ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Vers, idézet – Meinl-kávéval
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Vers, idézet – Meinl-kávéval

Vers, idézet – Meinl-kávéval

„Nincs nap kávé nélkül” – olvashatta csaknem évszázadig a hazai Meinl Gyula-boltokba betérő a jelszót a hatalmas, tölcsér alakú kávédaráló és a presszógép fölött. Az új Meinl-jelszó: „Nincs nap vers(idézet) nélkül”. Legalábbis március 21-én, a költészet nemzetközi napján. Mégpedig jó hatvan, itthoni kávéházban, cukrászdában, ahol Meinl-kávét kínálnak.


Kávé továbbra is van/kapható a magas, piros fezt viselő kis mórral (volt, aki a rasszizmust vélte fölfedezni a logóban…) jelképezett cég termékeivel ellátott kávéházakban (valamint az ősök iránti tiszteletből a bécsi Grabenen megtartott csemege-/gyarmatáruboltban), vers már kevésbé valószínű, bár semmi akadálya, hogy legyen.

Március 21-én viszont bárki kívánsága szerinti tízféle Meinl-kávéból választhat, és még csak fizetni sem kell érte. Vagy mégis? Pusztán egy kis irodalomszeretet (netán költői véna, hajlam) szükségeltetik hozzá, mivel egyetlen idézettel megválthatja a kávéját. Meinl Gyulák (Julius Meinlből a patinás cég most „fogyasztja” éppen az ötödiket!) önmagukban megtestesítették a valamikori Osztrák–Magyar Monarchiát, tekintettel arra, hogy az ős Meinl (akkori, 14. századi írásmóddal: Cunnrad Meynnl) a harmincéves háború idején a magyarországi Egerben élt. A család jóval később vándorolt ki Csehországba, ekként a kávédinasztia-alapító I. Julius már a cseh–szász határ menti Graslitzban született 1824-ben…

 

E sorok írójának még megadatott, hogy az 1970-es évek végén egy bécsi gazdasági rendezvényen találkozzék és röviden szót váltson a Meinl-dinasztia máig legrangosabb tagjával, az akkor már a nyolcadik évtizedében járt Julius Meinl III. nagyvállalkozóval, egy szerfölött barátságos, megnyerő úrral. III. Julius a második világháború kezdetén, miután szülőhazáját a náci Németország bekebelezte, Angliába emigrált, és csak évekkel a háború befejezése után tért haza… Az ő és apja, Julius Meinl II. idején bontakozott ki a Meinl-birodalom (gyarmatáru-, mindenekelőtt kávé-nagykereskedelem, kávépörkölők, boltok, kávéházak) elsősorban Ausztriában, Magyarországon és a környező országokban. Az már más lapra tartozik, hogy az 1940–50-es évek (maihoz hasonlító!) államosítási hulláma kisodorta az országból a Meinl-céget, és Csemege lett belőle. Még szerencse, hogy az egykori szakemberek megőrizték, átörökítették szakértelmüket, szakma- és vásárlószeretetüket az utánuk jövőkbe.

Vissza a vershez, a költészet világnapjához, a kávéházak világába! Ma délelőtt az ugyancsak patinás pesti Gerbeaud kávéházban (érdekesség: csaknem egyidős a két cég; a Gerbeaud-ház, az Onyx és az Émile étterem tulajdonos-ügyvezetője, Pintér Katalin munkásságát a minap a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el) tartott sajtóeseményen jelentette be Takács Péter, a Julius Meinl Hungary ügyvezetője, hogy március 21-én nem csupán a költészet nemzetközi napja, hanem cégének és a kávénak is a napja lesz. A kávé, a kávéházak ugyanis szorosan kötődnek írókhoz, költőkhöz. Helyesebben: az író népség a biztonságot, meleget, jó hangulatot, baráti kapcsolatokat kínáló kávéházakhoz. (Emlékezzünk csak 1848-ra, a Pilvax kávéház ifjaira, Petőfire, Jókaira, Degré Lajosra, Tompa Mihályra, a Tízek Társaságára! Vagy a 20. század nem kevésbé híres Japán, Centrál, Gerbeaud, New York stb. kávéházi személyiségeire: Ady Endrére, Gárdonyi Gézára, József Attilára, Karinthy Ferencre, Kosztolányi Dezsőre, Molnár Ferencre, Móricz Zsigmondra…)

A költészet nemzetközi napja és a kávé összekapcsolása Meinlék érdeme, a család ugyanis máig a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete. Bécsben is a kávéházak kínáltak fórumot a szellem óriásainak, íróknak, költőknek, festőknek, építészeknek, színészeknek. Persze, nem pusztán a valamikori monarchia két fővárosa, hanem Közép- és Nyugat-Európa nagyvárosainak kávéházai is azíliumai voltak (és szerencsére: máig is azok!) a szép szó művelőinek.

A Meinl magyar vezetője hangoztatta: a kezdeményezés célja az, hogy minél többen meghallják az üzenetet: „Vannak dolgok, amelyek pénzben nem mérhetők. A költészet több mint művészet. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen mindenkiben benne lakozik a költő...”

Nyáry Krisztián (Foto: Aknay Csaba)A költészet világnapjára, március 21-re időzített „Fizess verssel!” („Pay with a Poem!”) -kampány nemzetközi arca a Londonban élő skót költő és képzőművész, Robert Montgomery, nálunk Nyáry Krisztián író és Weiler Péter festőművész. Takács Péter (Meinl) abban reménykedik, hogy rövid idő alatt az ország valamennyi kávéháza, presszója, étterme csatlakozik a kezdeményezéshez, amelynek lényege: a saját verssel vagy idézettel kifizethető Meinl-kávé. Ekként válik a szép szó fizetőeszközzé. (Ideális lenne, ha az elhangzó szó is fizetőeszközzé válnék, a tisztesség, a jóindulat, a barátság, a testvériség, az emberség virtuális fizetőeszközévé, felváltván napjainknak a politikából, a törvényhozásból kihömpölygő, egyre brutálisabb közéleti durvaságát.)

A mindenekelőtt és elsősorban íróként, irodalomszervezőként ismert Nyáry Krisztián, tavaly óta a Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatója, készséggel vállalta a Meinl-kezdeményezés hazai népszerűsítését. Ma a többi között elmondta, hogy a barátoknak szánt Facebook-bejegyzésekből „Így szerettek ők” címmel két könyvsiker kerekedett. Jó szívvel ajánljuk az Infovilág olvasóinak Nyári Krisztián „Igazi hősök” és „Merész magyarok” köteteit is.
 
És persze a minap megjelent „Verslavina - A nő meg a férfi” kötet negyven versét. A Szabó T. Anna–Lackfi János szerzőpáros – tudhatta meg a mai sajtóesemény közönsége – nemrég az egyik közösségi internet-portálon egy ajándékverssel verslavinát, ismert és ma még kevésbé ismert szerzők improvizációs asszociációfolyamát indította el, megmutatván: egy-egy szép szó, gondolat hasonló válaszokra serkenti az alapvetően jónak és jóra született embert.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.