ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Genetika, élelmiszer, manipuláció – Mindentudás-klubbeszélgetés
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Genetika, élelmiszer, manipuláció – Mindentudás-klubbeszélgetés

A genetikai átalakítások élelmiszer-gazdasági és növénytermesztési használata napi realitás, tudományos sikertörténet és aggodalmak forrása egyszerre. Rendkívül izgalmas tudományos programok folynak, alapvető kutatási eredmények születnek. A világélelmezési tragédiák enyhítésére és a kiélezett nemzetközi élelmiszeripari versenyben esélyes részvételre egyaránt megoldásokat kínálnak a biotechnológiai alkalmazások. Eközben hatékony civil érdekérvényesítő kampányok zajlanak genetikailag módosított élelmiszerek tilalmáért. Tehát: tudományos siker, gazdasági/társadalmi érdek és a laikusok közvetlenül megélt érintettsége, aggodalma.
A Mindentudás Egyeteme Klubja alkalmat kínál arra, hogy az érintettek találkozzanak a józan ész és szakmai megalapozottság közegében. Itt lesznek ezért a nemzetközi színvonalú magyar biotechnológiai kutatás, a tradicionális, s egyben távlatos élelmiszergazdasági ágazat, valamint az idevágó jogalkotásra is hatni képes civil szervezetek képviselői.

A beszélgetés résztvevői: Dudits Dénes növénygenetikus, Bedő Zoltán mezőgazdasági genetikai szakmérnök, Venetianer Pál biokémikus, Balázs
Ervin
kertészmérnök; a házigazda szóvivő: Fábri György.

Helyszín: Kogart Galéria, 1062 Budapest, Andrássy út 112.
Időpont: március 30., este fél 7-től.

A részvételre jelentkezni lehet a 06 30 30 30 310 normál díjszabású telefonszámon, illetve a www.mindentudas.hu oldalon.

A hazai tudományos ismeretterjesztés talán legmerészebb vállalkozása, a Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével, a Matáv és az Axelero Internet társadalmi szerepvállalásával jött létre. Az ennek eredményeképpen megvalósuló program immár hatodik szemeszterébe lépett.

A heti rendszerességgel ismétlődő előadásokat egyre több klubrendezvény, szakmai beszélgetés és közéleti találkozó, valamint internetes oktatási program is kíséri. A Mindentudás Egyeteme megújulása töretlen: az előadások, a klub és a honlap állandó átalakulása mellett új szolgáltatásokkal jelentkezik a program: az online tanulás és a hallgatói kártya is elérhető már a tudomány és a program iránt érdeklődőknek.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
címkék: 
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.