Janus Pannonius-darab bemutatójára készülnek Békéscsabán
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Janus Pannonius-darab bemutatójára készülnek Békéscsabán

Janus Pannonius-darab bemutatójára készülnek Békéscsabán

A Magyar Művészeti Akadémia meghívta kamaraszínházi sorozatába a Zalán Tibor (a képen): Midőn halni készült című művéből Merő Béla rendezésében készült darabot. A dráma 2008-ban íródott, de az alkotók úgy döntöttek, átalakítják, és monodrámát készítenek belőle, mely nagyon nehéz, de csodálatos feladat Bartus Gyulának.


A darab május 7-ére készül, amikor is a fővárosi nézők a pesti Vigadó színpadán tekinthetik meg az előadást. A darab Janus Pannonius / Csezmiczei János utolsó, elképzelt óráit vetíti a néző elé. A mű a reneszánsz kor általunk kevéssé ismert zsenijének végóráit pergeti le könyörtelen élességgel és őszinteséggel, számvetését életével – halálával, boncolgatja bonyolult kapcsolatát Hunyadi Mátyással, és közvetett módon ugyan, de felmutatja a kor bonyolult politikai erővonalait. Voltaképpen a mű egészén végigvonuló vízió fogja össze a darabot, amelyben Janus az állandóság. Janus egyetlen segítője egy cselédlány, akit hol az életében előforduló nőknek, hol pedig az édesanyjának lát. A cselédlányt Komlósi Katalin alakítja. Néhol meghökkentő, pikáns részletekkel tarkított a monodráma, ezzel együtt gondolkodtat és katarzist nyújt.

A művet a kiváló költő, író, dramaturg, dalszöveg- és hangjáték-író, pedagógus, egyetemi tanár Zalán Tibor jegyzi. Az író 20 díjjal büszkélkedhet, a többi között József Attila-díjjal és legutóbb, az idén megkapta a Magyarország Babérkoszorúja-díjat is. Éppen évtizede kitüntették A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével.

A rendező Merő Béla, akinek, több mint száz rendezése volt eddig. Három diplomával büszkélkedhet, melyből az egyiket a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakos hallgatójaként szerezte; színház-esztétikai doktor.

Alapítója és rendezője volt a zalaegerszegi Hevesi SándorSzínháznak, az ottani Erdei Színház művészeti vezetője is volt, és a Kőszegi Várszínház művészeti vezetőjeként, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház alapító vezetőjeként is ismerhetik. Radnóti-díjat és Fehér Rózsa-díjat kapott. Eddig két színháztudományi könyv fűződik a nevéhez.

A főszereplő Bartus Gyula Jászai-díjas színművész, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Dolgozott a nyíregyházi Móricz Zsigmond, a Pécsi Nemzeti, a Veszprémi Petőfi Színházban; jó két évtizeddel ezelőtt Békéscsabához kötötte életét és karrierjét. Szabadidejében novellákat, darabot ír, mert a szellemi alkotó sohasem pihen.

Vallomásából idézünk: „Büszke vagyok arra, hogy Magyarország színésze lehetek. Büszke vagyok azokra, akik megteremtették nekem azt a lehetőséget, hogy színész lehessek! Büszke vagyok azokra a magyar írókra, akik írtak a nemzetről, és büszke vagyok arra, hogy játszhatom darabjaikat. Nagyon szeretek magyar szerzők, hazánkról szóló darabjaiban játszani.”

A cselédlány szerepében a békéscsabai Komlósi Katalin csaknem tíz év után tér vissza a színházhoz. Sok mindenben kipróbálta magát, gyorsírást és óvodapedagógiát tanult. Dolgozott a régi ifiházban, a Tourinform-irodában, az Emlékházban, még a városházán is, ahol ma előadói munkakört tölt be. Mindenütt konferált, rádiózott, sokat énekelt színpadon, mégis hiányzott valami. Az egyetlen és igaz szerelem. A színház! Tíz év után újra „iskolapadba ült”, hogy végigvigye, amit annak idején elkezdett.

Zalán Tibor: Midőn halni készült című művének házi bemutatója április 21-én lesz a békéscsabai Stúdiószínházban.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
,,Aki hallgat, az is beszél”
,,Aki hallgat, az is beszél”

Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)

Bezárás
Juncker kiáll a szociális Európa mellett – a szolidaritás nem egyirányú utca A szolidaritás nem egyirányú utca – üzente elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök a menekültkérdésről szólva, az APA osztrák hírügynökségnek adott, terjedelmes, exkluzív interjújában, amelyet ma hajnalban tettek közzé. – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió szociálpolitikai vívmányainak továbbfejlesztését, a „szociális Európát”, vagyis a kontinens integrációjának jóléti pillérét kívánja hangsúlyozni a római csúcstalálkozó zárónyilatkozatában.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Mostantól mindenki maga állíthatja össze mobil díjcsomagját Teljes egészében az ügyfelek saját igényeihez, használati szokásaihoz igazítható tarifarendszert vezet be mától a Magyar Telekom, miután új alapokra helyezte lakossági havidíjas mobiltelefon-szolgáltatási kínálatát. Az ügyfelek maguk állíthatják össze a csomagjukat, miközben meghatározzák: mennyit szeretnének telefonálni illetve mobilon internezni.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.