ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Saját felhőben helyezi el internetes dolgait a Bosch
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Saját felhőben helyezi el internetes dolgait a Bosch

Saját felhőben helyezi el internetes dolgait a Bosch

Saját felhőt létesít a Bosch az internet alapú szolgáltatásai számára. A Bosch IoT-felhőben (Internet of Things, azaz a dolgok internetje) a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója különféle alkalmazásokat futtat majd a hálózatba kapcsolt mobilitás, a hálózatba kapcsolt ipar és a hálózatba kapcsolt épületek témakörökben.


A felhőszolgáltatás első fizikai helyszíne Németország. „Mostantól a hálózatba kapcsolt világ minden aduját a kezünkben tartjuk. A Bosch IoT-felhője a szoftveres kompetenciánk jelentette kirakós utolsó darabja. Így teljes körű szolgáltatóvá léptünk elő a hálózatba kapcsolás és az internetes termékek területén” – jelentette ki dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke ma délelőtt szerdán a Bosch ConnectedWorld IoT-konferencián Berlinben.

A felhő alapú számítástechnika esetében az adatok tárolása és a programok futtatása már nem az otthoni vagy vállalati számítógépen történik, hanem egy szerverközpontban. Ennek a felhőnek az üzemeltetője gondoskodik a biztonságról és az üzemeltetésről, az igényelt kapacitás rendelkezésére állásáról, a szükséges programokról, az adatbiztonságról és a biztonsági mentésekről. Az ügyfelet tehermentesíti a sok időigényes és költséges feladat átvételével. A felhőalapú megoldások és platformok képezik az alkalmazások egyszerű és gyors skálázhatóságának alapját.

A Bosch az egyetlen vállalat a világon, amelyik az internetes termékek mindhárom szintjén aktív. A Bosch-csoport olyan kulcstechnikákat kínál, mint a hálózatba kapcsoláshoz szükséges érzékelők és szoftverek, és egyúttal ezekre épülő új szolgáltatásokat is fejleszt. „A hálózatba kapcsolt megoldások sikerének fontos feltétele a skálázhatóság. Az üzleti modelleknek, szükség esetén, nagy sebességgel kell tudniuk nőni. A Bosch IoT-felhő révén a Bosch immár rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával; az internetes termékek számára létrehozott felhője fontos mérföldkő a Bosch számára” – magyarázta Denner, aki a Bosch igazgatótanácsában a kutatás és fejlesztés területért is felel.

A Bosch IoT-felhő műszaki infrastruktúrából, valamint platform- és szolgáltatásajánlatokból áll. Kezdetben a Bosch IoT-felhőt a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója saját megoldásaihoz használja. A jövő évtől szolgáltatásként más vállalatok számára is elérhetővé válik.

Denner kihangsúlyozta, hogy tudatosan döntöttek a felhőszolgáltatás fizikai helyszíneként Németország mellett. „Számos vállalat és használó a felhő alapú technikák és a hálózatba kapcsolt megoldások használatával szembeni akadálynak a biztonsági aggodalmakat tartja. A Bosch IoT-felhőnk a megoldás erre.” A Bosch az internetes termékeket szolgáló felhőjét egy saját, Stuttgart melletti szerverközpontban üzemelteti. Denner a következőket fűzte ehhez: „A használók szeretnék megtudni, hogy az adataikat védetten, biztonságosan tárolják-e. Ügyfeleinknek éppen ezért mindig a legújabb biztonsági megoldásokat kínáljuk.” Ennek a jogi alapját alapvetően a német, illetve az európai adatvédelmi előírások szavatolják. „Németország, mint telephely versenyelőnyt jelent a Bosch IoT-felhője számára. Felhőnk pedig versenyelőny Németország, mint innovációs központ számára” – folytatta Denner.

A Bosch internetes termékekhez kínált felhőjének központi szoftvere a vállalat saját fejlesztésű Bosch IoT Suite platformja. Ez azonosítja az internet-kapcsolatra képes tárgyakat, vezényli az adatcserét és lehetővé tesz számos szolgáltatást és üzleti modellt. A nagyadat-menedzsment segítségével nagy mennyiségű adat is elemezhető.

„A Bosch IoT Suite a hálózatba kapcsolt világ agya. Az eszközök, felhasználók és vállalatok hálózatba kapcsolásához szükséges összes szükséges funkciót nyújtja” – magyarázta Denner. A Bosch IoT Suite szoftverplatformmal meghatározhatók az automatizált döntéshozatalhoz szükséges szabályok – például arra, hogy mikor kell jelenteni a berendezések kopását és elhasználódását a megelőző karbantartás céljából. Már ma is számos Bosch-megoldás és -projekt épül erre a felületre, több mint ötmillió berendezés és gép hálózatba kapcsolásáról gondoskodik a Bosch IoT Suite.

A konferencia mintegy 800 résztvevője előtt Denner hangsúlyozta: a digitális átalakulást nem szabad fenyegetésként felfogni. „A digitalizáció és az egyre növekvő hálózatba kapcsoltság hatalmas lehetőség a számunkra.” Éppen az erős ipari háttérrel rendelkező, kiemelkedő hardveres kompetenciájú vállalatoknak kínál távlatot, hiszen a saját hagyományos területeik mellett teljesen új üzletágak felé nyithatnak. „Igen lényeges feltétele ennek a saját szoftveres és IT-szakértelem. A Bosch évek óta tudatosan építi e területeket.”
 
A vállalat már számos terméket és megoldást indított a hálózatba kapcsolt világ számára. Az okos otthonok vezérlésére szolgáló Bosch Smart Home-System segítségével a lakók például távolról is lekérdezhetik az otthoni hőmérsékletet, és igény esetén akár szabályozhatják is azt. Szintén a Bosch IoT-felhőben fut a fűtésszerelőknek szánt megoldás: ezzel távolról hozzáférhetnek az engedélyezett Bosch fűtőberendezésekhez, így üzemzavar esetén információt nyerhetnek a hiba okáról. Ennek köszönhetően a megfelelő alkatrészt már az első – és így egyetlen – kiszállás során magukkal vihetik. Az ügyfél egyértelmű előnye ebből a kisebb javítási költség.

A Bosch IoT-felhő spárgaföldek érzékelőinek adatait is feldolgozza. A földművesek a talaj hőmérsékletének pontos ismeretében a betakarítást és a termény mennyiségét is optimalizálhatják.

A stuttgarti városi gyorsvasút-hálózat mentén található szabad „parkolj-és-utazz” (P+R) parkolóhelyek térképe is a Bosch IoT-felhőben jön létre. Szenzorok ismerik fel, hogy mely parkolóhelyek szabadok, majd elküldik ezt az információt a Bosch internetes termékeket kiszolgáló felhőjébe. Így születik ott a mindig aktuális térkép, amelyet a felhasználók okostelefonjára továbbítanak.

Egy másik példa a teherautó-vezetőknek szánt parkolóhely-előjegyző szolgáltatás. Amikor a sofőr parkolóhelyet keres a kötelező pihenője előtt, akkor a járműve elküldi a Bosch IoT-felhőbe a pozícióadatokat. Ez automatikusan foglal egy közeli parkolóhelyet, és jelzi azt a vezetőnek.

„Ezek a példák is mutatják: az internetes termékek témakörében a sikeres üzleti modellek alapvető feltételei az intelligens hálózatba kapcsolt eszközök, amelyeket a Bosch IoT-felhő által nyújtott szolgáltatások egészítenek ki. A hálózatba kapcsolt megoldások javítják az emberek életminőségét és kímélik a természeti erőforrásokat” – mondta Denner.


A Bosch ConnectedWorld az internetes termékek témakörében évente megrendezett szakmai találkozó. Idén Berlinben mintegy 800 szakértő cserél eszmét és tapasztalatot az aktuális alkalmazási területekről és az új üzleti modellekről. A konferencia sikeres példákon keresztül mutatja be, hogy az internetes termékek miként váltak elképzelésből valósággá.

 

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.