ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon

Fantázia és valóság – tágra nyílt kapuk, szemek, fülek a születésnapon

Európai világcég magyarországi kutatóhelye hívta vendégségbe mára az érdeklődő nagyközönséget abból az alkalomból, hogy a magyar Bosch Budapesti Fejlesztési Központja ezen a napon ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Hihetetlen, de igaz: aki tudomást szerzett a széles körben meghirdetett jubileumról, az egyszerű internetes regisztrációval máris vendéggé léptethette elő magát.


Már a meghirdetett kezdés, reggel tíz óra előtt százak áramlottak a kőbányai, Gyömrői úti Bosch-negyed irányába. Aki elszánta magát a részvételre, jól tudta: szerfölött ritka alkalom részese lehet. Lapunk jó két hónappal ezelőtt számolt be arról, hogy ünnepi külsőségek között nyitotta meg kibővített fejlesztési központját a magyar Bosch. A vállalatóriásnak ez a beruházása a második legnagyobb európai autóipari fejlesztési komplexuma. Általa egy 32 milliárd forint értékű beruházás fejeződött be, miközben az építkezés, a bővülés korántsem ért véget.

Akik ma eljöttek a születésnapi partira, láthatták: szemben újabb nagy építkezés folyik. A Bosch, amely világszerte kereken 360 ezer munkatársa révén Földünk egyik legnagyobb ipari, kutatási, fejlesztési, sőt tudományos-oktatási konglomerátuma, nem csupán a fővárosban, hanem Hatvanban, Miskolcon, Egerben, Eger-Makláron, Kecskeméten, Pécelen is jelen van, mintegy tizenegyezer embernek ad érdekes, jól fizető munkát nyugat-európai színvonalú körülmények között. Hosszú távra rendezkedett be nálunk, jelenlétét – a cég jelmondatára is alapozva – életre tervezi.

A mai nagyszabású nyílt napon különösen sok figyelmet szenteltek a vendéglátók a gyerekeknek. Az udvaron hófehér automobilok várták a kis vezetőket, akik olyan természetességgel irányították járműveiket, mintha csak beleszülettek volna kis autókba. Mások egyenesen a nagy rendezvényterembe mentek, ahol a drága Halász Judit várta őket szokásosan magas színvonalú szórakoztató, interaktív zenés-énekes műsorával. Természetesen nem csupán a kicsik, a szüleik is együtt énekeltek, játszottak az örökifjú művésznővel. Ebéd utánra a felnőtteknek szerveztek ugyanoda szórakoztató műsort, ugyanis megérkezett a Bosch-birodalom big bandje Stuttgartból, hogy örökzöld melódiákkal kedveskedjék a kellemes dallamokat kedvelő sokaságnak.

Nyílt nap lévén nem csupán az udvar meg a nagy rendezvény- és étterem várta a vendégeket, hanem a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának valamennyi munkahelye is – az ott dolgozó, meglepően fiatal mérnök hölgyek és urak kalauzolták a látogatókat, hogy részletesen beszámoljanak éppen időszerű munkáikról, terveikről, módszereikről, a már megvalósult és reménybeli újításaikról, találmányaikról, szabadalmaikról – persze, érthetően, csak olyan mélységig, hogy ne veszélyeztessék a cég érdekeit.

Megtudhatta a bizonnyal ezernél sokkal több vendég, hogy a magyarországi Bosch-csoport éppen másfél évtizeddel ezelőtt telepítette autóipari technológiai fejlesztőmunkáinak egy részét Budapestre, és tíz évvel ezelőtt (ez a mai évfordulós rendezvénysorozat apropója is!), 2005 októberében önálló vállalati egységgé szerveződtek a már itt működő fejlesztési osztályok. Ők alkották a Bosch frissen létrejött Budapesti Fejlesztési Központjának alapját.

Az Infovilág is megírta: a cég azzal számolt, hogy a fejlesztési központ  második ütemének a befejeztével, 2016-ban (!) ezer mérnök fog itt dolgozni. Csakhogy a beruházás egy évvel előbb megvalósult, és nem ezer, hanem máris 1300 kiválóan képzett mérnököt foglalkoztat ezen a helyen a Bosch.

(Akik itt dolgozhatnak, derült ki a nyílt nap házigazdáinak szavaiból, egyáltalán nem kívánkoznak el szülőföldjükről; a Boschon belül rendszeresen mennek más gyárakba, országokba gyakorlatra, tapasztalatcserére, ráadásul itt ugyanolyan körülmények között dolgoznak, mint ezer kilométerrel nyugatabbra…)

És miként már utaltunk rá, a beruházás folytatódik, készül a harmadik innovációs és fejlesztő tömb, melynek tartozéka a már álló négyemeletes garázs.

A nyílt nap számos állomásán elhangzott tájékoztatókból kiderült, hogy a budapesti mérnökök mindenekelőtt elektronikus vezérlőegységeket, a gépkocsivezetőt támogató biztonsági rendszereket, érzékelőket fejlesztenek sokmilliós sorozatgyártásra. A nagy cél a legnagyobb mértékben automatizált járművezetés. Ebből nem pusztán a számítógépek képernyőin és házi vetítéseken tartottak szemléletes bemutatókat, hanem két személygépkocsival is a cég udvarán. A tesztmérnökök még a legtapasztaltabb és az újdonságokat jól ismerő autósoknak is tudtak számos meglepőt produkálni bemutatóikon. A Boschnál fejlesztett, a jármű csaknem valamennyi porcikáját figyelő, saját, belső hálózata révén együttműködésre hangolt irányító, ellenőrző fedélzeti rendszer robotpilótaként képes vezetni a látszólag „közönséges” gépkocsit.

A mérnökök meggyőződése, hogy még ebben az évtizedben elkészül a nagy sorozatban gyártható, a mesterséges intelligencia által abszolút biztonsággal közlekedő gépkocsi. A Boschnál természetesen a környezet védelme is prioritás. Miközben nagy szellemi befektetéssel munkálkodnak motorgyártókkal egyetemben a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátású és hibrid (elektromotoros+robbanómotoros) hajtóművek fejlesztésén, a fő célt – tisztán és teljesen elektromos meghajtású, nagy távolságok megtételére képes, gyors gépkocsi kifejlesztését – egy percre sem tévesztik szem elől.

 

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.