány sokak kedvence, hiszen nem csupán a fesztiválprogramról tájékozódhatunk belőle, a galériákról, régiségboltokról, művekről és művészekről szóló cikkek között is érdemes böngészni. További információk a rendezvény honlapján.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(0)
(1)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.