ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Csillapítsa kertvágyát! – tavaszt ígérő Gardenexpo
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Csillapítsa kertvágyát! – tavaszt ígérő Gardenexpo

Csillapítsa kertvágyát! – tavaszt ígérő Gardenexpo

Ma és egész hétvégén várja a látogatókat Magyarország legnagyobb kertiéletmód-kiállítása a Papp László Budapest Sportarénában. A ma nyílt bemutató, a Gardenexpo honlapján ígért megannyi, kertre kész ötlettel, rengeteg újdonsággal, díjnyertes bemutatókerttel testközelben találkozhat a látogató.


A Sportaréna küzdőterén ezúttal csak az idővel, a látnivalókkal és vágyainkkal kellett küzdenünk, de ez sem volt kis feladat. A térbe lépőt igen szép, rendezett és átgondolt kép fogadja: a széles „utcákon” tolongás nélkül lehet sétálni, bámészkodni, az egyes standok, kiállítóhelyek előtt lökdösődés nélkül el lehet férni. A halk és kellemes zenét időnként a hangosbeszélőn a műsorvezető megszakítja, a színpadhoz invitálja a látogatókat, így mi is erre vettük az irányt. Jól is tettük, mert egyúttal képet kaptunk a látnivalókról, és megcsodálhattuk a két, hatalmas négyszögbe elültetett gyönyörű, virágzó, színpompás tulipánokat, a mellettük illatozó tavaszi virágokat. 

A színpadon épp előadás kezdődött, melyből mindhárom napon lesz még, több témában. A passzívházakról szólót, mit én végighallgattam, mindenkinek ajánlom: megtudjuk, hogy már hazánkban is állnak ilyen házak, amelyek jóformán nem fogyasztanak energiát, télen melegek, nyáron elviselhetően hűvösek – aki a jövőre, az unokákra gondol, az csak ilyet építtet. Akinek már van háza-lakása, akár panelben, felújíthatja a passzív házak szigorú normái szerint, mert vannak szakemberek, akik ezt az integrált tervezési munkát értik, végzik, sőt oktatják is. Az EU megfogalmazta az „közel nulla energetikai irányelvét”, melynek megfelelően a tagállamoknak 2019-ig ki kell dolgozniuk új épületenergetikai szabályozásukat, így ez a téma egyre fontosabb lesz hazánkban is. A 20/B standon tájékozódhatnak e kérdéskörről.

Persze, a zsebbe vágó témák mellett a színpad helyet ad grillbemutatóknak és kóstolóknak, itt zajlik a nyereményjáték is: nem kell mást tenni, mint olvashatóan beírni válaszokat egy szórólapra. Ha netán a szerencsét próbálók nincsenek jelen, amikor a nevüket kihúzzák, akkor is megkaphatják nyereményüket. A fődíjra viszont várni kell, de megéri: szép és drága a kerti bútor.

A kerti bútorhoz kert is kell: a Gardenexpón (miért nem mondják, írják magyarul: kertkiállítás!?) igazán van minden, amire csak szükség lehet. Fű, fa, virág, bokor, virágföld, kő, burkolóanyagok, palánták, virágmagok. Rengeteg ötletes virágláda, virágtartó közül a tuskó- vagy fatörzsszerűt említem, melyben muskátlit láttam és a mindenki által ismert raklapból kiépített, magasra rakott, támfalszerű virágtartót, ami megoldja a „mitiscsináljakaraklappal” kérdését, s ez házépítésnél nem ritka. Előbbit a 15a, utóbbit a 6c standon szemrevételezhetik. Nekem tetszett az a stand, ahol nemcsak a virágokat, hanem a vásárlókat is szeretik: ez áll cégtáblán. Alatta pedig sok érdekes kő és díszkavics, dróthálóban. A tízedik születésnapját ünneplő kertészetet a 45a standon lelik meg.

Ha megvan a kert, jól jön hozzá árnyékoló, különleges bútor, hűtés vagy fűtés, vízesés, csobogó, szökőkút, medence, grillsütő, kemence… Örültem az akácból készült, elnyűhetetlen terasznak (6d stand), a szép és ötletes PARKolj bemutatókertnek (36-os stand), mely a hét ilyen közül az egyik. A nagy, kényelmes, babzsák álnév mögé bújó, nem babbal töltött új generációs, multifunkcionális, kültérre-beltérre jó párnáknak (21b stand). A Magyar

Gyula Szakközépiskola tanulójával váltott pár szónak, társaival együtt ültette a tulipánoskertet, és megnéztem a diákok falapra ragasztott műanyag kupakokból felépített, csinos térburkolóját (57. stand). Örültem, hogy nemcsak a megfáradt kertész (ahogy írják), de bárki vehet kézi munkával készült, női és férfi szandált vagy cipőt, ami egyéni rendelésre készítenek el holland szakemberek – úgy 4 hónap alatt.

Kertápoláshoz is van itt minden: locsolórendszerek, kerti eszközök, és ha valaki nem akar füvet nyírni, füvet viszont szeretne, nos, láthat olyan környezetbarát holland pázsitot, ami ezt az gondot egy életre leveszi a válláról, ugyanis: nem kell nyírni. A mai vízárak mellett és főleg azoknak, akik szeretnének takarékoskodni a vízzel környezettudatos kertbarátként, azoknak ajánljuk a geohumust, ami jól megszívja magát a vízzel, így kevesebbet kell locsolni füvet, virágot. Az 58d standot keressék!

A legtöbb kertes házban gyermekek is élnek: Nekik szép, szabványos kerti játékok sora látható. Mindent persze, a legnagyobb kertbe sem érdemes megvenni: látogassanak el a 25-ös kiállítótérhez, ahol egy kalandpark eszközeit próbálhatják ki, akár a számomra újdonságnak tetsző gouswheel (sporteszköz, amely leginkább roller és gördeszka ötvözetére hasonlít) -kereket is.

Ha már említettük a vizet, ami minden kert alfája és ómegája: talán érdemes önöknek is megnézniük azt a készüléket, ami a vízkőképződést úgy akadályozza meg, hogy egyszerűen, bontás nélkül kell a vízvezetékre  szerelni, így nem kell azon gondolkodni, megéri-e az árát. Harminc napig ingyenesen ki is próbálhatják, hogy meggyőződjenek hatásáról. Keressék az1fstandot.

Aki úgy véli, nem tud mindent megjegyezni, vagy tudatosan akar kertészkedni, válogathat több kiadó könyvei közül. Belelapoztam a Cser Kiadó két könyvébe: a fűszernövényekkel és a fűszerspirál építésével kapcsolatos praktikákról szól. Keressék a 2c standot.

A kiállításon még hosszan nézelődhettünk volna, de mindent tán nem is lehet egy nap megtekinteni, megkérdezni. Indulás előtt érdemes tanulmányozni a kert(észeti) kiállítás honlapját, és a tájékozódást jól segítő standtérképpel a kézben felkeresni a kiszemelt kiállítókat: csaknem mindenütt akciókkal, kedvezményekkel várják a látogatókat.

Gardenexpo kerti életmód-kiállítás és vásár; március 22-23-24.; Papp László Budapest Sportaréna; nyitva mindhárom nap 10-18 óra között.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek

A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.