ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés

Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés

Aki jelen volt az Óbudai Danubia Zenekar minapi, évadnyitó koncertjén, tanúsíthatja: Hámori Máté, az együttes művészeti vezetője nemcsak remek dirigens, hanem kiváló pedagógus is. Az óbudai muzsikusok a 2016/17. évi szezonban kiemelt figyelmet szentelnek a fiataloknak.


Szeptember 18-án, a Zeneakadémián ismert és kevésbé ismert operák nyitányait hallgathatta meg a közönség – Hámori Máté összekötőszövegével. A fiatal karmester érezhetően arra törekszik, hogy a közönség értse és vele (és persze a muzsikusokkal) együtt élvezze a zenét.

Fejébe vette, hogy leszámol azzal a tévhittel is, hogy Bartók Béla nehezen befogadható lenne. A gyerekeket, a fiatalokat szólítja meg a zenekar október 16-i előadása, a Bélamese. A történet főhőse a Legkisebbik Fiú, aki képes álmában újrateremteni a természeti világot, és magát a csodaszarvast is. Egy pillanatig sem kétséges, hogy a küzdelmet a Legkisebb Fiú nyeri, aki a végén fölényes diadalt arat. Bartók zenéje ezúttal mese-muzsikaként csendül fel, s új arcát mutatja meg minden hallgató számára.

A hazai együttesek között az Óbudai Danubia Zenekar kivételes gonddal törődik a hazai koncertlátogatók új generációjának nevelésével. A magyarázat kézenfekvő: a zenében rejlő erő és szépség nélkül lehetetlen a teljes élet. Ezért is gyarapította az ifjúsági sorozatok számát a művészeti vezetés, és a zenekar a 45 perces programokat egy-egy iskolateremben adja elő. Az idén a Csipkejózsika című előadást viszik el a gyerekeknek.

Ami pedig a felnőtteknek szóló koncerteket illeti: az Óbudai Danubia Zenekar az 1956-i forradalomról és Johann Sebastian Bachról is megemlékezik az őszi évadban.

Hámori Máté, a műsorok szerkesztője némi újdonságot csempészett az együttes koncertjeibe. A Szabadok vagyunk sorozatban elhangzó műveket ugyanis magyar költők ismert versei köré fűzte fel; a költeményeket neves színművészek – köztük Bálint András – tolmácsolják majd. Az Óbudai Danubia Zenekar ezzel a múlt század húszas-harmincas éveinek a hagyományaihoz tér vissza, amikor a Zeneakadémia színpadát irodalmi nagyságok népesítették be – Karinthytól Babitsig, Füst Milántól Illyés Gyuláig.

Az 1956 emléke előtt tisztelgő koncert mindenkihez fog szólni, de főként azokhoz a fiatalokhoz, akik számára a hatvan évvel ezelőtti vérzivataros napok csupán a történelemkönyvek lapjairól ismertek. „Mit jelent számunkra a szabadság és hogyan fogalmazódhat ez meg a művészet nyelvén?” – erre a kérdésre keresi a választ az Óbudai Danubia Zenekar emlékkoncertje.

Az együttes további programjairól itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.