Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon

Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon

Soros György szerint négy alapvető hibája van az unió menekültpolitikájának, amelynek értelmében visszaküldik a menekülteket görög földről Törökországba, de ezeket a hibákat meg lehet szüntetni – kezdi cikkék a New York Review of Books. Az emberbarát milliárdos a hiányosságok közé sorolja, hogy a politika nem igazán európai, Merkel kényszerítette rá a többiekre. Azonkívül egyáltalán nem irányoztak elő rá elegendő pénzt. Harmadszor: nem önkéntes, végül pedig Görögországból őrző karámot csinál, miközben nincs elég létesítmény a már ott lévő menedékkérők számára.


Soros rámutat: humanitárius katasztrófa készül a görögöknél, a jogosultak számára esélyt kell adni, hogy eljussanak Európába. És nem szabad sajnálni a pénzt, mert ily módon az unió hatékonyabban tud reagálni a válság jó pár, igen veszélyes következményére, ideértve az idegenellenes érzelmeket, amelyek megnövelték a tekintélyelvű pártok népszerűségét. A kiút szempontjából döntő, hogy legyen elég támogatás a Közel-Keleten a már ott lévő menekültek ellátására. Arra kell törekedni, hogy Európa befogadjon évi 3-500 ezer embert.

A terv végrehajtásához minden évben legalább 30 milliárd euró szükséges, de ez eltörpül amellett, ha például azt vesszük, hogy mennyibe kerülne, ha összeomlana Schengen.

Inkább a politikai képesség hiányzik a döntéshez, hiszen a tagállamok többsége nem vehet újabb adósságokat a nyakába. A forrásokat elő lehetne teremteni, csak nagyon gyorsan kell cselekedni. Ily módon ugyanis leszerelhető az idegenellenesség, valamint az elutasítás az olyan megoldásokkal szemben, amelyek pedig kedvezőek mind a menekültek, mind az érintett országok számára.

A módszer az lehetne, hogy maga az EU vesz fel hitelt. A visszafizetéshez új adókat kell kivetni, de úgy, hogy a törlesztést a lehető legszélesebben szétterítsék. George Soros felhívja a figyelmet, hogy a menekültválság létveszély az unió számára.

És mikor kellene élni a szervezet lehető legjobb adósság-besorolásával, ha nem akkor, amikor halálos kockázat leselkedik az EU-ra?

A francia Libération ezt írja: a népszavazások háborúja formálódik Magyarországon, ahol leginkább a vasárnapi nyitva tartás ügyében éleződik ki a feszültség a populista kormány és az ellenzék között. A hatalmon lévő nacionalista jobboldal egy éve záratta be a nagy üzleteket a hétvégi ünnepnapon. Az intézkedés hivatalosan az eladók pihenését szolgálta, ám az ellenzők szerint sokkal inkább nagy láncokat próbálta visszaszorítani a hazai kézben lévő kisboltokkal szemben. Sok alkalmazott számára pedig az anyagi túléléssel ért föl a vasárnapi munka.

A szakmai szervezetek és az ellenzéki pártok 18 alkalommal kezdeményeztek az ügyben népszavazást, de a teljes egészében Fidesz-irányítás alatt álló választási bizottság mindannyiszor visszautasította a beadványokat. A végén pedig kigyúrt gorillák akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt, hogy benyújthassa a kérelmet, amire válaszul a Kúria végül neki adott igazat.

Egyáltalán nem biztos, hogy lesz valami a referendumból, ám a legfelső bíróság döntése azt mutatja, hogy az igazságszolgáltatás az egyik legutolsó bástya a tekintélyelvűség elleni harcban.  

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani

Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.

Bezárás
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket Felelevenítette az egykoron az egész ország által figyelemmel kísért nemzetközi karmesterversenyek hagyományát a Filharmónia Magyarország. Az eseményt októbertől decemberig rendezik meg. Eddig 26 országból – Kínától Oroszországon át Amerikáig – több mint száz pályázót regisztráltak, de május 1-jéig még nyitott a jelentkezés az 1979. január 1. után született karmesterek számára. (A képen: Sir Georg Solti.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.