ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A 84 milliárd forintos állami elvonás küldte lejtőre az önkéntes kasszákat
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A 84 milliárd forintos állami elvonás küldte lejtőre az önkéntes kasszákat

A 84 milliárd forintos állami elvonás küldte lejtőre az önkéntes kasszákat

Az idén decemberben két évtizede fennálló önkéntes pénztári szektornak nem sok oka van az ünneplésre. Ez évben több tízezer pénztártag szüntette meg tagságát, de az esztendők óta stagnáló befizetések mostanra már csökkennek. Közben a kasszák a múlt négy évben 84 milliárd forint különadót fizettek, és a banki tranzakciós illeték is egyre nagyobb teherrel sújtja az ágazatot. A probléma az, hogy a kasszák legfontosabb mutatóiban a csökkenés megelőzte a piac telítettségét, ami okozhatja azt, hogy a jövőben az önkéntes pénztárak egyre kisebb mértékben lesznek képesek a törvényben meghatározott TB-kiegészítő feladatok ellátására. A különadókkal terhelt önkéntes pénztári rendszer zsugorodása tovább gyengítheti a magyar állami nyugdíj- és egészségügyi rendszer fenntarthatóságát.


Röviddel a rendszerváltás után, húsz évvel ezelőtt, 1993. decemberében egyhangúlag, az összes parlamenti párt támogatása mellett fogadták el az önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező kasszák működését szabályozó Pénztártörvényt. Az önkéntes kasszák jelenleg 2,3 millió tagot számlálnak, közel 1000 milliárd tagi vagyont kezelnek, évente 130 milliárd forint bevételt realizálnak. A szektor adatai bizonyítják, hogy a húsz évvel ezelőtt megszavazott törvény elérte a célját, mely szerint ma az önkéntes pénztárak a társadalombiztosítás után a második legnagyobb olyan biztosító intézmény, ami tagjai részére nyugdíj-, egészség vagy segélyező szolgáltatást nyújt.Az önsegélyező és egészségkasszák első megtorpanását a tagok által igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások 2006. évi törvényi korlátozása, a nyugdíjkasszákét pedig a 2008. évi pénzügyi válság, okozta. A 2010. évi szigorításra pedig, amely kivetette az önkéntes pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás utáni 25%-os különadót, mindhárom pénztártípus azonnali bevételcsökkenéssel reagált.

Az elmúlt ciklusban a munkáltatói befizetéseket folyamatosan terhelte cafeteria-adó, melynek következtében az önkéntes pénztári szektor addig dinamikus, nem ritkán évi 50%-os növekedést felmutató fejlődése helyett a stagnálás és a csökkenés lett a jellemző. A Független Pénztárszövetség becslése szerint a kasszák bevétele az idén alig éri el a 120 milliárd forintot, ami a tavalyi adóteher növeléssel áll összefüggésben. A munkáltatók nem tudták növelni a kifizethető keretet, így ebből fizették ki az adót, és rövidítették meg egyúttal a munkavállalók juttatásait.A dolgozónként jellemzően 3-4 ezer forintos munkáltatói tagdíjak után a kormány a múlt négy évben 84 milliárd forint adót szedett be. Ez a 84 milliárd forint az a forráskivonás, ami már most hiányzik az egészségügyből, és majd hiányozni fog a nyugdíjrendszer finanszírozásából. A széles nyilvánosság nem is tudja, hogy a költségvetés milyen célra és hogyan használta fel ezeket az adóforintokat.

Dr. Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense figyelmeztet arra, hogy ha a pénztárakra vonatkozó adószabályokban nem történik érdemi enyhítés, az idei mutatók akár negatív trendfordulót is jelezhetnek. Nem csupán arról van szó, hogy a húsz év alatt a semmiből megteremtett, az öngondoskodás jelképévé vált pénztári szektor idővel nem tudja majd a magyar társadalombiztosítás egyenetlenségeit kisimítani, hanem sokkal inkább arról, hogy az önkéntes kasszák megnyirbált bevételei és szolgáltatásai már most 2,3 millió elégedetlen pénztártagot eredményeztek.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.