ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon

Menekültdráma: humanitárius katasztrófa érlelődik – népszavazás-háború Magyarországon

Soros György szerint négy alapvető hibája van az unió menekültpolitikájának, amelynek értelmében visszaküldik a menekülteket görög földről Törökországba, de ezeket a hibákat meg lehet szüntetni – kezdi cikkék a New York Review of Books. Az emberbarát milliárdos a hiányosságok közé sorolja, hogy a politika nem igazán európai, Merkel kényszerítette rá a többiekre. Azonkívül egyáltalán nem irányoztak elő rá elegendő pénzt. Harmadszor: nem önkéntes, végül pedig Görögországból őrző karámot csinál, miközben nincs elég létesítmény a már ott lévő menedékkérők számára.


Soros rámutat: humanitárius katasztrófa készül a görögöknél, a jogosultak számára esélyt kell adni, hogy eljussanak Európába. És nem szabad sajnálni a pénzt, mert ily módon az unió hatékonyabban tud reagálni a válság jó pár, igen veszélyes következményére, ideértve az idegenellenes érzelmeket, amelyek megnövelték a tekintélyelvű pártok népszerűségét. A kiút szempontjából döntő, hogy legyen elég támogatás a Közel-Keleten a már ott lévő menekültek ellátására. Arra kell törekedni, hogy Európa befogadjon évi 3-500 ezer embert.

A terv végrehajtásához minden évben legalább 30 milliárd euró szükséges, de ez eltörpül amellett, ha például azt vesszük, hogy mennyibe kerülne, ha összeomlana Schengen.

Inkább a politikai képesség hiányzik a döntéshez, hiszen a tagállamok többsége nem vehet újabb adósságokat a nyakába. A forrásokat elő lehetne teremteni, csak nagyon gyorsan kell cselekedni. Ily módon ugyanis leszerelhető az idegenellenesség, valamint az elutasítás az olyan megoldásokkal szemben, amelyek pedig kedvezőek mind a menekültek, mind az érintett országok számára.

A módszer az lehetne, hogy maga az EU vesz fel hitelt. A visszafizetéshez új adókat kell kivetni, de úgy, hogy a törlesztést a lehető legszélesebben szétterítsék. George Soros felhívja a figyelmet, hogy a menekültválság létveszély az unió számára.

És mikor kellene élni a szervezet lehető legjobb adósság-besorolásával, ha nem akkor, amikor halálos kockázat leselkedik az EU-ra?

A francia Libération ezt írja: a népszavazások háborúja formálódik Magyarországon, ahol leginkább a vasárnapi nyitva tartás ügyében éleződik ki a feszültség a populista kormány és az ellenzék között. A hatalmon lévő nacionalista jobboldal egy éve záratta be a nagy üzleteket a hétvégi ünnepnapon. Az intézkedés hivatalosan az eladók pihenését szolgálta, ám az ellenzők szerint sokkal inkább nagy láncokat próbálta visszaszorítani a hazai kézben lévő kisboltokkal szemben. Sok alkalmazott számára pedig az anyagi túléléssel ért föl a vasárnapi munka.

A szakmai szervezetek és az ellenzéki pártok 18 alkalommal kezdeményeztek az ügyben népszavazást, de a teljes egészében Fidesz-irányítás alatt álló választási bizottság mindannyiszor visszautasította a beadványokat. A végén pedig kigyúrt gorillák akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt, hogy benyújthassa a kérelmet, amire válaszul a Kúria végül neki adott igazat.

Egyáltalán nem biztos, hogy lesz valami a referendumból, ám a legfelső bíróság döntése azt mutatja, hogy az igazságszolgáltatás az egyik legutolsó bástya a tekintélyelvűség elleni harcban.  

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.