Csillapítsa kertvágyát! – tavaszt ígérő Gardenexpo
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Csillapítsa kertvágyát! – tavaszt ígérő Gardenexpo

Csillapítsa kertvágyát! – tavaszt ígérő Gardenexpo

Ma és egész hétvégén várja a látogatókat Magyarország legnagyobb kertiéletmód-kiállítása a Papp László Budapest Sportarénában. A ma nyílt bemutató, a Gardenexpo honlapján ígért megannyi, kertre kész ötlettel, rengeteg újdonsággal, díjnyertes bemutatókerttel testközelben találkozhat a látogató.


A Sportaréna küzdőterén ezúttal csak az idővel, a látnivalókkal és vágyainkkal kellett küzdenünk, de ez sem volt kis feladat. A térbe lépőt igen szép, rendezett és átgondolt kép fogadja: a széles „utcákon” tolongás nélkül lehet sétálni, bámészkodni, az egyes standok, kiállítóhelyek előtt lökdösődés nélkül el lehet férni. A halk és kellemes zenét időnként a hangosbeszélőn a műsorvezető megszakítja, a színpadhoz invitálja a látogatókat, így mi is erre vettük az irányt. Jól is tettük, mert egyúttal képet kaptunk a látnivalókról, és megcsodálhattuk a két, hatalmas négyszögbe elültetett gyönyörű, virágzó, színpompás tulipánokat, a mellettük illatozó tavaszi virágokat. 

A színpadon épp előadás kezdődött, melyből mindhárom napon lesz még, több témában. A passzívházakról szólót, mit én végighallgattam, mindenkinek ajánlom: megtudjuk, hogy már hazánkban is állnak ilyen házak, amelyek jóformán nem fogyasztanak energiát, télen melegek, nyáron elviselhetően hűvösek – aki a jövőre, az unokákra gondol, az csak ilyet építtet. Akinek már van háza-lakása, akár panelben, felújíthatja a passzív házak szigorú normái szerint, mert vannak szakemberek, akik ezt az integrált tervezési munkát értik, végzik, sőt oktatják is. Az EU megfogalmazta az „közel nulla energetikai irányelvét”, melynek megfelelően a tagállamoknak 2019-ig ki kell dolgozniuk új épületenergetikai szabályozásukat, így ez a téma egyre fontosabb lesz hazánkban is. A 20/B standon tájékozódhatnak e kérdéskörről.

Persze, a zsebbe vágó témák mellett a színpad helyet ad grillbemutatóknak és kóstolóknak, itt zajlik a nyereményjáték is: nem kell mást tenni, mint olvashatóan beírni válaszokat egy szórólapra. Ha netán a szerencsét próbálók nincsenek jelen, amikor a nevüket kihúzzák, akkor is megkaphatják nyereményüket. A fődíjra viszont várni kell, de megéri: szép és drága a kerti bútor.

A kerti bútorhoz kert is kell: a Gardenexpón (miért nem mondják, írják magyarul: kertkiállítás!?) igazán van minden, amire csak szükség lehet. Fű, fa, virág, bokor, virágföld, kő, burkolóanyagok, palánták, virágmagok. Rengeteg ötletes virágláda, virágtartó közül a tuskó- vagy fatörzsszerűt említem, melyben muskátlit láttam és a mindenki által ismert raklapból kiépített, magasra rakott, támfalszerű virágtartót, ami megoldja a „mitiscsináljakaraklappal” kérdését, s ez házépítésnél nem ritka. Előbbit a 15a, utóbbit a 6c standon szemrevételezhetik. Nekem tetszett az a stand, ahol nemcsak a virágokat, hanem a vásárlókat is szeretik: ez áll cégtáblán. Alatta pedig sok érdekes kő és díszkavics, dróthálóban. A tízedik születésnapját ünneplő kertészetet a 45a standon lelik meg.

Ha megvan a kert, jól jön hozzá árnyékoló, különleges bútor, hűtés vagy fűtés, vízesés, csobogó, szökőkút, medence, grillsütő, kemence… Örültem az akácból készült, elnyűhetetlen terasznak (6d stand), a szép és ötletes PARKolj bemutatókertnek (36-os stand), mely a hét ilyen közül az egyik. A nagy, kényelmes, babzsák álnév mögé bújó, nem babbal töltött új generációs, multifunkcionális, kültérre-beltérre jó párnáknak (21b stand). A Magyar

Gyula Szakközépiskola tanulójával váltott pár szónak, társaival együtt ültette a tulipánoskertet, és megnéztem a diákok falapra ragasztott műanyag kupakokból felépített, csinos térburkolóját (57. stand). Örültem, hogy nemcsak a megfáradt kertész (ahogy írják), de bárki vehet kézi munkával készült, női és férfi szandált vagy cipőt, ami egyéni rendelésre készítenek el holland szakemberek – úgy 4 hónap alatt.

Kertápoláshoz is van itt minden: locsolórendszerek, kerti eszközök, és ha valaki nem akar füvet nyírni, füvet viszont szeretne, nos, láthat olyan környezetbarát holland pázsitot, ami ezt az gondot egy életre leveszi a válláról, ugyanis: nem kell nyírni. A mai vízárak mellett és főleg azoknak, akik szeretnének takarékoskodni a vízzel környezettudatos kertbarátként, azoknak ajánljuk a geohumust, ami jól megszívja magát a vízzel, így kevesebbet kell locsolni füvet, virágot. Az 58d standot keressék!

A legtöbb kertes házban gyermekek is élnek: Nekik szép, szabványos kerti játékok sora látható. Mindent persze, a legnagyobb kertbe sem érdemes megvenni: látogassanak el a 25-ös kiállítótérhez, ahol egy kalandpark eszközeit próbálhatják ki, akár a számomra újdonságnak tetsző gouswheel (sporteszköz, amely leginkább roller és gördeszka ötvözetére hasonlít) -kereket is.

Ha már említettük a vizet, ami minden kert alfája és ómegája: talán érdemes önöknek is megnézniük azt a készüléket, ami a vízkőképződést úgy akadályozza meg, hogy egyszerűen, bontás nélkül kell a vízvezetékre  szerelni, így nem kell azon gondolkodni, megéri-e az árát. Harminc napig ingyenesen ki is próbálhatják, hogy meggyőződjenek hatásáról. Keressék az1fstandot.

Aki úgy véli, nem tud mindent megjegyezni, vagy tudatosan akar kertészkedni, válogathat több kiadó könyvei közül. Belelapoztam a Cser Kiadó két könyvébe: a fűszernövényekkel és a fűszerspirál építésével kapcsolatos praktikákról szól. Keressék a 2c standot.

A kiállításon még hosszan nézelődhettünk volna, de mindent tán nem is lehet egy nap megtekinteni, megkérdezni. Indulás előtt érdemes tanulmányozni a kert(észeti) kiállítás honlapját, és a tájékozódást jól segítő standtérképpel a kézben felkeresni a kiszemelt kiállítókat: csaknem mindenütt akciókkal, kedvezményekkel várják a látogatókat.

Gardenexpo kerti életmód-kiállítás és vásár; március 22-23-24.; Papp László Budapest Sportaréna; nyitva mindhárom nap 10-18 óra között.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál

A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.