ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Az olvasás éjszakája: szépíróverseny édes emlékezéssel
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Az olvasás éjszakája: szépíróverseny édes emlékezéssel

Az olvasás éjszakája: szépíróverseny édes emlékezéssel

Bárki benevezhet arra a szépíróversenyre, amelyet a Kossuth Kiadó hirdetett meg az olvasás éjszakája (szeptember 13.) alkalmából. A helyszín: a budapesti Örkény István Könyvesbolt. A téma: az éjszaka. Pontosabban: miről szól az éjszaka? Titkokról, félelmekről? Álmokról, tombolásról? Vágyakozásról, szenvedélyről?


Részlet a programajánlóból: „Az éjszakának titkai vannak. Ismeretlen állatok ébrednek a kertben, a szoba felé vámpír oson, a telihold fényénél szerelmesek omlanak egymás karjába. Félelmek, álmok, csillaghullás – az éjszaka a lehetetlen megvalósulása. Az Olvasás Éjszakáján hatvan kortárs magyar író meséli, olvassa, mutatja, mit jelent számára az éjszaka.”

A szépíróversenyre egyaránt várnak verssel, szabadverssel, versprózával, rövid írásokkal pályázókat. Pusztán terjedelmi határt szabtak a rendezők: legalább fél, legföljebb egy A4 oldal. A szeptember 13-án, pénteken délután kettőtől ötig tartó rendezvénynek a Cultiris Galéria ad helyet az Örkény István Könyvesbolt emeletén (Budapest, XIII., Szent István krt. 26.).

Azokat az alkotókat, akik pénteken délután beviszik a könyvesboltba a művüket, netán még elő is adják, Varga Julis blogger várja a műfajban ismert vendégek társaságában. A Kossuth Kiadó értékes könyvcsomaggal jutalmazza az alkotásokat, amelyeket lehetőség szerint meg is osztják a bolt facebook-oldalán, illetve az eseményhez kapcsolódó felületeken.

És ez még nem minden! A Kossuth különösen gazdag programmal várja az érdeklődőket az olvasás éjszakáján az Örkény István Könyvesboltban délután kettőtől este 11 óráig.

Este hatkor kezdődik a Kata-totó/Totó-Lina: papír és ceruza nélkül; irodalmi játék Varga Kata-Lina színésznővel, aki játszik, mesél, felolvas, verset mond, hegedül, énekel... a magyar- és világirodalom éjszakáiból.

Egy órával később kerül sor Gerendás Péter Gitáromba kapaszkodva című könyvének és a könyvhöz kapcsolódó új cd-nek élő, zenei bemutatójára. Azt mondják: „Ha az élet kifordul négy sarkából, gazdagabban áll össze.” Bizonyára így is van. Csak idő kell hozzá, be kell járni az utat. Ösvényt vágni, gödörbe esni, a legmélyebben érezni a talajt a lábad alatt. Ha onnan képes vagy az elrugaszkodásra, mindez megtörténhet. Különösen, ha van, aki kézen fog...

Varga Gábor mestercukrász reformédességeinek kóstolója este kilenckor kezdődik a könyvesbolt galériáján.

Este tíztől a 100 éve született Weöres Sándorra emlékeznek az olvasás éjszakájának részvevői Pogány Judit és Rátóti Zoltán színművész közreműködésével Weöres Sándor A teljesség felé című hangoskönyvének élő bemutatójával és Weöres Sándor-idézetekkel. 

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.