Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés

Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés

Aki jelen volt az Óbudai Danubia Zenekar minapi, évadnyitó koncertjén, tanúsíthatja: Hámori Máté, az együttes művészeti vezetője nemcsak remek dirigens, hanem kiváló pedagógus is. Az óbudai muzsikusok a 2016/17. évi szezonban kiemelt figyelmet szentelnek a fiataloknak.


Szeptember 18-án, a Zeneakadémián ismert és kevésbé ismert operák nyitányait hallgathatta meg a közönség – Hámori Máté összekötőszövegével. A fiatal karmester érezhetően arra törekszik, hogy a közönség értse és vele (és persze a muzsikusokkal) együtt élvezze a zenét.

Fejébe vette, hogy leszámol azzal a tévhittel is, hogy Bartók Béla nehezen befogadható lenne. A gyerekeket, a fiatalokat szólítja meg a zenekar október 16-i előadása, a Bélamese. A történet főhőse a Legkisebbik Fiú, aki képes álmában újrateremteni a természeti világot, és magát a csodaszarvast is. Egy pillanatig sem kétséges, hogy a küzdelmet a Legkisebb Fiú nyeri, aki a végén fölényes diadalt arat. Bartók zenéje ezúttal mese-muzsikaként csendül fel, s új arcát mutatja meg minden hallgató számára.

A hazai együttesek között az Óbudai Danubia Zenekar kivételes gonddal törődik a hazai koncertlátogatók új generációjának nevelésével. A magyarázat kézenfekvő: a zenében rejlő erő és szépség nélkül lehetetlen a teljes élet. Ezért is gyarapította az ifjúsági sorozatok számát a művészeti vezetés, és a zenekar a 45 perces programokat egy-egy iskolateremben adja elő. Az idén a Csipkejózsika című előadást viszik el a gyerekeknek.

Ami pedig a felnőtteknek szóló koncerteket illeti: az Óbudai Danubia Zenekar az 1956-i forradalomról és Johann Sebastian Bachról is megemlékezik az őszi évadban.

Hámori Máté, a műsorok szerkesztője némi újdonságot csempészett az együttes koncertjeibe. A Szabadok vagyunk sorozatban elhangzó műveket ugyanis magyar költők ismert versei köré fűzte fel; a költeményeket neves színművészek – köztük Bálint András – tolmácsolják majd. Az Óbudai Danubia Zenekar ezzel a múlt század húszas-harmincas éveinek a hagyományaihoz tér vissza, amikor a Zeneakadémia színpadát irodalmi nagyságok népesítették be – Karinthytól Babitsig, Füst Milántól Illyés Gyuláig.

Az 1956 emléke előtt tisztelgő koncert mindenkihez fog szólni, de főként azokhoz a fiatalokhoz, akik számára a hatvan évvel ezelőtti vérzivataros napok csupán a történelemkönyvek lapjairól ismertek. „Mit jelent számunkra a szabadság és hogyan fogalmazódhat ez meg a művészet nyelvén?” – erre a kérdésre keresi a választ az Óbudai Danubia Zenekar emlékkoncertje.

Az együttes további programjairól itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között 1054 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék.

Bezárás
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió – Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Feléledhet a rajkai határátmenet: vonattal Pozsonyba A szlovákok közvetlen járatokat szeretnének Pozsony és Magyarország között. A ta3.com információi szerint a szlovák szaktárca megrendelésére már az idei decemberi menetrendváltástól naponta csúcsidőben tíz vonatpár közlekedhet Rajkán keresztül Pozsony és Magyarország között. Olyan menetrend kialakítása a cél, ami megfelelő csatlakozást nyújthat Budapest irányába.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között 1054 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.