ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Francia telefonforradalom – A középkorból a jövőbe
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Francia telefonforradalom – A középkorból a jövőbe

Francia telefonforradalom – A középkorból a jövőbe

Nem csupán Alexander Graham Bell meg Puskás Tivadar nevéhez fűződnek korszakos változtatások; miként a Magyar Hírlap 1985. november 27-i számában megjelent alábbi tudósításból kiderül: a francia posta távközlési szakemberei is megtették a magukét azért, hogy az addiginál nagyobb tudású, szolgáltatások egész sorával gazdagított távközlési hálózatot alakítsanak ki...


Évtizedekig divatos mon­dás volt Franciaországban is, hogy az állampolgárok fele a telefon fölszerelésére, a másik fele pedig a tárcsahangra vár. Még a hatvanas évek végén is csupán a háztartások 14 száza­lékában volt telefon; tíz esz­tendővel később már a felében, és napjainkban 88 százaléká­ban! 

Az utóbbi hét évben meg­kétszereződött a francia távbeszélő-állomások száma, és elér­te a 23 milliót! Megállíthatat­lannak tetszik a telefoneufória: tavaly 1,3 millió új állomást kapcsoltak be Marianne hazá­jában. Egy évtizeddel, ezelőtt még 16 hónapot kellett várni .a telefon felszerelésére, ma csu­pán 14 napba telik. 

És október 25-én olyan tet­tet hajtott végre a francia pos­ta, amilyenre mindeddig egyet­len testvérszervezete sem vállalkozott: azon péntek este 11 órakor megváltoztatta mind a 23 millió távbeszélő-állomás hí­vószámát, méghozzá oly módon, hogy a párizsi számok elé egy 4-est, a vidékiek elé pedig az addig is érvényben volt körzet­számot kell tárcsázni  hely­ben is. Így az összes francia te­lefonszám nyolcjegyűvé vált, a telefonközpontok kapacitása pedig megkettőzhetővé. A te­lefonközpontok 22 ezer alkal­mazottja és további 30 ezer be­tanított segéderő vitte véghez a francia (és alighanem a világ) telefónia-történelmében egye­dülálló tettet.

Az 1955-ből származó régi számrendszer ilyen bravúros megváltoztatása persze hosszú előkészítést követelt. Először másfél évtizede vetődött föl a számváltoztatás gondolata; az új kódrendszert pedig hét év­vel ezelőtt találták ki a Tele­com szakemberei. A francia posta hatmilliárd frankot (kb. 36,5 milliárd forintnak megfe­lelő összeget!) költött erre a célra. Egy halom pénzt és ren­geteg energiát fektettek a pos­tások az állampolgárok tájé­koztatásába, az átállás tudato­sításába. A legnépszerűbb tévé­sztár, Léon Zitrone a tavasz óta figyelmeztette a franciákat a telefonszám-változásra, a „nouvelle numérotation téléphonique"-re.

Némi túlzással állítha­tó: a francia posta a telefonálás középkorából egyenesen a hol­nap telefóniájába ugrott igen rövid idő alatt. Az első igazán nagy lépés az elektronikus tele­fonkönyv bevezetése volt a Te­letel nevű (a képújsághoz ha­sonló) videotext-rendszerrel. Másfél évvel ezelőtt még aján­dékba kapták az előfizetők a Minitel-t, a 20 centi átmérőjű képernyőt és a hozzá tartozó billentyűzetet. Ma már fizetség ellenében is törik érte magukat a franciák: az év végéig 1,5, 1990-re pedig nyolcmillió lesz belőle. A pillanat tört része alatt kikereshető a 23 millióból a keresett telefonszám! Hu­szonöt milliárd betűt-számot tartalmaz az elektronikus tele­fonkönyv, amelybe naponta akár 50 ezer változás is bevezethető.

Fényes üzletté vált hónapok alatt a Teletel-rendszer a francia posta távbeszélő-fő­igazgatósága számára: a szol­gáltatások bővítésével (menet­rend, szoba- és árurendelés, bankszámla-ügyek stb.) tetemes többletbevételhez jut. A sajtó, főként a vidéki lapok szerkesz­tőségei, ugyancsak nyertek a videotext-vállalkozással. Az or­szág 22 legnagyobb regionális újságjából máris 18 csatlako­zott e rendszerhez. A lapok nem csupán folyamatosan fris­sen tartott híranyagot, képeket, hanem helyi információkat, té­véműsor-ajánlatot, különféle kvízjátékokat, sőt, horoszkópot is közölnek e hálózaton, amely nem tévesztendő össze a kábel­televízióval.

Nem elhanyagolható tény, hogy a Minitel-készülékek iránt külföldről is igen nagy az ér­deklődés. A gyártó cég kény­telen volt havi 10 ezerről 110 ezerre növelni a darabszámot; általa 40 százalékkal csökkent­hette a termék árát, amely most körülbelül 300 frankba kerül. Rövidesen megjelenik korszerűsített, komfortosabb változata; beépített telefonké­szülékkel, színes képcsővel, szövegfedolgozó rendszerrel.

Végezetül csak annyit, hogy az üvegszál-kábelhálózat terjedésével tovább tökéletesít­hető az átviteltechnika, bővít­hetők a szolgáltatások. Egy év óta 150 francia távbeszélő-elő­fizető (egy kísérlet részvevői) tévételefonon (Visiophon) hív­hatja egymást. Ugyanez az üvegszálas kábel egy tucat té­vé- és rádióállomás műsorát, egy adatbank szolgáltatásait is az otthonába hozza.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.