Európai vezetők a terrorizmus ellen – menekültek milliói próbálnak bejutni a fejlett világba
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Európai vezetők a terrorizmus ellen – menekültek milliói próbálnak bejutni a fejlett világba

Európai vezetők a terrorizmus ellen – menekültek milliói próbálnak bejutni a fejlett világba

Az európai vezetők egyértelműen ki akarják nyilvánítani szolidaritásukat Franciaország iránt, ezért csatlakoznak a mai párizsi tömegtüntetéshez. A két terrorakció miatt akkora volt a megdöbbenés, hogy még a Nyugat olyan ellenfelei, mint Kuba és Észak-Korea is részvéttáviratot küldtek. Izrael és a vele szemben álló Irán, valamint a Hezbollah egyaránt elítélte a mészárlást. Orbán Viktor barbárnak és brutálisnak minősítette a támadást, különösen szívbe markolónak nevezve, hogy az az Európai Unióban, Magyarországhoz ennyire közel történt – tudósít az AFP/Yahoo.


Magyarország csaknem három hónap után tegnap felújította a földgázszállításokat Ukrajnával – közölte Kijevben az állami gáztársaság. Naponta, mintegy 3 millió köbméter érkezik a csövön, míg tavaly a magyarok által szállított összmennyiség 600 millió köbméter volt. Mint arról korábban beszámoltunk – írja a Business Recorder/Reuters, a magyar fél decemberben zárta el a csapot, éspedig arra hivatkozva, hogy a télre fel kell töltenie a tárolókat. Ukrajna a múlt évben összesen több mint ötezer millió köbméternyi földgázt kapott Oroszország megkerülésével, a javát Szlovákián keresztül…

A Daily Telegraph brit konzervatív lap úgy ítéli meg, hogy az EU kudarcai közül a bevándorlókkal szembeni politika a legsúlyosabb. Bulgária például acélkerítést épített a török határ mentén, Magyarországon börtönbe, vagy túlzsúfolt egykori laktanyákba zárják az illegálisan érkezőket, sokakat közülük nyugtatóznak.

Afrikai menekültek próbálnak átjutni a Morokkót az észak-afrikai spanyol enklávétól, Melillától elválasztó drótkerítésen. (Kép: Alexander Koerner/Getty Images)

A kontinenst évente majdnem félmillió menedékkérő ostromolja meg, hogy búcsút mondhasson a rettenetes hazai körülményeknek. Ám ők csak egy csekély részét képezik annak a jó 50 millió embernek, aki kénytelen volt elhagyni otthonát, és akik közül milliók próbálnak bejutni a fejlett világba.

Csakhogy Európa nemigen tudja, mitévő legyen a válsággal, amely lehetővé teszi, hogy tagállamai minden irányban megszegjék mind a nemzetközi, mind a hazai jogot. Az egyik ok a dublini szabály, amely előirányozza, hogy a menekülteket oda küldjék vissza, ahol először léptek az EU területére. Ám ez hatalmas terheket ró az olaszokra, a görögökre és a máltaiakra.

A másik tényező, hogy az érintettek nem szeretnének Dél-Európában maradni. Ezért van az, hogy a legtöbb kérelmet Németországban nyújtják be, ám akiket elutasítanak, azok közül igen sokan egyszerűen felszívódnak. Ugyancsak súlyosbítja a helyzetet, hogy az embercsempészet immár sokmilliárdos kereseti forrás lett a bűnözők számára.

Az Európába érkezők szenvedéseit össze sem lehet hasonlítani azzal, amit társaik Törökországban, Libanonban, Jordániában, Kenyában, vagy Szudánban élnek át. Az unió kezdhetné ott, hogy az eddiginél jóval nagyobb támogatást ad a menekülteknek, illetve azoknak az országoknak, amely ennek a borzalmas gondnak a kiindulópontjai.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani

Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.

Bezárás
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket Felelevenítette az egykoron az egész ország által figyelemmel kísért nemzetközi karmesterversenyek hagyományát a Filharmónia Magyarország. Az eseményt októbertől decemberig rendezik meg. Eddig 26 országból – Kínától Oroszországon át Amerikáig – több mint száz pályázót regisztráltak, de május 1-jéig még nyitott a jelentkezés az 1979. január 1. után született karmesterek számára. (A képen: Sir Georg Solti.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.