ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Android: magyar szerzők korrekt könyve – ajánljuk
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Android: magyar szerzők korrekt könyve – ajánljuk

Android: magyar szerzők korrekt könyve – ajánljuk

Jó évtizede követi nyomon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén működő Alkalmazott Mobil Kutatócsoport (Amorg) a mobiltechnológia fejlődését. A SZAK Kiadó gondozásában nemrég megjelent „Android-alapú szoftverfejlesztés – Az Android rendszer programozásának bemutatása” című könyv az Android operációs rendszerrel és annak programozásával szerzett tapasztalatokat foglalja össze, elsősorban programozók számára.


A vaskos kötet négy szerzőjének – Ekler Péternek, Fehér Marcellnek, Forstner Bertalannak és Kelényi Imrének – a művét olvasva-tanulmányozva kitaposott úton tehetjük meg első lépéseinket a manapság legnépszerűbb (mobil) operációs rendszerre, az Androidra való alkalmazásfejlesztésben.

Bár a mű alapkönyv, nem a semmiből kezdi el felépíteni androidos ismereteinket; elsősorban Java-programozási tudásra lesz szüksége az olvasónak, aki pedig natív módú androidos alkalmazásokat is szeretne írni, annak nem árt ismernie a C/C++ programozási nyelvet is.

Igazi, jól felépített tankkönyvvel van dolgunk, olyannal, amit az elejétől a végéig érdemes végigolvasni. Mivel az Android API főbb osztályait és metódusait a szerzők által elgondolt tematika alapján veszi sorba, előfordulhat, hogy nem ott találjuk meg a keresett funkciót, ahol elsőre gondolnánk. Példaként az operációs rendszer szálkezelő funkcióinak bemutatása említhető, ezt a HTTP-kommunikációt ismertető fejezeteben lelhetjük fel. Azaz: akinek Android-referenciára van szüksége, az ne itt keressen, hanem az eredeti API-dokumentációban. E könyvből elsősorban azokat az alapokat, összefüggéseket és fejlesztési módszereket ismerhetjük meg, amik mintegy „elvesznek” az ábécérendbe szervezett listákban.

Három igazi előnyét nevezhetjük meg a kiadványnak.

Elsőként azt, hogy tényleg egyszerű vele megtanulni az Android API-t. Minimalista, ám mégis komplett példaprogramokon keresztül mutatja be a főbb funkciókat, miközben a fejlesztőkörnyezet használatát is megismerhetjük. Sok programozási könyv elköveti azt a hibát, hogy az első működő „Hello World!” program után már csak kiragadott kódrészleteken (snippeteken)  keresztül építi fel a további leckéket. Itt viszont a példák teljesek, azaz kipróbálhatók, nem csak környezetükből kiragadott, önmagukban futtathatatlan kódsorokat tartalmaznak. Garantált az azonnali kódolási sikerélmény, a kész programot az olvasó saját tudásának megfelelően azonnal tovább is fejlesztheti.

Második fő haszna e kiadványnak, hogy igazi tapasztalati tudás vezette íróinak kezét, amit igyekeznek is átadni olvasóiknak. Azaz minden egyes téma tárgyalásakor kitérnek azokra a trükkökre, amikre saját magunk esetleg csak többszöri próbálkozás után jöhetnénk rá, és felhívják a figyelmet azokra a buktatókra, amik megkeseríthetik az első kísérleteinket. Általában, igyekeznek mindent úgy bemutatni, hogy az azonnal illeszkedjen a helyes és ajánlott Android-fejlesztési koncepcióba.

Az Android igen gyorsan fejlődő operációs rendszer, évente akár több (fő)verziója is megjelenhet, miközben a régi verziót támogató eszközökből továbbra is sok millió példány van használatban világszerte.

Harmadik nagy érdeme az Amorg íróinak, hogy igyekeznek könyvükben az egész Android történelmet lefedni, nem csak az aktuális API-verzió használatát bemutatni.

Megismerhetjük a különbségeket, újdonságokat és az esetleges visszafelé való kompatibilitási problémákat is, noha ez általában nem jellemző az Android rendszerre.

Erénye még a könyvnek, hogy igyekszik minden korábbi API-verzió esetében felsorolni azokat a külső fejlesztőktől való, nem hivatalos komponens-könyvtárakat is megemlíteni, amikkel az feltuningolható az aktuális változat funkcionalitására.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(4)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (1)
AdamK AdamK
1. hozzászólás
2012-12-03 08:34:06
A kiadó szépen köszöni a részletes és kifejezetten hízelgő recenziót. Nem is védekezésül, hanem azok számára, akik innen szereznek hírt a könyvről, az egyetlen negatív bírálatra szeretnénk reagálni: "Igazából egyetlen hibáját ismerjük csak a könyvnek, mégpedig azt, hogy sem maga a könyv, sem a benne olvasható rengeteg hasznos példaprogram sem érhető el elektronikusan –..." olvasható fentebb. Úgy látszik, a recenzens a lényegre koncentrálva átugrotta az előszót, melynek xiv. oldalán olvasható az az internetcím, ahol a példák elérhetők elektronikusan. Csak azért nem írtuk ki a fülszövegbe (meg ide), hogy az érdeklődőket rávegyük a könyv elolvasására. Kis Ádám
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.