ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Európai vezetők a terrorizmus ellen – menekültek milliói próbálnak bejutni a fejlett világba
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Európai vezetők a terrorizmus ellen – menekültek milliói próbálnak bejutni a fejlett világba

Európai vezetők a terrorizmus ellen – menekültek milliói próbálnak bejutni a fejlett világba

Az európai vezetők egyértelműen ki akarják nyilvánítani szolidaritásukat Franciaország iránt, ezért csatlakoznak a mai párizsi tömegtüntetéshez. A két terrorakció miatt akkora volt a megdöbbenés, hogy még a Nyugat olyan ellenfelei, mint Kuba és Észak-Korea is részvéttáviratot küldtek. Izrael és a vele szemben álló Irán, valamint a Hezbollah egyaránt elítélte a mészárlást. Orbán Viktor barbárnak és brutálisnak minősítette a támadást, különösen szívbe markolónak nevezve, hogy az az Európai Unióban, Magyarországhoz ennyire közel történt – tudósít az AFP/Yahoo.


Magyarország csaknem három hónap után tegnap felújította a földgázszállításokat Ukrajnával – közölte Kijevben az állami gáztársaság. Naponta, mintegy 3 millió köbméter érkezik a csövön, míg tavaly a magyarok által szállított összmennyiség 600 millió köbméter volt. Mint arról korábban beszámoltunk – írja a Business Recorder/Reuters, a magyar fél decemberben zárta el a csapot, éspedig arra hivatkozva, hogy a télre fel kell töltenie a tárolókat. Ukrajna a múlt évben összesen több mint ötezer millió köbméternyi földgázt kapott Oroszország megkerülésével, a javát Szlovákián keresztül…

A Daily Telegraph brit konzervatív lap úgy ítéli meg, hogy az EU kudarcai közül a bevándorlókkal szembeni politika a legsúlyosabb. Bulgária például acélkerítést épített a török határ mentén, Magyarországon börtönbe, vagy túlzsúfolt egykori laktanyákba zárják az illegálisan érkezőket, sokakat közülük nyugtatóznak.

Afrikai menekültek próbálnak átjutni a Morokkót az észak-afrikai spanyol enklávétól, Melillától elválasztó drótkerítésen. (Kép: Alexander Koerner/Getty Images)

A kontinenst évente majdnem félmillió menedékkérő ostromolja meg, hogy búcsút mondhasson a rettenetes hazai körülményeknek. Ám ők csak egy csekély részét képezik annak a jó 50 millió embernek, aki kénytelen volt elhagyni otthonát, és akik közül milliók próbálnak bejutni a fejlett világba.

Csakhogy Európa nemigen tudja, mitévő legyen a válsággal, amely lehetővé teszi, hogy tagállamai minden irányban megszegjék mind a nemzetközi, mind a hazai jogot. Az egyik ok a dublini szabály, amely előirányozza, hogy a menekülteket oda küldjék vissza, ahol először léptek az EU területére. Ám ez hatalmas terheket ró az olaszokra, a görögökre és a máltaiakra.

A másik tényező, hogy az érintettek nem szeretnének Dél-Európában maradni. Ezért van az, hogy a legtöbb kérelmet Németországban nyújtják be, ám akiket elutasítanak, azok közül igen sokan egyszerűen felszívódnak. Ugyancsak súlyosbítja a helyzetet, hogy az embercsempészet immár sokmilliárdos kereseti forrás lett a bűnözők számára.

Az Európába érkezők szenvedéseit össze sem lehet hasonlítani azzal, amit társaik Törökországban, Libanonban, Jordániában, Kenyában, vagy Szudánban élnek át. Az unió kezdhetné ott, hogy az eddiginél jóval nagyobb támogatást ad a menekülteknek, illetve azoknak az országoknak, amely ennek a borzalmas gondnak a kiindulópontjai.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.