ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Hová lett Farkas Flórián és hol az EU-s pénz? – A magyar rendőrök verik a menekülteket
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hová lett Farkas Flórián és hol az EU-s pénz? – A magyar rendőrök verik a menekülteket

Hová lett Farkas Flórián és hol az EU-s pénz? – A magyar rendőrök verik a menekülteket

A Der Spiegel Farkas Flóriánt hozza fel annak példájaként, hogy a kelet-európai romák nélkülöznek, vezetőjük ugyanakkor kasszíroz az unós pénzekből. A politikus imádja a közszereplést, főleg ha Orbán Viktorral jelenhet meg valahol. Csak éppen egy ideje alámerült. Nem tett eleget annak az idézésnek sem, amelyet az EU Csalás Elleni Hivatala küldött neki. Joggal marad távol a nyilvános eseményektől, mert ő a központi figurája az egyik legnagyobb korrupciós botránynak, amely a rendszerváltás óta a romák támogatására szánt alapok körül robbant ki Magyarországon.


Ha minden igaz: több mint ötmillió eurónak megfelelő összeget tüntetett el társaival együtt. És még nem is tárták fel a visszaélés minden szálát. Csak éppen senki sem lepődik meg. Horváth Aladár úgy nyilatkozott, hogy itt egy gátlástalanul korrupt támogatási rendszert értek tetten, a sikkasztásban sokszor roma politikusok is benne vannak. Cserében támogatják a hivatalos irányvonalat, amely elmegy a romák érdekei mellett, sőt célzottan rasszista.

Hogy az évi kétmilliárd eurós kelet-európai romaprogram miért sikertelen, annak okát a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézet roma kezdeményezésének vezetője több mindenben látja: általában véve hiányzik az akarat, hogy többet tegyenek a romákért, a kormányok félnek a fokozódó cigányellenes hangulattól. Túl kevés a program, a pénzeket gyakran nem lehet lehívni. A roma települések infrastruktúrájának kiépítése helyett jó párszor olyasmire megy el a segítség, aminek a hasznosságát nehéz felmérni, ugyanakkor kevés az ellenőrzés. Márpedig ez gerjeszti a korrupciót

Mostanáig az Orbán-kabinet csak tessék-lássék módon reagált a botrányra. Vissza akarja kapni az 1,6 milliárd forintot, de közben folytatja az együttműködést az ügybe vastagon belekeveredett roma önkormányzattal. Farkas is maradt a helyén. A miniszterelnöknek szüksége van rá, mert az általa irányított Lungo Dromnak az egész országban nagy a befolyása a roma közösségekre. Vagyis szavazatokat hoz. Farkas ugyanakkor a hatalomért és a közpénzekért cserében lenyeli főnöke rasszista kijelentéseit.

Magyarország nyilvánvalóan veri a menekülteket és visszazsuppolja őket Szerbiába – tudósít a Die Presse. Ez kiderül már csak abból is, hogy egy afgánnak eltörték a karját, amikor már mindössze 20 km-re volt Budapesttől. Egy pakisztánit a határtól 50 kilométerre fogtak el. A lába most be van kötözve, egyébként mindketten csak szerb területen kaptak orvosi ellátást. 

Az egyik belgrádi menekültsegélyező szervezet vezetője megerősíti, hogy a magyar rendőrség mostanság különösen brutálisan lép fel. Gyakoriak a törések, a súlyos fejsérülések. Csak éppen senki nem tesz semmit ellene.

Martonyi János volt magyar külügyminiszter az osztrák Die Pressének írt cikkében megállapítja: kelet felé tolódik az európai integrációs folyamat, döntő módon felértékelődik a térség politikai és gazdasági súlya. Vendégkommentárjában a volt külügyminiszter kulcskérdésnek nevezi a brit távozás után, hogy Németország az eddiginél erőteljesebben forduljon a régió felé. Ezt követelik meg nem csupán a gazdasági kapcsolatok, hanem az új biztonsági és geopolitikai tényezők is.

A dilemma az, hogy Berlin egyenrangú partnernek tekinti az érintett államokat, vagy csupán kistestvéreknek, akik engedelmesen végrehajtják a nélkülük hozott döntéseket? Előbbihez a térségnek világossá kell tennie, hogy immár semmilyen értelemben nem számít perifériának. A megnövekedett súly persze felelősséggel is jár. Senki se remélje, hogy Magyarország bármikor is kilép az EU-ból.

Ugyanakkor a brit népszavazást követően lendületet kaptak azok az erők, amelyek szövetségi alapon, kisebb körben képzelik el Európa jövőjét. Mások inkább azon vannak, hogy korlátozzák Brüsszel jogkörét, erősítsék a nemzetállamok szerepét. Az ellentétes megközelítés csak növeli a bizonytalanságot, miközben bizonyosan nem ez az átfogó reformok ideje.

Nyugalomra, türelemre, egymás meghallgatására, közös gondolkodásra van szükség. Közép-Európa azonban nem engedheti meg, hogy bárki lerombolja azt, ami már felépült.

Kritikus időket él át Angela Merkel, mert a Brexit miatt veszélybe sodródott minden, amit jó 10 év alatt az unió vezető politikai tényezőjeként elért – írja a Financial Times. Valójában politikai pályafutása döntő harcára készülődik, hiszen lehetséges, hogy elveszti fő liberális gazdasági szövetségesét, mások is kilépnek és megrendült a saját pozíciója is Európában. Azért kell dolgoznia, hogy egyben tartsa az EU-t, elhárítsa az erősödő populizmust és elérje, hogy Nagy-Britannia a lehető legközelebb maradjon a 27-ekhez, miközben Németországban közelednek a választások.

Mindehhez járul még, hogy egy sor fontos európai szereplő, Juncker, Hollande, Renzi másként képzeli el a kontinens jövőjét, mint ő. Az öröksége forog kockán. Nem szeretné, ha újabb törésvonalak alakulnának ki, vagy ha netán a szervezet a szeme láttára hullana szét. 

Helyzete olyan lett, hogy immár kérnie kell a többiektől, de pl. még a kicsiny Magyarország visszautasította. Egy uniós vezető szerint elvesztette befolyását az Európai Tanácsban. Juncker érzi ezt és azonnal támadást indított a britek minél gyorsabb kiválása végett. Schulzzal együtt sürgeti továbbá, hogy az intézmények kapjanak döntő beleszólást az EU jövőjének kialakításába.

Nagyon nagy gond Merkel számára, hogy a Bizottság elnöke fel akarja vizezni a megszorítások politikáját. Viszont a brit sokk sokakat az unió oldalára állított. A kancellár attól tart, hogy a túlságosan szerteágazó reformtervek megnyitják az utat a populistáknak. Azonkívül nem szeretné elidegeníteni a keleti tagállamokat. És akkor itt van még Oroszország, amely szeretné minél inkább a maga javára kiaknázni a jelenlegi helyzetet.

Hosszabb távon persze a brit döntés megerősítheti a németek kulcsszerepét Európában, ami félelmeket vet fel Berlin dominanciája miatt. Rövid távon viszont az EU közös gyengesége a gond. A Brexit elvonja Brüsszel erejét, az unió nem fog tudni kellő mértékben odafigyelni más válságokra. De a döntő az lesz, hogy Merkelt leköti a német választás. 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.