ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Hétköznapi hősnők – ötéves a Richter Aranyanyu-díj
főoldal >  Egyéb >  Mozaik
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hétköznapi hősnők – ötéves a Richter Aranyanyu-díj

Hétköznapi hősnők – ötéves a Richter Aranyanyu-díj

Kiváló pedagógusok, orvosok, ápolónők, szociális munkások – valamennyien nők. Felfigyelünk rájuk, sőt néha meghökkenünk emberségükön, szeretetükön. De aztán hamar megfeledkezünk róluk, jóllehet, olykor meghatározó szerepet játszanak/játszottak az életünkben, vagy hozzátartozóink életében. A Richter Gyógyszergyár közreműködésével most bárki hozzájárulhat egy-egy „aranyanyu” méltatásához.


Ötödik alkalommal az idén hirdették meg a Richter Aranyanyu Díjat, amellyel olyan kiemelkedő egészségügyi, oktatási vagy szociális tevékenységet ismernek el, amelyet nők végeznek, példamutatóan és lelkiismeretesen – úgy gondoskodva rólunk, mint a saját édesanyánk. A díjat és az azzal járó 200 ezer forint pénzjutalmat kilenc nő veheti át majd az ősszel. Az alapítók négy kategóriában várják az ajánlásokat a kezdeményezés honlapján szeptember 15-ig. Az idén egyébként először lehet szociális területen dolgozó nőket is jelölni. Személyes történetben kell bemutatni a jelöltet egy legfeljebb 1500 karakteres írásban, és meg kell fogalmazni, hogy az ajánló miért tartja őt érdemesnek a kitüntetésre.

Korábbi Aranyanyuk a díjalapító Rácz Zsuzsával (középen).

Tízezreket mozgósítottak a tavalyi Aranyanyuk. Akkor negyedik alkalommal ismerte el a szakma és a nagyközönség a nélkülözhetetlen egészségügyi dolgozókat, orvosnőket és pedagógusokat. Több mint százezren fejezték ki szavazatukkal elismerésüket 2011 óta azoknak a nőknek, akik szinte láthatatlanul visznek végbe igazi hőstetteket naponta, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. Eddig huszonnyolcan, köztük orvosok, pedagógusok és egészségügyi szakdolgozók vehették át a díjat.

Az ötödik, jubileumi év méltó megünneplése alkalmából az eddigi három kategória – orvosnő, pedagógus és egészségügyi szakdolgozó – kibővül a szociális területen dolgozó nőkkel. Statisztikai adatok szerint a szociális területen körülbelül 75 ezren dolgoznak, négyötödük nő. Ők foglalkoznak az óvó segítségre szoruló gyermekekkel és felnőttekkel, a gondoskodásra szoruló idősekkel és fogyatékosokkal, a hajléktalanokkal, a betegekkel, kirekesztettekkel, a szociális válságba sodródottakkal és a szegénységben élőkkel. Bár az egykorihoz képest sokkal képzettebbek a mai szociális szakemberek, a foglalkozás tekintélye mégis csökkent. A szociális területen dolgozókra azonban öregedő társadalmunkban egyre nagyobb felelősség hárul.

 

Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. 2011-ben hívta életre a Richter Aranyanyu-díjat. A zsűri tagjai: Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője, Rácz Zsuzsa, Kriston Andrea, a Kriston-féle intimtorna-módszer kidolgozója, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, valamint Dobó Kata színésznő. A Ridikül Magazin az idén is átad különdíjat a november végi ünnepségen.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.