Francia telefonforradalom – A középkorból a jövőbe
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Francia telefonforradalom – A középkorból a jövőbe

Francia telefonforradalom – A középkorból a jövőbe

Nem csupán Alexander Graham Bell meg Puskás Tivadar nevéhez fűződnek korszakos változtatások; miként a Magyar Hírlap 1985. november 27-i számában megjelent alábbi tudósításból kiderül: a francia posta távközlési szakemberei is megtették a magukét azért, hogy az addiginál nagyobb tudású, szolgáltatások egész sorával gazdagított távközlési hálózatot alakítsanak ki...


Évtizedekig divatos mon­dás volt Franciaországban is, hogy az állampolgárok fele a telefon fölszerelésére, a másik fele pedig a tárcsahangra vár. Még a hatvanas évek végén is csupán a háztartások 14 száza­lékában volt telefon; tíz esz­tendővel később már a felében, és napjainkban 88 százaléká­ban! 

Az utóbbi hét évben meg­kétszereződött a francia távbeszélő-állomások száma, és elér­te a 23 milliót! Megállíthatat­lannak tetszik a telefoneufória: tavaly 1,3 millió új állomást kapcsoltak be Marianne hazá­jában. Egy évtizeddel, ezelőtt még 16 hónapot kellett várni .a telefon felszerelésére, ma csu­pán 14 napba telik. 

És október 25-én olyan tet­tet hajtott végre a francia pos­ta, amilyenre mindeddig egyet­len testvérszervezete sem vállalkozott: azon péntek este 11 órakor megváltoztatta mind a 23 millió távbeszélő-állomás hí­vószámát, méghozzá oly módon, hogy a párizsi számok elé egy 4-est, a vidékiek elé pedig az addig is érvényben volt körzet­számot kell tárcsázni  hely­ben is. Így az összes francia te­lefonszám nyolcjegyűvé vált, a telefonközpontok kapacitása pedig megkettőzhetővé. A te­lefonközpontok 22 ezer alkal­mazottja és további 30 ezer be­tanított segéderő vitte véghez a francia (és alighanem a világ) telefónia-történelmében egye­dülálló tettet.

Az 1955-ből származó régi számrendszer ilyen bravúros megváltoztatása persze hosszú előkészítést követelt. Először másfél évtizede vetődött föl a számváltoztatás gondolata; az új kódrendszert pedig hét év­vel ezelőtt találták ki a Tele­com szakemberei. A francia posta hatmilliárd frankot (kb. 36,5 milliárd forintnak megfe­lelő összeget!) költött erre a célra. Egy halom pénzt és ren­geteg energiát fektettek a pos­tások az állampolgárok tájé­koztatásába, az átállás tudato­sításába. A legnépszerűbb tévé­sztár, Léon Zitrone a tavasz óta figyelmeztette a franciákat a telefonszám-változásra, a „nouvelle numérotation téléphonique"-re.

Némi túlzással állítha­tó: a francia posta a telefonálás középkorából egyenesen a hol­nap telefóniájába ugrott igen rövid idő alatt. Az első igazán nagy lépés az elektronikus tele­fonkönyv bevezetése volt a Te­letel nevű (a képújsághoz ha­sonló) videotext-rendszerrel. Másfél évvel ezelőtt még aján­dékba kapták az előfizetők a Minitel-t, a 20 centi átmérőjű képernyőt és a hozzá tartozó billentyűzetet. Ma már fizetség ellenében is törik érte magukat a franciák: az év végéig 1,5, 1990-re pedig nyolcmillió lesz belőle. A pillanat tört része alatt kikereshető a 23 millióból a keresett telefonszám! Hu­szonöt milliárd betűt-számot tartalmaz az elektronikus tele­fonkönyv, amelybe naponta akár 50 ezer változás is bevezethető.

Fényes üzletté vált hónapok alatt a Teletel-rendszer a francia posta távbeszélő-fő­igazgatósága számára: a szol­gáltatások bővítésével (menet­rend, szoba- és árurendelés, bankszámla-ügyek stb.) tetemes többletbevételhez jut. A sajtó, főként a vidéki lapok szerkesz­tőségei, ugyancsak nyertek a videotext-vállalkozással. Az or­szág 22 legnagyobb regionális újságjából máris 18 csatlako­zott e rendszerhez. A lapok nem csupán folyamatosan fris­sen tartott híranyagot, képeket, hanem helyi információkat, té­véműsor-ajánlatot, különféle kvízjátékokat, sőt, horoszkópot is közölnek e hálózaton, amely nem tévesztendő össze a kábel­televízióval.

Nem elhanyagolható tény, hogy a Minitel-készülékek iránt külföldről is igen nagy az ér­deklődés. A gyártó cég kény­telen volt havi 10 ezerről 110 ezerre növelni a darabszámot; általa 40 százalékkal csökkent­hette a termék árát, amely most körülbelül 300 frankba kerül. Rövidesen megjelenik korszerűsített, komfortosabb változata; beépített telefonké­szülékkel, színes képcsővel, szövegfedolgozó rendszerrel.

Végezetül csak annyit, hogy az üvegszál-kábelhálózat terjedésével tovább tökéletesít­hető az átviteltechnika, bővít­hetők a szolgáltatások. Egy év óta 150 francia távbeszélő-elő­fizető (egy kísérlet részvevői) tévételefonon (Visiophon) hív­hatja egymást. Ugyanez az üvegszálas kábel egy tucat té­vé- és rádióállomás műsorát, egy adatbank szolgáltatásait is az otthonába hozza.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas

Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.

Bezárás
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket Felelevenítette az egykoron az egész ország által figyelemmel kísért nemzetközi karmesterversenyek hagyományát a Filharmónia Magyarország. Az eseményt októbertől decemberig rendezik meg. Eddig 26 országból – Kínától Oroszországon át Amerikáig – több mint száz pályázót regisztráltak, de május 1-jéig még nyitott a jelentkezés az 1979. január 1. után született karmesterek számára. (A képen: Sir Georg Solti.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.