ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Davosi fórum: a negyedik ipari forradalom küszöbén
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Davosi fórum: a negyedik ipari forradalom küszöbén

Davosi fórum: a negyedik ipari forradalom küszöbén

Itthon alig vesznek róla tudomást, de minden év elején egy hétig a világ figyelme Davosra összpontosul. A vendéglista idén is önmagáért beszélt: negyven állam- és kormányfő, tíz jegybanki vezér, sok száz kormánytag (köztük Joe Biden amerikai alelnök és John Kerry külügyminiszter), még több üzleti vezető a General Motorstól a Microsoftig.


Közép-Kelet Európa hagyományosan nem a súlyának megfelelően képviselteti magát a 1971 óta rendezett találkozón, amelyen a politika, a civil társadalom és az üzleti élet meghatározó szereplői (az idén 2500-an) vesznek részt, hogy kötetlen formában megvitassák a legégetőbb globális kérdéseket, előkészítsék a későbbi döntéseket (ezért is fontos a személyes jelenlét).

A hétvégén zárult tanácskozást négy fő téma: a negyedik ipari forradalom, az alacsony világgazdasági növekedés és nyersanyagárak, az éghajlatváltozás, valamint a biztonsági (beleértve a migrációt) kérdések köré szervezték. A fórumra készített kockázati jelentés szerzői szerint korábban soha nem voltak ennyire szerteágazóak az emberiségre leselkedő veszélyek és kihívások. Tízéves távlatban a legkomolyabb gond a klímaváltozás megfékezése lehet, ezt követi a tömegpusztító fegyverek bevetésének hatása, a vízhiány, a tömeges elvándorlás, illetve az energiaár-sokk. A legsürgetőbb probléma mindezek közül a migráció.

A megértéshez támpontot nyújthat, hogy a harmadik ipari forradalom a számítógépek tömeges elterjedése volt, ez az úgynevezett digitális kor, amely a múlt század közepén indult. Erre épül a negyedik forradalom, amely a hagyományos és a digitális ipar egyesítését jelenti.

Ez már a biotechnológia, a mesterséges intelligencia vagy a 3D-s nyomtatás fejődésének korszaka. A különböző járművekben, gépekben, berendezésekben elhelyezett szenzorok érzékelik, hogy mikor milyen felújításra vagy szervizre van szükség. A rögzített adatokat továbbítják a gyártóknak, akik a gépek vagy alkatrészek gyártását a valós igényeknek megfelelően tudják időzíteni, a rutinmunkákat teljes mértékben robotok veszik át.

Ferenc pápa a Fórumnak címzett üzenetében azt írta, nem szabad hagyni, hogy az emberek helyét lélektelen robotok vegyék át, meg kell akadályozni, hogy a Föld „üres kertté váljék, amelynek gyümölcseiben csak kiválasztottak kis csoportja osztozhat.”

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek

A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.