Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon

Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon

Európai világcég magyarországi kutatóhelye hívta vendégségbe mára az érdeklődő nagyközönséget abból az alkalomból, hogy a magyar Bosch Budapesti Fejlesztési Központja ezen a napon ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Hihetetlen, de igaz: aki tudomást szerzett a széles körben meghirdetett jubileumról, az egyszerű internetes regisztrációval máris vendéggé léptethette elő magát.


Már a meghirdetett kezdés, reggel tíz óra előtt százak áramlottak a kőbányai, Gyömrői úti Bosch-negyed irányába. Aki elszánta magát a részvételre, jól tudta: szerfölött ritka alkalom részese lehet. Lapunk jó két hónappal ezelőtt számolt be arról, hogy ünnepi külsőségek között nyitotta meg kibővített fejlesztési központját a magyar Bosch. A vállalatóriásnak ez a beruházása a második legnagyobb európai autóipari fejlesztési komplexuma. Általa egy 32 milliárd forint értékű beruházás fejeződött be, miközben az építkezés, a bővülés korántsem ért véget.

Akik ma eljöttek a születésnapi partira, láthatták: szemben újabb nagy építkezés folyik. A Bosch, amely világszerte kereken 360 ezer munkatársa révén Földünk egyik legnagyobb ipari, kutatási, fejlesztési, sőt tudományos-oktatási konglomerátuma, nem csupán a fővárosban, hanem Hatvanban, Miskolcon, Egerben, Eger-Makláron, Kecskeméten, Pécelen is jelen van, mintegy tizenegyezer embernek ad érdekes, jól fizető munkát nyugat-európai színvonalú körülmények között. Hosszú távra rendezkedett be nálunk, jelenlétét – a cég jelmondatára is alapozva – életre tervezi.

A mai nagyszabású nyílt napon különösen sok figyelmet szenteltek a vendéglátók a gyerekeknek. Az udvaron hófehér automobilok várták a kis vezetőket, akik olyan természetességgel irányították járműveiket, mintha csak beleszülettek volna kis autókba. Mások egyenesen a nagy rendezvényterembe mentek, ahol a drága Halász Judit várta őket szokásosan magas színvonalú szórakoztató, interaktív zenés-énekes műsorával. Természetesen nem csupán a kicsik, a szüleik is együtt énekeltek, játszottak az örökifjú művésznővel. Ebéd utánra a felnőtteknek szerveztek ugyanoda szórakoztató műsort, ugyanis megérkezett a Bosch-birodalom big bandje Stuttgartból, hogy örökzöld melódiákkal kedveskedjék a kellemes dallamokat kedvelő sokaságnak.

Nyílt nap lévén nem csupán az udvar meg a nagy rendezvény- és étterem várta a vendégeket, hanem a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának valamennyi munkahelye is – az ott dolgozó, meglepően fiatal mérnök hölgyek és urak kalauzolták a látogatókat, hogy részletesen beszámoljanak éppen időszerű munkáikról, terveikről, módszereikről, a már megvalósult és reménybeli újításaikról, találmányaikról, szabadalmaikról – persze, érthetően, csak olyan mélységig, hogy ne veszélyeztessék a cég érdekeit.

Megtudhatta a bizonnyal ezernél sokkal több vendég, hogy a magyarországi Bosch-csoport éppen másfél évtizeddel ezelőtt telepítette autóipari technológiai fejlesztőmunkáinak egy részét Budapestre, és tíz évvel ezelőtt (ez a mai évfordulós rendezvénysorozat apropója is!), 2005 októberében önálló vállalati egységgé szerveződtek a már itt működő fejlesztési osztályok. Ők alkották a Bosch frissen létrejött Budapesti Fejlesztési Központjának alapját.

Az Infovilág is megírta: a cég azzal számolt, hogy a fejlesztési központ  második ütemének a befejeztével, 2016-ban (!) ezer mérnök fog itt dolgozni. Csakhogy a beruházás egy évvel előbb megvalósult, és nem ezer, hanem máris 1300 kiválóan képzett mérnököt foglalkoztat ezen a helyen a Bosch.

(Akik itt dolgozhatnak, derült ki a nyílt nap házigazdáinak szavaiból, egyáltalán nem kívánkoznak el szülőföldjükről; a Boschon belül rendszeresen mennek más gyárakba, országokba gyakorlatra, tapasztalatcserére, ráadásul itt ugyanolyan körülmények között dolgoznak, mint ezer kilométerrel nyugatabbra…)

És miként már utaltunk rá, a beruházás folytatódik, készül a harmadik innovációs és fejlesztő tömb, melynek tartozéka a már álló négyemeletes garázs.

A nyílt nap számos állomásán elhangzott tájékoztatókból kiderült, hogy a budapesti mérnökök mindenekelőtt elektronikus vezérlőegységeket, a gépkocsivezetőt támogató biztonsági rendszereket, érzékelőket fejlesztenek sokmilliós sorozatgyártásra. A nagy cél a legnagyobb mértékben automatizált járművezetés. Ebből nem pusztán a számítógépek képernyőin és házi vetítéseken tartottak szemléletes bemutatókat, hanem két személygépkocsival is a cég udvarán. A tesztmérnökök még a legtapasztaltabb és az újdonságokat jól ismerő autósoknak is tudtak számos meglepőt produkálni bemutatóikon. A Boschnál fejlesztett, a jármű csaknem valamennyi porcikáját figyelő, saját, belső hálózata révén együttműködésre hangolt irányító, ellenőrző fedélzeti rendszer robotpilótaként képes vezetni a látszólag „közönséges” gépkocsit.

A mérnökök meggyőződése, hogy még ebben az évtizedben elkészül a nagy sorozatban gyártható, a mesterséges intelligencia által abszolút biztonsággal közlekedő gépkocsi. A Boschnál természetesen a környezet védelme is prioritás. Miközben nagy szellemi befektetéssel munkálkodnak motorgyártókkal egyetemben a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátású és hibrid (elektromotoros+robbanómotoros) hajtóművek fejlesztésén, a fő célt – tisztán és teljesen elektromos meghajtású, nagy távolságok megtételére képes, gyors gépkocsi kifejlesztését – egy percre sem tévesztik szem elől.

 

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
A helytelen fűtés, avagy a láthatatlan tömeggyilkos
A helytelen fűtés, avagy a láthatatlan tömeggyilkos

Az OECD számításai szerint Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt, amelyet csaknem háromnegyed részt a lakossági (helytelen!) fűtés okoz. Az állapot javítására ad tanácsot a WWF Magyarország két nappal „a Föld órája” előtt.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.