ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Egy „letartóztatott ingatlan” Kijevben – A magyar befektetők pénze kell, ők maguk már kevésbé…
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Egy „letartóztatott ingatlan” Kijevben – A magyar befektetők pénze kell, ők maguk már kevésbé…

Egy „letartóztatott ingatlan” Kijevben – A magyar befektetők pénze kell, ők maguk már kevésbé…

Az Európai Unió és Ukrajna között január elsejétől érvénybe lépett társulási szerződés, továbbá az ezt megelőzően elfogadott kijevi törvények és rendeletek egyaránt azt hívatottak elősegíteni, hogy Ukrajna mielőbb túljusson a gazdasági ellehetetlenülés állapotán, fejlődjék végre a szabadkereskedelem, jöjjenek bátran a befektetők. Ezekre építve három magyarországi cég (is) elhatározta, hogy ukrajnai üzleti kapcsolatait továbbfejleszti, ám a dolgok a gyakorlatban másként alakultak…


Holott olyan szépen indult minden! A szállítással és agrárügyekkel, elsősorban gabonával foglakozó két budapesti és egy nyíregyházi székhelyű cég (neve és címe a szerkesztőségben) kijevi sajtótájékoztatóján tavaly november közepén bejelentette, hogy tevékenysége intenzívebbé tételének szándékával növeli a tőkéjét a(z amúgy nem túl nagy, a bejelentett 123 ukrajnai bank közül sorrendben a 111-edik) Finance Bankban, részvények vásárlásával 40, később 50 százalékra emelné a tulajdonosi hányadát, e céllal húszmillió euróval lép be az üzletbe.

Sajtótájékoztató a kijevi Finansz Bankban Keskeny Ernő nagykövet részvételével. (Kép: Ruszlan Csornij)

A sajtókonferencián részt vett Keskeny Ernő kijevi nagykövet, aki kifejezte afeletti örömét, hogy a – nehéz időkben sem távozott – OTP Bank mellett immár a Finance Bank esete is jelzi: a magyarok bíznak Ukrajnában.

A befektetés egyik motivációja az volt, hogy a Finance Bankkal a résztulajdonukban hozzájuthatnak egy értékes ingatlanhoz a kijevi Zlatousztovszka utcában, ahol egyebek mellett a cégtársak közös vállalati irodáját is berendeznék. Innen vezényelnék Ukrajna-szerte a tevékenységüket, amely például olyan elemekkel gazdagodnék, mint az agrártermelés korszerűsítése új tudományos kutatási eredmények felhasználásával. (Hasonló akciókra már szovjet időkben is akadt precedens, ilyen volt például a bábolnaiak közreműködése a moldovai gabonatermesztésben.)

Az ügymenet szabványszerűen folyt: a dokumentációt jogilag szakvéleményezték, a szerződést aláírták, a pénzt kifizették, a cégtársak el akarták kezdeni a felújítási munkálatokat, és készültek a beköltözésre, de legalább a helyszín alaposabb szemrevételezésére. Annál nagyobb volt a meglepetésük, amikor az épület bejáratánál rendőrök állták útjukat, s dacára a felmutatott érvényes tulajdoni papíroknak, nem engedték őket bemenni.

A példátlan eljárás miatt a cégtulajdonosok és kijevi jogi képviselőjük nekiálltak utánanézni, hogy mire hivatkoznak is a hatóság emberei. A hihetetlenül bonyolult történet részletes ismertetésére nem elég a terjedelmünk. Illusztrációként talán: az előző tulajdonosok törlését az amúgy jól fejlett ukrán bürokrácia nem mindig végezte el. Az ominózus ingatlan korábban egy RKK rövidítésű ukrán társaság tulajdonát képezte, e társaság kezességet vállalt egy ukrán állampolgár sokmilliós kölcsönfelvételéhez, jelzálogként felajánlva a Zlatousztovszka utcai épületet. Miután azonban az „ukrán állampolgár” egy grivnyát sem törlesztett a kölcsönből, a bank lépett: hozzálátott eladni az épületet, hogy így visszaszerezze betéteseinek pénzét.

Ám az ingatlant egy jogalkalmazó az érintett Sevcsenko kerületből, bizonyos Bihur bíró „letartóztatta” (a magyar cégek kijevi közös képviselője, Dennisz Mackevics ügyvéd szerint Ukrajnában a törvénykezési folyamatokban létezik ilyen szakkifejezés), vagyis hozzáférhetetlenné tette a még oly jogos új tulajdonosok számára. Nos, ennek a döntésnek szereztek érvényt a kerületi rendőrök – jóllehet lapjelentések szerint az épület egy helyiségét „valakik” most is kiadják „kaukázusi nemzetiségű” beköltözőknek…

Az ingatlan amúgy nem lebecsülendő darab: közel négyezer négyzetméter összterületű helyiség-komplexum az ukrán főváros központjában. A pillanatnyilag az összes törvényes lehetőséget érvényesíteni szándékozó magyar befektetők, ukrán partnereikkel vállvetve, felvették a kesztyűt és járják a jogi utat (vagy inkább útvesztőt) Ukrajnában, közben szóban tájékoztatták a történtekről a kijevi magyar nagykövetet, írásban pedig a szakminisztérium illetékeseit a Bem rakparton (értsd: a magyar külügyminisztériumban).

A történetben tehát sok a bizonytalan elem, egy azonban valószínűsíthető. Az esetsorozatban az említett egyenruhások, a mögöttük álló hivatali tisztviselők és jogászok nem képezik az utolsó szemet a láncban. Efféle akciókhoz nagyobb befolyásoló erők és tényezők is szükségeltetnek, amelyek nem okvetlenül holmi ingatlanok, hanem egyes gazdasági szférák birtoklásáért akarnak – és képesek – eredménnyel hadakozni.  Az ukrán vezetésnek – amely számos esetben meghirdette már az országot, de legalábbis annak egy-egy szegmensét továbbra is gúzsba kötve tartó oligarchák elleni harcot – maradt még némi tennivalója. Annak eredményességére pedig a jó párszor már csalódott Európai Unió is odafigyel…

Bejelentette lemondását Ajvarasz Abromavicsusz ukrán gazdasági miniszter – jelentette az MTI. A litván származású tárcavezető, aki 14 hónapon át állt a minisztérium élén, kijevi sajtótájékoztatóján azzal indokolta döntését, hogy bizonyos személyek a hatalomban aktívan akadályozták reformtörekvéseinek megvalósítását. Közölte, hogy legsúlyosabb konfliktusa Ihor Kononenkóval, a Petro Porosenko ukrán elnök mögötti parlamenti tömörülés frakcióvezető-helyettesével volt. A miniszter leszögezte, hogy nem érzelmi alapon hozta meg döntését, hanem azért, mert a kialakult helyzetben sem ő, sem csapata nem képes dolgozni, ugyanis "nagyon erős nyomást" gyakorolnak rájuk.

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.