Saját felhőben helyezi el internetes dolgait a Bosch
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Saját felhőben helyezi el internetes dolgait a Bosch

Saját felhőben helyezi el internetes dolgait a Bosch

Saját felhőt létesít a Bosch az internet alapú szolgáltatásai számára. A Bosch IoT-felhőben (Internet of Things, azaz a dolgok internetje) a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója különféle alkalmazásokat futtat majd a hálózatba kapcsolt mobilitás, a hálózatba kapcsolt ipar és a hálózatba kapcsolt épületek témakörökben.


A felhőszolgáltatás első fizikai helyszíne Németország. „Mostantól a hálózatba kapcsolt világ minden aduját a kezünkben tartjuk. A Bosch IoT-felhője a szoftveres kompetenciánk jelentette kirakós utolsó darabja. Így teljes körű szolgáltatóvá léptünk elő a hálózatba kapcsolás és az internetes termékek területén” – jelentette ki dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke ma délelőtt szerdán a Bosch ConnectedWorld IoT-konferencián Berlinben.

A felhő alapú számítástechnika esetében az adatok tárolása és a programok futtatása már nem az otthoni vagy vállalati számítógépen történik, hanem egy szerverközpontban. Ennek a felhőnek az üzemeltetője gondoskodik a biztonságról és az üzemeltetésről, az igényelt kapacitás rendelkezésére állásáról, a szükséges programokról, az adatbiztonságról és a biztonsági mentésekről. Az ügyfelet tehermentesíti a sok időigényes és költséges feladat átvételével. A felhőalapú megoldások és platformok képezik az alkalmazások egyszerű és gyors skálázhatóságának alapját.

A Bosch az egyetlen vállalat a világon, amelyik az internetes termékek mindhárom szintjén aktív. A Bosch-csoport olyan kulcstechnikákat kínál, mint a hálózatba kapcsoláshoz szükséges érzékelők és szoftverek, és egyúttal ezekre épülő új szolgáltatásokat is fejleszt. „A hálózatba kapcsolt megoldások sikerének fontos feltétele a skálázhatóság. Az üzleti modelleknek, szükség esetén, nagy sebességgel kell tudniuk nőni. A Bosch IoT-felhő révén a Bosch immár rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával; az internetes termékek számára létrehozott felhője fontos mérföldkő a Bosch számára” – magyarázta Denner, aki a Bosch igazgatótanácsában a kutatás és fejlesztés területért is felel.

A Bosch IoT-felhő műszaki infrastruktúrából, valamint platform- és szolgáltatásajánlatokból áll. Kezdetben a Bosch IoT-felhőt a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója saját megoldásaihoz használja. A jövő évtől szolgáltatásként más vállalatok számára is elérhetővé válik.

Denner kihangsúlyozta, hogy tudatosan döntöttek a felhőszolgáltatás fizikai helyszíneként Németország mellett. „Számos vállalat és használó a felhő alapú technikák és a hálózatba kapcsolt megoldások használatával szembeni akadálynak a biztonsági aggodalmakat tartja. A Bosch IoT-felhőnk a megoldás erre.” A Bosch az internetes termékeket szolgáló felhőjét egy saját, Stuttgart melletti szerverközpontban üzemelteti. Denner a következőket fűzte ehhez: „A használók szeretnék megtudni, hogy az adataikat védetten, biztonságosan tárolják-e. Ügyfeleinknek éppen ezért mindig a legújabb biztonsági megoldásokat kínáljuk.” Ennek a jogi alapját alapvetően a német, illetve az európai adatvédelmi előírások szavatolják. „Németország, mint telephely versenyelőnyt jelent a Bosch IoT-felhője számára. Felhőnk pedig versenyelőny Németország, mint innovációs központ számára” – folytatta Denner.

A Bosch internetes termékekhez kínált felhőjének központi szoftvere a vállalat saját fejlesztésű Bosch IoT Suite platformja. Ez azonosítja az internet-kapcsolatra képes tárgyakat, vezényli az adatcserét és lehetővé tesz számos szolgáltatást és üzleti modellt. A nagyadat-menedzsment segítségével nagy mennyiségű adat is elemezhető.

„A Bosch IoT Suite a hálózatba kapcsolt világ agya. Az eszközök, felhasználók és vállalatok hálózatba kapcsolásához szükséges összes szükséges funkciót nyújtja” – magyarázta Denner. A Bosch IoT Suite szoftverplatformmal meghatározhatók az automatizált döntéshozatalhoz szükséges szabályok – például arra, hogy mikor kell jelenteni a berendezések kopását és elhasználódását a megelőző karbantartás céljából. Már ma is számos Bosch-megoldás és -projekt épül erre a felületre, több mint ötmillió berendezés és gép hálózatba kapcsolásáról gondoskodik a Bosch IoT Suite.

A konferencia mintegy 800 résztvevője előtt Denner hangsúlyozta: a digitális átalakulást nem szabad fenyegetésként felfogni. „A digitalizáció és az egyre növekvő hálózatba kapcsoltság hatalmas lehetőség a számunkra.” Éppen az erős ipari háttérrel rendelkező, kiemelkedő hardveres kompetenciájú vállalatoknak kínál távlatot, hiszen a saját hagyományos területeik mellett teljesen új üzletágak felé nyithatnak. „Igen lényeges feltétele ennek a saját szoftveres és IT-szakértelem. A Bosch évek óta tudatosan építi e területeket.”
 
A vállalat már számos terméket és megoldást indított a hálózatba kapcsolt világ számára. Az okos otthonok vezérlésére szolgáló Bosch Smart Home-System segítségével a lakók például távolról is lekérdezhetik az otthoni hőmérsékletet, és igény esetén akár szabályozhatják is azt. Szintén a Bosch IoT-felhőben fut a fűtésszerelőknek szánt megoldás: ezzel távolról hozzáférhetnek az engedélyezett Bosch fűtőberendezésekhez, így üzemzavar esetén információt nyerhetnek a hiba okáról. Ennek köszönhetően a megfelelő alkatrészt már az első – és így egyetlen – kiszállás során magukkal vihetik. Az ügyfél egyértelmű előnye ebből a kisebb javítási költség.

A Bosch IoT-felhő spárgaföldek érzékelőinek adatait is feldolgozza. A földművesek a talaj hőmérsékletének pontos ismeretében a betakarítást és a termény mennyiségét is optimalizálhatják.

A stuttgarti városi gyorsvasút-hálózat mentén található szabad „parkolj-és-utazz” (P+R) parkolóhelyek térképe is a Bosch IoT-felhőben jön létre. Szenzorok ismerik fel, hogy mely parkolóhelyek szabadok, majd elküldik ezt az információt a Bosch internetes termékeket kiszolgáló felhőjébe. Így születik ott a mindig aktuális térkép, amelyet a felhasználók okostelefonjára továbbítanak.

Egy másik példa a teherautó-vezetőknek szánt parkolóhely-előjegyző szolgáltatás. Amikor a sofőr parkolóhelyet keres a kötelező pihenője előtt, akkor a járműve elküldi a Bosch IoT-felhőbe a pozícióadatokat. Ez automatikusan foglal egy közeli parkolóhelyet, és jelzi azt a vezetőnek.

„Ezek a példák is mutatják: az internetes termékek témakörében a sikeres üzleti modellek alapvető feltételei az intelligens hálózatba kapcsolt eszközök, amelyeket a Bosch IoT-felhő által nyújtott szolgáltatások egészítenek ki. A hálózatba kapcsolt megoldások javítják az emberek életminőségét és kímélik a természeti erőforrásokat” – mondta Denner.


A Bosch ConnectedWorld az internetes termékek témakörében évente megrendezett szakmai találkozó. Idén Berlinben mintegy 800 szakértő cserél eszmét és tapasztalatot az aktuális alkalmazási területekről és az új üzleti modellekről. A konferencia sikeres példákon keresztül mutatja be, hogy az internetes termékek miként váltak elképzelésből valósággá.

 

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas

Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.

Bezárás
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió – Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Feléledhet a rajkai határátmenet: vonattal Pozsonyba A szlovákok közvetlen járatokat szeretnének Pozsony és Magyarország között. A ta3.com információi szerint a szlovák szaktárca megrendelésére már az idei decemberi menetrendváltástól naponta csúcsidőben tíz vonatpár közlekedhet Rajkán keresztül Pozsony és Magyarország között. Olyan menetrend kialakítása a cél, ami megfelelő csatlakozást nyújthat Budapest irányába.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között 1054 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.