Vers, idézet – Meinl-kávéval
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Vers, idézet – Meinl-kávéval

Vers, idézet – Meinl-kávéval

„Nincs nap kávé nélkül” – olvashatta csaknem évszázadig a hazai Meinl Gyula-boltokba betérő a jelszót a hatalmas, tölcsér alakú kávédaráló és a presszógép fölött. Az új Meinl-jelszó: „Nincs nap vers(idézet) nélkül”. Legalábbis március 21-én, a költészet nemzetközi napján. Mégpedig jó hatvan, itthoni kávéházban, cukrászdában, ahol Meinl-kávét kínálnak.


Kávé továbbra is van/kapható a magas, piros fezt viselő kis mórral (volt, aki a rasszizmust vélte fölfedezni a logóban…) jelképezett cég termékeivel ellátott kávéházakban (valamint az ősök iránti tiszteletből a bécsi Grabenen megtartott csemege-/gyarmatáruboltban), vers már kevésbé valószínű, bár semmi akadálya, hogy legyen.

Március 21-én viszont bárki kívánsága szerinti tízféle Meinl-kávéból választhat, és még csak fizetni sem kell érte. Vagy mégis? Pusztán egy kis irodalomszeretet (netán költői véna, hajlam) szükségeltetik hozzá, mivel egyetlen idézettel megválthatja a kávéját. Meinl Gyulák (Julius Meinlből a patinás cég most „fogyasztja” éppen az ötödiket!) önmagukban megtestesítették a valamikori Osztrák–Magyar Monarchiát, tekintettel arra, hogy az ős Meinl (akkori, 14. századi írásmóddal: Cunnrad Meynnl) a harmincéves háború idején a magyarországi Egerben élt. A család jóval később vándorolt ki Csehországba, ekként a kávédinasztia-alapító I. Julius már a cseh–szász határ menti Graslitzban született 1824-ben…

 

E sorok írójának még megadatott, hogy az 1970-es évek végén egy bécsi gazdasági rendezvényen találkozzék és röviden szót váltson a Meinl-dinasztia máig legrangosabb tagjával, az akkor már a nyolcadik évtizedében járt Julius Meinl III. nagyvállalkozóval, egy szerfölött barátságos, megnyerő úrral. III. Julius a második világháború kezdetén, miután szülőhazáját a náci Németország bekebelezte, Angliába emigrált, és csak évekkel a háború befejezése után tért haza… Az ő és apja, Julius Meinl II. idején bontakozott ki a Meinl-birodalom (gyarmatáru-, mindenekelőtt kávé-nagykereskedelem, kávépörkölők, boltok, kávéházak) elsősorban Ausztriában, Magyarországon és a környező országokban. Az már más lapra tartozik, hogy az 1940–50-es évek (maihoz hasonlító!) államosítási hulláma kisodorta az országból a Meinl-céget, és Csemege lett belőle. Még szerencse, hogy az egykori szakemberek megőrizték, átörökítették szakértelmüket, szakma- és vásárlószeretetüket az utánuk jövőkbe.

Vissza a vershez, a költészet világnapjához, a kávéházak világába! Ma délelőtt az ugyancsak patinás pesti Gerbeaud kávéházban (érdekesség: csaknem egyidős a két cég; a Gerbeaud-ház, az Onyx és az Émile étterem tulajdonos-ügyvezetője, Pintér Katalin munkásságát a minap a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el) tartott sajtóeseményen jelentette be Takács Péter, a Julius Meinl Hungary ügyvezetője, hogy március 21-én nem csupán a költészet nemzetközi napja, hanem cégének és a kávénak is a napja lesz. A kávé, a kávéházak ugyanis szorosan kötődnek írókhoz, költőkhöz. Helyesebben: az író népség a biztonságot, meleget, jó hangulatot, baráti kapcsolatokat kínáló kávéházakhoz. (Emlékezzünk csak 1848-ra, a Pilvax kávéház ifjaira, Petőfire, Jókaira, Degré Lajosra, Tompa Mihályra, a Tízek Társaságára! Vagy a 20. század nem kevésbé híres Japán, Centrál, Gerbeaud, New York stb. kávéházi személyiségeire: Ady Endrére, Gárdonyi Gézára, József Attilára, Karinthy Ferencre, Kosztolányi Dezsőre, Molnár Ferencre, Móricz Zsigmondra…)

A költészet nemzetközi napja és a kávé összekapcsolása Meinlék érdeme, a család ugyanis máig a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete. Bécsben is a kávéházak kínáltak fórumot a szellem óriásainak, íróknak, költőknek, festőknek, építészeknek, színészeknek. Persze, nem pusztán a valamikori monarchia két fővárosa, hanem Közép- és Nyugat-Európa nagyvárosainak kávéházai is azíliumai voltak (és szerencsére: máig is azok!) a szép szó művelőinek.

A Meinl magyar vezetője hangoztatta: a kezdeményezés célja az, hogy minél többen meghallják az üzenetet: „Vannak dolgok, amelyek pénzben nem mérhetők. A költészet több mint művészet. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen mindenkiben benne lakozik a költő...”

Nyáry Krisztián (Foto: Aknay Csaba)A költészet világnapjára, március 21-re időzített „Fizess verssel!” („Pay with a Poem!”) -kampány nemzetközi arca a Londonban élő skót költő és képzőművész, Robert Montgomery, nálunk Nyáry Krisztián író és Weiler Péter festőművész. Takács Péter (Meinl) abban reménykedik, hogy rövid idő alatt az ország valamennyi kávéháza, presszója, étterme csatlakozik a kezdeményezéshez, amelynek lényege: a saját verssel vagy idézettel kifizethető Meinl-kávé. Ekként válik a szép szó fizetőeszközzé. (Ideális lenne, ha az elhangzó szó is fizetőeszközzé válnék, a tisztesség, a jóindulat, a barátság, a testvériség, az emberség virtuális fizetőeszközévé, felváltván napjainknak a politikából, a törvényhozásból kihömpölygő, egyre brutálisabb közéleti durvaságát.)

A mindenekelőtt és elsősorban íróként, irodalomszervezőként ismert Nyáry Krisztián, tavaly óta a Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatója, készséggel vállalta a Meinl-kezdeményezés hazai népszerűsítését. Ma a többi között elmondta, hogy a barátoknak szánt Facebook-bejegyzésekből „Így szerettek ők” címmel két könyvsiker kerekedett. Jó szívvel ajánljuk az Infovilág olvasóinak Nyári Krisztián „Igazi hősök” és „Merész magyarok” köteteit is.
 
És persze a minap megjelent „Verslavina - A nő meg a férfi” kötet negyven versét. A Szabó T. Anna–Lackfi János szerzőpáros – tudhatta meg a mai sajtóesemény közönsége – nemrég az egyik közösségi internet-portálon egy ajándékverssel verslavinát, ismert és ma még kevésbé ismert szerzők improvizációs asszociációfolyamát indította el, megmutatván: egy-egy szép szó, gondolat hasonló válaszokra serkenti az alapvetően jónak és jóra született embert.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
,,Aki hallgat, az is beszél”
,,Aki hallgat, az is beszél”

Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)

Bezárás
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió – Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Feléledhet a rajkai határátmenet: vonattal Pozsonyba A szlovákok közvetlen járatokat szeretnének Pozsony és Magyarország között. A ta3.com információi szerint a szlovák szaktárca megrendelésére már az idei decemberi menetrendváltástól naponta csúcsidőben tíz vonatpár közlekedhet Rajkán keresztül Pozsony és Magyarország között. Olyan menetrend kialakítása a cél, ami megfelelő csatlakozást nyújthat Budapest irányába.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.