ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Az elitek kudarca tönkreteszi Európát – Orbán szelleme lengi be az uniót
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Az elitek kudarca tönkreteszi Európát – Orbán szelleme lengi be az uniót

Az elitek kudarca tönkreteszi Európát – Orbán szelleme lengi be az uniót

A német Die Welt szerint az elitek kudarca tönkreteszi Európát és a mostani év alighanem döntő lesz az összefogás jövője szempontjából. A kommentár úgy véli, hogy amikor jó idők jártak, akkor nem volt gond, hogy az embereket nem kérdezték meg még olyan ügyekben sem, mint az euró bevezetése, vagy a keleti bővítés. Ám a válság idején üresnek és gyengének bizonyul az unió. Az idén olyan sorsfordító témák kerülnek terítékre, mint a brit kilépés, továbbá egyes államok hajlama a folyamatos szerződésszegésre, egészen odáig, hogy Magyar- és Lengyelországban megkérdőjelezik az alapvető politikai értékeket.


Úgy látszik, hamarosan eldől, hogy lesz-e Európa-terv, és ha igen, akkor milyen. Az egyes tagállamokban a politikai vezetés éppen azon van, hogy felszámolja mindazt, ami évtizeden át épült. Persze a brüsszeli bürokratákat mindig is szapulták, amikor valami nem jól ment, ám az új, hogy módszeresen tüzelik a lakosságot Európa-ellenes jelszavakkal. És jelenleg nem látható, miként lehetne visszatuszkolni a palackba a populisták által kiengedett szellemeket.

Persze Brüsszel is hibázott: nem lett volna szabad sokáig tétlenül szemlélni a magyarországi fejleményeket. Így ugyanis már nagyon nehéz megakadályozni Kaczynskinál azt, amit Orbánnak megengedtek. Ám ha nem gátolják meg, hogy a lengyel kormány aláássa a jogállam alapelveit, akkor más politikusok is felbátorodnak, hogy kövessék ez az utat.

Az EU elszalasztotta, hogy a megfelelő időpontban avatkozzék be a magyaroknál, ily módon azonban szabad utat nyitott a jobboldali populisták ügyködésének a térségben. Legalább ekkora mulasztás volt elfogadni a dél-európai államok eladósodási politikáját. Az ottani baloldali populizmus és a közép-európai jobboldali populizmus olyan centrifugális erővé vált, ami összedőléssel fenyegeti az Európa-házat.

Mindehhez jött a menekültválság, amely láthatóvá tette a földrész ellentmondásait és megosztottságát. Kiderült, hogy a tagok nemigen ragaszkodnak az alapszerződéshez. És nemigen lehetett tapasztalni a szolidaritást, a szervezet inkább önző haszonlesők gyülekezetének tűnt föl, amelyben szinte mindenki csak a saját előnyére ügyelt. A schengeni térség gyakorlatilag nem létezik, de még rosszabb, hogy az EU a külső határok védelméhez a szomszédos államok jóindulatára van rászorulva. Ily módon azonban olyan országok zsarolhatják, amelyek nem demokratikusak. A legszörnyűbb azonban az unió szempontjából, hogy nem látszik, hol van a gondok megoldása.

A közös döntési jogkörök demokratizálása csak tovább növelné a populista erők vétójogát. Jelenleg úgy áll, hogy aki javítani akarja a tárgyalási pozícióit Brüsszellel szemben, az meghirdeti, odahaza az adott kérdésben népszavazást tart. A populista kormányok már stratégiát építettek erre az alkutaktikára. Politikájuk ellentétben áll az alapszerződésekkel és az alapvető értékekkel. És megkérik az árát minden kompromisszumnak. Zsarolásra használják a többiek megegyezési készségét, miközben a nemzeti érdekek védelmezőinek állítják be magukat, és továbbra is átpasszolják a klientúrának az EU által finanszírozott anyagi előnyöket.

Világos, hogy egy ilyen Európának nincs jövője.

A számlát elsősorban azok az országok fizetik majd meg, amelyek populista vezetést segítettek hatalomra, erre bőven van példa az európai történelemben. Hogy a németek idáig ellenálltak a populizmusnak, az részben azzal magyarázható, hogy nekik már volt részük ilyesmiben, és tanultak belőle.

Egy tekintélyes szakértő képtelenségnek tartja azt az először Orbán Viktor által felvetett ötletet, hogy Macedónia tartóztassa fel a menekülthullámot, amelyhez hasonló 50 éve nem volt a földrészen – írja a Financial Times. Az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű kutató intézet vezetője úgy gondolja, őrült elképzelés, hogy éppen a térség leggyengébb államainak segítségével akarnak kerítést emelni az EU-tag Görögország határán. Az alig kétmilliós macedón államnak kellene megbirkóznia az embertömeggel és azzal, hogy éppen ebből a politikából következően alaposan beindulnak majd az embercsempészek. De úgy látszik, hogy a javaslat elnyerte Brüsszel és Berlin áldását, miközben az ellenzők arra figyelmeztetnek, hogy a következmény humanitárius katasztrófa és az egész balkáni régió destabilizálódása lesz.

A macedón belügyminiszter azt mondja, tele vannak belső gondokkal, áprilisban választások lesznek, ők ennél többet nem tudnak tenni a válság kezelésére, mint jelenleg. Miközben tavaly augusztus óta nemigen van olyan nap, amikor 2 ezernél kevesebben érkeznének. A múlt évben 1 millióan haladták át az országon. A helyi rendőrség viszont nincs megfizetve és rosszul felszerelt. Az unió kész segíteni, ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a görög határ lezárása csak Albánia felé terelné a tömeget. Az embercsempészek egyébként máris kaszálnak.

A populizmus következménye az, hogy mindenütt vannak Donald Trumpok, így Európában is, miközben az amerikai politikus karikatúra ugyan, de nem vicc – írja a Der Spiegel. Akár a világ legerősebb országának elnöke is lehet belőle. Európai változatai nem olyan nagyhangúak és magabiztosak, mint ő, de ők is fennhéjáznak, irrelális dolgokat ígérnek, a nemzet nagyságára hivatkoznak, Orbán-tól Le Pen-en át egészen a német AfD-ig.

Az amerikai példa azt mutatja, hogy a két tábor erősen megosztott, ellenséges törzsek tagjaiként állnak egymással szemben, már nincs közös értékrendjük. Ilyen viszonyok közepette azután a populistáknak mindig könnyű a dolguk. A nagyfokú elidegenedésben főleg a gazdaság és a sajtó játszik szerepet. Sokan érzik úgy, hogy nekik nem jut a jólétből. Fogyatkozik a középréteg, a demokrácia tartópillére, így sokan a politikai szélhez igazodnak. Vagy a Trump-félékhez.

A populisták az elittel szemben határozzák meg magukat, amelytől nagy tömegek megvonták a támogatásukat. Itt jön a képbe, hogy csökken a független média befolyása. Előretör a közösségi háló, illetve a pártos magántévé. Mindebből az következik, hogy fennáll a hirtelen politikai földmozgások lehetősége. Lásd Lengyelországot, amely az októberi választásokig a stabilitás szigetének számított! Ahol azután a populisták hatalomra kerülnek, ott aligha tudják megvalósítani az ígéreteiket, emiatt annál nagyobb lesz viszont a robbanékony elégedetlenség.

A demokraták két dolgot tehetnek, hogy ne fajuljanak idáig az események: egyrészt a polgárok nagy többségének tartósan részesülniük kell a gazdasági fejlődés áldásaiból. Másrészt el kell érni, hogy mindenki zavartalanul hozzáférjen a független minőségi sajtóhoz. Ha nem sikerül, akkor nemcsak a politikai jelöltek, hanem egész társadalmak igencsak könnyen maguk is karikatúrává válhatnak.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.