ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Janus Pannonius-darab bemutatójára készülnek Békéscsabán
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Janus Pannonius-darab bemutatójára készülnek Békéscsabán

Janus Pannonius-darab bemutatójára készülnek Békéscsabán

A Magyar Művészeti Akadémia meghívta kamaraszínházi sorozatába a Zalán Tibor (a képen): Midőn halni készült című művéből Merő Béla rendezésében készült darabot. A dráma 2008-ban íródott, de az alkotók úgy döntöttek, átalakítják, és monodrámát készítenek belőle, mely nagyon nehéz, de csodálatos feladat Bartus Gyulának.


A darab május 7-ére készül, amikor is a fővárosi nézők a pesti Vigadó színpadán tekinthetik meg az előadást. A darab Janus Pannonius / Csezmiczei János utolsó, elképzelt óráit vetíti a néző elé. A mű a reneszánsz kor általunk kevéssé ismert zsenijének végóráit pergeti le könyörtelen élességgel és őszinteséggel, számvetését életével – halálával, boncolgatja bonyolult kapcsolatát Hunyadi Mátyással, és közvetett módon ugyan, de felmutatja a kor bonyolult politikai erővonalait. Voltaképpen a mű egészén végigvonuló vízió fogja össze a darabot, amelyben Janus az állandóság. Janus egyetlen segítője egy cselédlány, akit hol az életében előforduló nőknek, hol pedig az édesanyjának lát. A cselédlányt Komlósi Katalin alakítja. Néhol meghökkentő, pikáns részletekkel tarkított a monodráma, ezzel együtt gondolkodtat és katarzist nyújt.

A művet a kiváló költő, író, dramaturg, dalszöveg- és hangjáték-író, pedagógus, egyetemi tanár Zalán Tibor jegyzi. Az író 20 díjjal büszkélkedhet, a többi között József Attila-díjjal és legutóbb, az idén megkapta a Magyarország Babérkoszorúja-díjat is. Éppen évtizede kitüntették A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével.

A rendező Merő Béla, akinek, több mint száz rendezése volt eddig. Három diplomával büszkélkedhet, melyből az egyiket a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakos hallgatójaként szerezte; színház-esztétikai doktor.

Alapítója és rendezője volt a zalaegerszegi Hevesi SándorSzínháznak, az ottani Erdei Színház művészeti vezetője is volt, és a Kőszegi Várszínház művészeti vezetőjeként, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház alapító vezetőjeként is ismerhetik. Radnóti-díjat és Fehér Rózsa-díjat kapott. Eddig két színháztudományi könyv fűződik a nevéhez.

A főszereplő Bartus Gyula Jászai-díjas színművész, aki a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Dolgozott a nyíregyházi Móricz Zsigmond, a Pécsi Nemzeti, a Veszprémi Petőfi Színházban; jó két évtizeddel ezelőtt Békéscsabához kötötte életét és karrierjét. Szabadidejében novellákat, darabot ír, mert a szellemi alkotó sohasem pihen.

Vallomásából idézünk: „Büszke vagyok arra, hogy Magyarország színésze lehetek. Büszke vagyok azokra, akik megteremtették nekem azt a lehetőséget, hogy színész lehessek! Büszke vagyok azokra a magyar írókra, akik írtak a nemzetről, és büszke vagyok arra, hogy játszhatom darabjaikat. Nagyon szeretek magyar szerzők, hazánkról szóló darabjaiban játszani.”

A cselédlány szerepében a békéscsabai Komlósi Katalin csaknem tíz év után tér vissza a színházhoz. Sok mindenben kipróbálta magát, gyorsírást és óvodapedagógiát tanult. Dolgozott a régi ifiházban, a Tourinform-irodában, az Emlékházban, még a városházán is, ahol ma előadói munkakört tölt be. Mindenütt konferált, rádiózott, sokat énekelt színpadon, mégis hiányzott valami. Az egyetlen és igaz szerelem. A színház! Tíz év után újra „iskolapadba ült”, hogy végigvigye, amit annak idején elkezdett.

Zalán Tibor: Midőn halni készült című művének házi bemutatója április 21-én lesz a békéscsabai Stúdiószínházban.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.